Ieder pand vraagt onderhoud. De aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen maakt alles net iets complexer. Tegelijkertijd is het voordeel van een woongroep dat de verschillende bewoners ook verschillende hobby’s en talenten hebben. De een tuiniert graag en de ander onderhandelt met een aannemer over de vervanging van het dak. Wel is een goed onderling overleg nodig over de keuzes die gemaakt worden.
Gemeenschappelijk beheer
Een lekkend dak, verstopte afvoer of afbladderende verf: iedereen weet dat je onderhoud moet (laten) plegen om dit soort narigheid te voorkomen. Dat geldt voor je eigen woning en in een woongemeenschap ook voor het gezamenlijke bezit.
Hoe ga je als woongroep verstandig om met het gemeenschappelijk beheer van je pand en alles daar omheen? Hoe maak je (de juiste) keuzes, hoe levert iedereen een eerlijk aandeel en hoe kun je planmatig te werk gaan? Sociaal onderhoud en technisch onderhoud gaan hand in hand. Want iedereen moet zich actief verantwoordelijk blijven voelen voor het grotere geheel.
Onderhoudsplan
In een onderhoudsplan staan alle onderdelen van het gebouw en de voorzieningen, met daarbij standaardafschrijvingstermijnen die aangeven wanneer gereserveerd moet worden voor groot onderhoud en welke bedragen nodig zijn voor klein onderhoud.
Als je jaarlijks kritisch kijkt naar de feitelijke toestand van de verschillende onderdelen, zoals het dak, de regenpijp en het houtwerk, kun je bij een gunstige situatie onderhoud uitstellen. En je ziet ook waar je door een vroege en slimme investering aan comfort en gebruiksmogelijkheden kan winnen. Specifieke wensen – zoals verduurzaming – zijn heel geschikt om projectmatig en samen met het onderhoud aan te pakken. Lees hierover het themanummer van Wijzer Wonen. Woongemeenschap De Roef in Amsterdam verbeterde de akoestiek in de gemeenschappelijke ruimte, zodat iedereen elkaar weer goed kan verstaan. Tegelijkertijd kreeg de ruimte een nieuwe, frisse aankleding.
Tien onderhoudstips* voor woongemeenschappen
- Actualiseer je onderhoudsplan regelmatig en spaar slim.
- Houd elk jaar een schouw en betrek daar alle bewoners bij.
- Durf te dromen over duurzaamheid en woongeluk en koppel dit aan het onderhoud.
- Breng routine in je eigen onderhoudsklussen, bijvoorbeeld maandelijkse werkdagen en daarnaast losse werkuren om per bewoner in te vullen of af te kopen.
- Onderhoud ook de verwachtingen over ieders inbreng.
- Organiseer het overleg met de woningcorporatie binnen de groep.
- Onderhoudsfonds en gebruik daarvan is iets voor alle bewoners.
- Huurders: gedraag je als eigenaar. Eigenaren: gedraag je als ondernemer voor de groep.
- Onafhankelijk advies maakt je vaak wijzer, leveranciers maken je grijzer.
- Wissel je onderhoudsaanpak uit met andere woongroepen.
* Met dank aan de VGW
Slimme technologie
Naast onderhoud van de bestaande voorzieningen, is het verstandig na te denken over voorzieningen voor de toekomst. Natuurlijk is niet alles te voorzien. Zo zijn de fietsenstallingen die 25 jaar geleden zijn gebouwd, niet berekend op scootmobielen. Die van nu hebben aansluitingen voor e-bikes. En wat te denken van domotica, een belangrijke pilaar bij langer thuis wonen?