Hieronder een overzicht van vragen die ons regelmatig gesteld worden. Staat je vraag er niet tussen? Maak dan gebruik van ons contactformulier.
Over de LVGO
Kan ik me bij de LVGO inschrijven voor een woongemeenschap?
Nee, dat doe je bij de woongemeenschap zelf. Ga naar naar locaties om te zien waar er plek is op de wachtlijst of waar een woning/appartement beschikbaar is. Let op: de meeste woongemeenschappen hebben een uitgebreide kennismakingsprocedure om te onderzoeken of een kandidaat-bewoner in de groep past en andersom.
Controleert de LVGO woongemeenschappen?
Nee, dat is niet de rol van de LVGO. We zijn een landelijke vereniging waar tegen de 200 woongemeenschappen en initiatiefgroepen, en daarnaast een groot aantal belangstellenden aangesloten zijn. We ondersteunen onze leden bij (praktische) vraagstukken, bevorderen het delen van kennis en ervaring en behartigen hun belangen bijvoorbeeld bij (landelijke) overheden.
Wij willen een informatiebijeenkomst organiseren. Kan ik de LVGO daarbij uitnodigingen?
Ja, dat kan. Onder ‘Informatie en voorlichting’ vind hierover meer informatie.
Starten
Is er verschil tussen een woongemeenschap en een woongroep?
Beide termen worden door elkaar gebruikt. Ook door onze leden, soms ook op deze website. Gemeenschapszin kenmerkt echter een woongemeenschap. Daarnaast wordt de term woongroep ook wel gebruikt binnen de gehandicapten- en verpleeghuissector. De term woongemeenschap wordt gezien als de meest juiste term voor de woonvormen die de LVGO voorstaat. Daarom maakt de LVGO bij voorkeur gebruik van deze term.
Hoe groot is de ideale groep?
Dat is afhankelijk van wat je met je woongemeenschap beoogt. Er zijn in Nederland groepen met 8 leden, maar ook met 80 of meer.
Een belangrijke factor is de mate van sociale interactie en samenhang en de draagkracht van een groep. Met 8 of 10 leden heb je minder mogelijkheden om taken te verdelen (denk aan een bestuur en diverse werkgroepen om gemeenschappelijke taken te vervullen). Ook is dit kritischer als er iemand uitvalt of een conflict krijgt in de groep. Met meer dan 50 leden is het lastiger om iedereen goed te kennen en met iedereen een groepsband te hebben. Maar dat kan dus ook een voordeel zijn, omdat je taken over meer mensen kunt spreiden en iedereen wel iemand vindt met wie het klikt. De meeste woongemeenschappen in Nederland tellen tussen de 12 en 30 woningen, en daarmee tussen de 18 en de 38 personen.
Bestaan er ook subsidieregelingen voor startende woongemeenschappen?
Er bestaan twee landelijke stimuleringsregelingen voor nieuwe initiatieven:
– de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg. Hiermee kunnen nieuwe initiatieven een deelfinanciering krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek en procesbegeleiding;
– de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten. Deze regeling maakt het mogelijk financiering aan te vragen voor de realisatie van een ontmoetingsruimte in een geclusterd wooncomplex.
Aan de totstandkoming van beide stimuleringsregelingen heeft de LVGO meegewerkt.
Er bestaan ook regelingen op regionaal niveau. Bijvoorbeeld de provincies Zuid-Holland, Noord Brabant en Gelderland zijn actief op dit punt.
Hoe vind ik nieuwe of bestaande groepen die medebewoners zoeken?
In de rubriek Wachtlijsten en Oproepen op deze website plaatsen bij de LVGO aangesloten woongemeenschappen en initiatiefgroepen uitnodigingen voor kandidaat-medebewoners of nieuwe leden van de initiatiefgroep.
Of zoek op ons landelijk overzicht naar een groep in jouw regio en leg rechtstreeks contact.
Waarom weigeren veel bestaande woongemeenschappen nieuwe bewoners ouder dan 65 jaar?
De meeste bewoners blijven – gelukkig – zolang mogelijk in de groep wonen. Het is daarnaast van groot belang dat er instroom is van jongere senioren. In en rond het pand en binnen de groep, zijn er veel taken om goed nabuurschap te kunnen waarmaken. Als iedereen op hoge leeftijd is, is er onvoldoende potentieel om die taken uit te voeren.
Mag dat wel, weigeren op basis van leeftijd?
Ja, In Nederland is geen wetgeving die onderscheid op basis van leeftijd verbiedt, behalve als het gaat om arbeid, beroep of beroepsonderwijs. Feitelijk is selectie op leeftijd vergelijkbaar met selectie op een andere specifieke kwaliteit, welke aanvullend is op al binnen de groep aanwezige kwaliteiten. Hier lees je er meer over.
