Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van OuderenSubscribe Now

Initiatiefgroepen

Vitalius

Het initiatief is opgezet als een Coöperatieve Vereniging U.A. (uitsluiting van aansprakelijkheid). Bestuur en leden bepalen samen de koers en de Algemene Ledenvergadering is het hoogste orgaan. De coöperatie is uiteindelijk eigenaar van het gebouw en de grond. Vitalius regelt hiervoor alle vereisten voor aankoop en financiering inclusief de verbouwing tot appartementen.

De bewoners van de appartementen huren van de eigen coöperatie waarbij geldt dat alleen leden bevoegd zijn een huurovereenkomst aan te gaan. Deze structuur geeft volledige inspraak.

We willen een project vormgeven, gericht op Wonen Werken en Zorgen voor een groep actieve ouderen vanaf 50 jaar, uit Ede en omgeving om door onderlinge betrokkenheid zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

bergansius kazerne_web

De P.L. Bergansiuskazerne in Ede

Om dit mogelijk te maken willen wij één van de monumentale gebouwen op het voormalige kazerneterrein Maurits Noord, transformeren naar levensloopbestendige appartementen. Maurits Noord is een geaccidenteerd terrein, met alle kwaliteiten om een schitterend woongebied te worden: hoogteverschillen, een parkachtige omgeving en het mooie bos van de Sysselt vlak om de hoek. Vitalius heeft het oog laten vallen op een gebouw op één van de mooiste plekken van dit terrein, de P.L. Bergansiuskazerne. Contactgegevens en uitgangspunten van de vereniging vindt u op hun website.

Open dag op 26 mei

Vitalius, een coöperatieve vereniging die appartementen gaat realiseren in de Bergansiuskazerne, organiseert zaterdag 26 mei een Open Dag van 10.00-13.00 uur.

Vitalius is een bijzonder project in Ede. Een groep enthousiaste en betrokken mensen van vijftig jaar en ouder is hier bezig een omgeving te realiseren om zo plezierig, gezond en lang mogelijk te wonen, werken en zorgen. En dat willen de bewoners zo veel mogelijk zelf organiseren. Daarom richt Vitalius zich op actieve ouderen.

Duurzaam
Tijdens deze Open Dag maakt u kennis met Vitalius, krijgt u uitleg over het concept ‘Wonen, Werken en Zorgen’ en maakt u kennis met het gebouw waarin alles gaat gebeuren. De architecten vertellen over hoe dat gebouw en de appartementen eruit gaan zien, wat de planning is en hoe we het gebouw zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Ook de grootte van de zeer verschillende appartementen en de huurprijzen daarvan komen aan bod.

Heeft u belangstelling? U bent zaterdag 26 mei van harte welkom in Bergansius, Nieuwe Kazernelaan 2 (naast de Heidebrouwerij) van 10.00 – 13.00 uur.
Er is ruime gelegenheid om vragen te stellen en wanneer u geïnteresseerd bent in het project, dan kunt u zich inschrijven als belangstellende.
Meer informatie over Vitalius: www.vitalius.nl.


Woongroep “een minidorp in de stad Dordrecht”

Meer dan alleen buren

Wie zijn wij?

kopMinidorpindestad_dordrechtWij zijn een initiatiefgroep van “jonge”ouderen die op zoek is naar mensen die graag willen wonen in een appartementencomplex waar de bewoners meer willen dan alleen maar buren zijn.

Wat betekent dat meer dan alleen buren?

In ons toekomstig appartementencomplex kennen de mensen elkaar. Natuurlijk wonen we allemaal zelfstandig in ons eigen appartement en leven we ons eigen leven. Maar daarnaast willen wij ook goede buren zijn van elkaar. Daardoor is het makkelijk om iemand hulp te vragen bij kleine hand- en spandiensten. Doordat we elkaar kennen is het ook makkelijk en leuk om elkaar te inspireren en samen iets te organiseren. Op die manier kun je van elkaars talenten gebruik maken. Zoals b.v. samen sporten, theater bezoek, samen koffie drinken, borrelen, koken en eten in de gemeenschappelijke ruimte of klussen met elkaar.

Doordat we meer dan buren zijn is het ook makkelijker om ook andere dingen met elkaar te delen. In deze tijd van individualisering en een terugtredende overheid is het belangrijk de krachten te bundelen. Dat zou b.v. kunnen door gezamenlijk flexibele zorg in te kopen, als daar behoefte aan ontstaat. Ook zouden we daarbij een functie kunnen hebben voor de buurt. Hoe dat er precies uit gaat zien bepalen we natuurlijk met elkaar.

