Als je de eerste stappen als startgroep hebt doorlopen, moet je kiezen of je wilt huren, kopen of een combinatie van beide. Stap 7 tot en met 14 beschrijven het traject om te gaan huren. Hieronder beschrijven we hoe je verder gaat met een koopproject.
Stap 15. Meestal gaat het om een zogenaamde CPO-constructie (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Dat betekent dat de groepsleden koopwoningen laten bouwen, en die zelf financieren. Het collectieve bestaat erin dat de groepsleden ervoor kiezen om gezamenlijk op te trekken. Met een samenhangend plan, met dezelfde architect, een samenhangende bouwvormgeving, en daarbinnen gezamenlijk te financieren gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen. Een mogelijk alternatief is de woon-coöperatie.
Vereniging
Stap 16. Ga allereerst op zoek naar voldoende deelnemers. Richt daartoe een formele Vereniging op. Dat betekent een naam voor de woongroep en duidelijk geformuleerde doelen. Vraag een notaris naar diens model standaard-statuten voor een vereniging. Aarzel niet om bij het invullen een beroep te doen op de deskundigheid van de LVGO. De notaris verzorgt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Nu ben je officieel een woongroep / woongemeenschap. Ook publiciteit is nu belangrijk.
Tip: In deze fase komen de eerste serieuze kosten om de hoek kijken. Er is een landelijke subsidieregeling voor startende woongemeenschappen.
Locatie, architect en aannemer
Stap 17. Het startpunt is het vinden van een geschikte bouwlocatie. Dat betekent overleg met provincie/gemeente. Provincies hebben soms subsidiemogelijkheden voor CPO-constructies. En gemeenten kunnen soms iets betekenen bij het vinden of creëren van een betaalbare locatie. Op de site biedboek.nl worden voormalige rijksgebouwen aangeboden, waaronder politiebureaus en gerechtsgebouwen. Als initiatiefgroep kun je met de betreffende gemeente contact opnemen als je een gebouw ziet met een passende bestemming.
Stap 18. Is een locatie gevonden, dan volgt het zoeken van een geschikte architect en aannemer. Ook start een vergunningenprocedure. Het nu volgende traject is niet eenvoudig. Wij raden aan daarbij een goed projectbegeleidingsbureau in de arm te nemen. De LVGO kan je daarmee op weg helpen en de hierboven genoemde subsidieregeling kan zeer behulpzaam zijn.
Commitment
Stap 19. Zorg vanaf het begin voor het nodige commitment bij alle deelnemers. Dit proces is veel kritischer dan bij huren. Kandidaat-huurders kunnen komen en weer gaan, bij kandidaat-kopers ligt dat fundamenteel anders, want je gaat vanaf het begin voor jouw eigen woning binnen het geheel.
Stap 20. De woongroep is een formele vereniging, maar er is ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) nodig; dat is een wettelijke verplichting. Het is belangrijk om af te bakenen welke onderwerpen behoren tot het domein van de VvE, en welke tot de woongroepvereniging. Ook hier kan de LVGO van advies dienen.
Kijk vooruit
Stap 21. Denk goed na over wat er gebeurt bij toekomstige verkoop van een woning. Liefst dient de woning over te gaan in handen van iemand die lid is of wil worden van de woongroep, en die ook past binnen de groep. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, zeker niet als de woning overgaat op erfgenamen. Er zijn mogelijkheden om dit probleem op te vangen, variërend van kettingbedingen in koopcontracten tot verdergaande vormen als collectief eigendom van de woningen door de woongroep, waarbij kopers alleen een woonrecht kopen en verkopen. Dit is gespecialiseerde problematiek, waarover je tijdig goed moet nadenken en je laten voorlichten.
Tip: Binnen de LVGO zijn er woongemeenschappen die met deze afspraken werken.
Aarzel niet gebruik te maken van onze expertise. Kijk goed rond op deze website, mail ons of neem telefonisch contact op via 030-8200965.