Waar maak ik als 65-plusser meer kans als ik in een gemeenschappelijke woonvorm voor 50-plus wil wonen?
Net als voor bestaande woongemeenschappen is het ook voor nieuwe initiatieven belangrijk variatie in leeftijd binnen de toekomstige bewonersgroep na te streven. Als 65-plusser loont het de moeite te kijken of je juist bij een nieuwe groep aansluiting kunt vinden. Of je kunt zelf een nieuw initiatief initiëren. Dat betekent wel dat er nog veel energie in het opstarten van deze woongroep gestoken moet worden, én dat het nog jaren kan duren voordat je daadwerkelijk in een woongemeenschap woont.
Hoe krijg ik de gemeente of woningcorporatie mee in plannen voor een nieuwe woongemeenschap?
Of het nu gaat om huurwoningen, koopwoningen of een mix van die twee,
in alle gevallen zijn bij de totstandkoming van een woongemeenschap verschillende partijen betrokken. Denk aan gemeenten en woningcorporaties, maar ook marktpartijen als adviseurs, banken en bouwers. Hier spelen soms tegengestelde belangen. De kunst is vooral in te spelen op win-win-situaties. Want die zijn er. Zeker in het licht van beleid op langere termijn.
De LVGO publiceerde hierover een een uitgebreide brochure ‘Starten met een woongemeenschap.’ Deze is gratis te downloaden of voor € 7,50 te bestellen bij de LVGO.
Woongemeenschappen
Wat doe je met de kosten van de woongroep als iemand het lidmaatschap opzegt?
Als een woongroeplid het lidmaatschap opzegt en vervolgens NIET verhuist, heb je een probleem. Dit afdwingen kan helaas niet. In de regel wordt in zo’n situatie afgesproken dat de uittreders blijven betalen, met behoud van gebruik van de ruimte. Geen fijne situatie. Er zijn alternatieven, maar ook deze kennen haken en ogen. Beter nog: voorkómen van zo’n situatie.
Heeft de LVGO ook een hulplijn voor penningmeesters?
Ja, althans penningmeesters van bij de LVGO aangesloten woongemeenschappen en initiatiefgroepen helpen elkaar in een door de LVGO gemodereerde WhatsAppgroep.
Hoe zorgen we als woongemeenschap voor een goede leeftijdsopbouw van bewoners?
Wees erop tijd bij. Vergrijzing binnen van de woongemeenschap kan je zien aankomen. Wees actief in nieuwe mensen te interesseren als belangstellende. Organiseer bijvoorbeeld jaarlijks een open dag of informatiebijeenkomst. Zorg voor eerlijke informatie over wat je groep doet. Maak afspraken met de woningcorporatie en leg uit waarom je zelf inbreng wil hebben bij het opnemen van nieuwe huisgenoten.
Moet een woongemeenschap een wachtlijst hebben?
Ja, dat is zeer zeker aan te raden. Als een woning vrijkomt horen er als het goed is al gegadigden te zijn om die woning te gaan bewonen,. Gegadigden die al met de woongemeenschap hebben kennisgemaakt en met wie de groep heeft kunnen instemmen.
Houd de wachtlijst ook actueel. Zo weet je zeker dat de mensen die er op staan ook nog steeds geïnteresseerd zijn. Het kan een goed idee zijn om de mensen op de wachtlijst al regelmatig bij de activiteiten van de groep te betrekken.
Wat is de 10% vrije ruimte die woningcorporaties schijnen te hebben?
Woningcorporaties beheren vooral sociale huurwoningen. Die moeten verhuurd worden aan mensen met een door de Rijksoverheid vastgesteld maximum inkomen.
Tot en met 2021 kende dat systeem twee inkomensgrenzen: 80% verhuur aan mensen beneden een ‘laag’ norminkomen, 10% verhuur mogelijk aan mensen beneden een hoger norm-inkomen, en 10% vrije ruimte voor verhuur zonder inkomensgrens. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen één- en meerpersoons huishoudens.
Per 2022 is dat systeem veranderd.
Vanaf 1 januari 2022 geldt dat er nog maar één inkomensgrens is om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Wél wordt er daarbij onderscheid gemaakt tussen één- en meerpersoons huishoudens.
Voor 2022 gelden daarvoor de volgende norminkomens (door de belastingdienst vastgesteld belastbaar inkomen cq verzamelinkomen per jaar):
– éénpersoonshuishouden 40.765 euro;
– meerpersoons huishouden 45.014 euro.
Een corporatie moet 92,5% van de woningen verhuren volgens deze norm, en heeft dan nog 7,5% vrije toewijzingsruimte (dus zonder inkomensgrens).
In bijzondere gevallen kán een corporatie die 7,5% verhogen naar maximaal 15%, maar dan alleen op basis van afspraken met de gemeente en vastgelegd in prestatieafspraken.