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn bij ons gekoppeld aan saamhorigheid. Wij streven naar een goede verhouding tussen je vrij voelen om je eigen leven te leiden en iets voor elkaar te betekenen.

Hoe ziet ons wonen eruit?

Wij zijn er van uit gegaan dat we graag in de stad willen wonen waarbij winkels, openbaar vervoer, culturele voorzieningen en culinaire voorzieningen op loopafstand te bereiken zijn.

Iedereen beschikt over een comfortabel zelfstandig appartement met een eigen buitenruimte en fantastisch uitzicht over de beneden Merwede. We hebben gekozen voor koopappartementen. Omdat het om nieuwbouw gaat kunnen kopers zelf de grootte bepalen van hun appartement. De indeling van het appartement kan iedereen samen met onze architect Endry van Velzen van de Nijl Architecten bepalen. Endry van Velzen begeleidt onze groep in het bouwkundig proces.

Daarnaast hebben we een aantal gemeenschappelijke ruimten zoals bijvoorbeeld een woonkamer/keuken en een gezamenlijke daktuin. De parkeergarage, fietsenstalling en bergingen komen op de begane grond.

Wij verwachten van de bewoners van “het minidorp in de stad” een positieve bijdrage aan de totstandkoming van en het in stand houden van deze uitgangspunten.

Wij zijn op zoek naar medebewoners die deze uitgangspunten onderschrijven. Welkom zijn mensen van verschillende leeftijden.

Locatie van ons beoogde appartementencomplex op De Stadswerven in Dordrecht aan de Beneden Merwede

Locatie van ons beoogde appartementencomplex op
De Stadswerven in Dordrecht aan de Beneden Merwede

De grond van ons appartementengebouw ligt aan de kant van de rivier Beneden Merwede naast de locatie waar zelfbouwwoningen komen en dicht bij de plek waar project-ontwikkelaar OCW nu al woningen bouwt. Aan de punt van de Stadswerven wordt een fiets- loopbrug gebouwd. Daarmee komt het historische centrum van Dordrecht op loop- en fietsafstand van onze appartementen. In de directe omgeving is ook veel te beleven. Villa Augustus, de Biesboschhal, het Energiehuis en er komt een bioscoop aan het Wantij.

Ons project is de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen.

Wij hebben overeenstemming met de Gemeente Dordrecht over de aankoop van de grond. Ons Voorlopig Ontwerp is bijna een definitief ontwerp. Wij hebben een aannemer die in bouwteam het project met ons en onze architect verder gaat voorbereiden. De (voorlopige) prijzen van de woningen zijn bekend. Start bouw is gepland september 2018. Oplevering is gepland september 2019.

Wij hebben inmiddels 7 van de 11 appartementen verkocht. Voor de overige 4 appartementen zoeken wij nog deelnemers.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze woongroep dan kun je je aanmelden via onze website. Klik rechtsboven op het groene vakje, bij nieuws vind je de laatste ontwikkelingen.

Je kunt ook een e-mail sturen naar: Anke.kaulingfreks@upcmail.nl en vragen naar, onder andere, de wervingsfolder.


Woongroep CoWonen LittleC

Wij hebben belangstelling om appartementen te kopen in het nieuwbouwproject Little Coolhaven Rotterdam en namen het initiatief om daarbinnen een gezamenlijk wonen project te maken. We willen een woon- en leefplek die zo gebouwd is dat bewoners elkaar makkelijker leren kennen en waar de woonomgeving uitnodigt tot ontmoeting. “Wonen met een dorpsgevoel in een wereldstad”.

We hebben een optie op twee lage woonblokken met in totaal 16 appartementen. Naast ieders eigen privé woning komt daarin een gezamenlijke koffie-krantje-klus ruimte met openslaande deuren naar een groen zitpleintje. Bovendien hebben de bewoners een gezamenlijk dakterras.
Er komen appartementen van 60 tot 160m2. De initiatiefnemers zijn 55+ maar ook jongeren zijn welkom. “Een levendige buurt van mensen die sociaal actief willen zijn in hun buurt of in de samenleving” is het doel.

Uniek is dat het bewonersinitiatief nu al start, nog voordat er één steen gelegd is. De bouw begint begin 2018. We hebben nu de kans te kiezen voor wonen in een CoWonen buurtje. Intussen hebben we tijd om elkaar te leren kennen en om gezamenlijke plannen te maken.

