Voor een woongemeenschap is communicatie van groot belang. Uitwisselen van informatie tijdens een ledenvergadering of gewoon een gezellig praatje maken bij de voordeur: het draagt in huis allemaal bij aan een goede sfeer. Contact met de buurt, een wachtlijst van gemotiveerde belangstellenden en anders een goede wervingscampagne: ook naar buiten is het zaak om actief je gezicht te laten zien.
De – verplichte – algemene ledenvergadering is dé plek waar in de groep de formele besluiten worden genomen. Het bestuur moet erop toezien dat dit goed verloopt. Dat neemt niet weg dat alle bewoners de verantwoordelijkheid hebben actief aan dit proces deel te nemen. De belangen zijn te groot om dit te laten versloffen.
Lijnen open
Meestal coördineert de bewonersvereniging – al dan niet geholpen door een aantal deelcommissies – de meer informele activiteiten. Een rooster voor het koffiezetten, ideeën opperen voor het jaarlijkse uitje, een nieuwsbrief voor de bewoners: zonder de boel te willen over-organiseren loont het om alle lijntjes open te houden door naar iedereen te luisteren en iedereen te informeren. Sommige mensen hebben hiervoor van nature een talent, maar het is ook zeker mogelijk om nog bij te leren. Was dat ook niet een reden om in een groep te gaan wonen?
Communiceren in de woongemeenschap
Communicatie is niet alleen iets voor het bestuur of de PR-werkgroep. Deze LVGO-brochure (24 pagina’s) laat zien dat iedereen er baat bij heeft als duidelijk is welke informatie waar beschikbaar is, of waar je met een vraag naartoe kunt. En hoe zorg je dat kandidaat-bewoners je weten te vinden?
Kijk eens bij een ander
Veel woongemeenschappen hebben hun eigen manieren om op de verschillende niveaus goed met alle bewoners te communiceren en samen besluiten te nemen. Loopt het bij jou in de groep niet lekker? Ga eens te rade bij een andere groep en vraag wat bij hen wel en niet werkt. De LVGO kan je verwijzen naar groepen waarvan wij weten dat het er goed geregeld is. Als je het gevoel hebt dat je als groep meer specifieke hulp nodig hebt hierin, neem dan contact op met het EHBO-team van de LVGO. Die kan je adviseren en biedt zonodig Eerste Hulp Bij Ongenoegen.
Laat je zien!
Ook de buitenwereld is en blijft van belang voor – bewoners van – woongemeenschappen. Allereerst de buurt: hoe leg je contact, wat kun je voor je wijkgenoten betekenen, waar vind je aansluiting voor bijvoorbeeld zorg, sport of zang? En hoe maak je duidelijk aan de omgeving wat een woongemeenschap is en hoe je je kunt aanmelden als belangstellende? Onbekend maakt onbemind, en als je pas gaat werven als de nood aan de man is, ben je te laat. Zorg dus dat je zichtbaar wordt en blijft. De Gemeenschappelijk Wonen-dag die ieder jaar half mei gehouden wordt, is onder meer een mooie gelegenheid om de deuren wagenwijd open te zetten.
Beeld: aangekocht archief