Voor belangstellenden organiseert de bewonersvereniging CoWonen LittleC informatieavonden. Aanmelden op www.CoWonenLittleC.nl, Hier is ook een folder over de vereniging te downloaden. De koopwoningen in het CoWonen buurtje zullen begin 2018 in de verkoop gaan voor leden van de vereniging. De vereniging verkoopt zelf geen woningen.

Zie ook de website


Woongemeenschap Het Stijn, in Deurne

Initiatiefgroep Het Stijn

Er zijn nog levensloopbestendige appartementen beschikbaar zijn in de Woongemeenschap Het Stijn te Deurne.

Mooie, lichte en duurzame nieuwbouw waar nog enkele appartementen te koop zijn van verschillende grootte. In het project is een gemeenschappelijke serre, klusruimte, fietsenberging en logeerruimte opgenomen. De woningen zijn gesitueerd rondom een grote gemeenschappelijke binnentuin.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de site www.hetstijn.nl


Woongemeenschap De Mijlpaal in Nuenen

Wij willen een project realiseren met meerdere koopappartementen rondom een gezamenlijke tuin met één of meer gemeenschappelijke ruimtes. Dit alles met behoud van volledige privacy én met goed nabuurschap. Alle woningen worden duurzaam en levensloop-bestendig gebouwd in de vorm van een CPO-project (collectief particulier opdrachtgeverschap).

We zijn op zoek naar vitale vijftig plussers die op een bepaalde manier in het leven staan: een oprechte interesse in anderen en zo nu en dan een helpende hand toe willen steken. Verder moet je niet altijd alles langs een lijntje willen leggen, want niet iedereen zal op dezelfde manier bijdragen als jijzelf. Voor de continuïteit van een woongroep is leeftijdsopbouw belangrijk. Tachtig plussers zijn net zo welkom als vijftig plussers zolang er maar een gezonde balans is.

Voor meer informatie: zie de website www.woongroepdemijlpaal.nl


Woongroep Abshof in Munstergeleen

Wij zijn bezig met de opstart van een CPO in Munstergeleen. Dit valt onder de gemeente Sittard Geleen.

In 2018 starten wij met de bouw van een kleinschalig project, bestaande uit 7 duurzaam gebouwde levensloopbestendige huizen in carrevorm inclusief twee gemeenschappelijke ruimten. Ons doel is om hier samen oud te worden. We zijn nu vijftigers met een ambitie. Een gemeenschap creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Belangrijk voor ons: duurzaam bouwen, respect voor privacy, betrokken het leven delen en een gemeenschappelijke levensloopbestendige ecologische tuin. Wij zoeken nieuwe bewoners leeftijd circa 50 – 65. Kosten circa 300.000 euro.

Interesse? Mail naar Rianvandesande@kpnmail.nl


WoonGroepWeesp: Wonen anno nu en straks voor culturele 50+ ers

Wij houden van Weesp en van cultuur en dat willen we graag blijven doen, ook als we straks minder mobiel worden. We zijn een woongroep met min of meer gelijkgestemden, bij de tijd, milieubewust, gesteld op privacy maar ook op gezelschap, met volop zin in het ontdekken van nieuwe dingen en het aangaan van nieuwe contacten.

Doel is een seniorenappartementencomplex te doen realiseren waar we kunnen wonen tegen een betaalbare huur. En graag aan de rand van het centrum, zodat we onze boodschappen lopend kunnen doen en ook te voet gebruik kunnen blijven maken van de culturele voorzieningen van Weesp. In onze nieuwe woonomgeving willen we een aantal functies delen, zoals een atelier, een hobbyruimte, een eetkeuken voor grotere gezelschappen, een moestuin, de wasmachine.

Het enthousiasme voor de woongroep is zo groot dat er op dit moment een stop is voor inschrijving. Maar volg ons op onze website: www.woongroepweesp.nl.


Initiatiefgroep Spes Bona

“Samen zorgen voor duurzame zelfstandigheid”

We zijn een pas opgerichte vereniging in Leerdam die zich inzet om een woongroep voor senioren te ontwikkelen.
We hebben nog geen gebouw of grond en weten nog niet of het huur of koop woningen gaan worden.

Zie ook: https://www.lvgo.nl/woongroep/spes-bona/

Zie ook de Spes Bona poster