En dan blijft er dus nog steeds 85% over die ‘passend’ moet worden toegewezen.
Anders gezegd: die “10%” is dus in feite verlaagd naar 7,5%, maar daar staat tegenover dat een meerpersoons huishouden op een hoger normbedrag zit (vergelijkbaar met de vroegere ‘tussenstap’ van 10%).
Moeten er speciale afspraken gemaakt worden als een woongemeenschap huurt van een woningcorporatie?
Jazeker. Tussen de woongemeenschap en de woningcorporatie hoort een zogenaamde beheer-overeenkomst gemaakt te worden, waarin alle relevante zaken geregeld en vastgelegd worden. Zaken als het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes, de specificatie van de servicekosten, het onderhoud, de tuin, enz.
Belangrijk: maak duidelijke afspraken over hoe de woongemeenschap zélf nieuwe huurders voor een vrijkomende woning voordraagt. Dat is essentieel.
Kan een woongemeenschap ook ‘buitenleden’ hebben, die dus niet in de groep wonen?
In principe geldt dat alles kan, zolang je het daar als groep over eens bent. Leden die aan de overkant van de straat wonen, of elders in het flatgebouw? Dat kan natuurlijk, en er zijn ook woongemeenschappen die dat hebben. Het gaat er niet om waar je woont, het gaat er om dat je meedoet.
Er zit wel een addertje onder het gras: De statuten van je vereniging moeten dat wel toestaan. Als je er tijdig bij de oprichting van de woongemeenschap aan denkt, kun je in de statuten een bepaling opnemen die dat eventueel mogelijk maakt. Bijvoorbeeld nader te regelen in het huishoudelijk reglement.
Hoe bestuur je een woongemeenschap?
Met een aantal bestuursleden een knoop doorhakken is over het algemeen wel goed te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat alle bewoners betrokken zijn bij en zich herkennen in een besluit? Goed overleg is in het belang van de hele vereniging en niet alleen een zaak van het bestuur.
De LVGO publiceerde hier een uitgebreide brochure over ‘Het bestuur van de woongemeenschap’. Deze is gratis te downloaden of voor € 7,50 te bestellen bij de LVGO.
Hoe komen we aan nieuwe bestuursleden?
Ga op tijd op zoek. Spreek bijvoorbeeld af dat bestuursleden een halfjaar voor het einde van hun eerste termijn aangeven of ze door willen of niet. Zo nodig kan er alvast een opvolger geworven worden.
Maak het niet te zwaar voor nieuwe bestuursleden. Goed besturen is een verantwoordelijkheid van de hele groep! Delegeer waar mogelijk taken aan groepsleden. Bijvoorbeeld het verzorgen van de PR of de website, het organiseren van schoonmaak en tuinonderhoud. Je hoeft niet alles te doen als bestuur, je moet vooral zorgen dat het draait.
Ook een optie: vraag enkele leden van de werkgroepen of andere geschikte personen of ze een periode op proef willen meedraaien in het bestuur, met een beperkt takenpakket. Als het bevalt, kunnen zij zich later aanmelden als kandidaat-bestuurslid. Laat hen bijvoorbeeld de verslaglegging doen van een bijeenkomst met bewoners. Of iets uitzoeken. Bereid de vergaderingen en de bijbehorende taken samen met de aspirant-bestuursleden voor. Maak hen attent op de intervisiemiddagen die de LVGO voor bestuursleden organiseert.
Je kunt verder met elkaar afspreken dat iedereen een keer aan de beurt komt om in het bestuur te zitten, bijvoorbeeld voor een periode van 2 jaar. Dan zijn het niet aldoor dezelfde mensen, maar draagt iedereen een steentje bij.
Wat is de WBTR?
1 juli 2021 ging de WBTR (de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) in. Deze wet is bedoeld om het bestuur (en toezicht) van onder meer ‘woonverenigingen’ zoals aangesloten bij de LVGO te verbeteren. Het gaat voor woonverenigingen om twee onderwerpen:
1. Wat als alle bestuursleden tegelijk langdurig afwezig zijn (ziek, onbereikbaar, vacature, geschorst, en dergelijke);
2. Wat als een bestuurslid bij een bestuursbesluit een persoonlijk belang heeft.
Taaie juridische kost. De juridisch adviseur van de LVGO schreef daarom een handreiking.
Moet een woongemeenschap zich houden aan privacyregels, en zo ja hoe dan?
Jazeker, in de eerste plaats moet de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) worden nageleefd. Kort gezegd houdt dat in dat de woongemeenschap een privacyreglement moet hebben. De juridisch adviseur van de LVGO beschrijft in hoe je omgaat met privacy in dit artikel.
Communicatie binnen een woongemeenschap en naar buiten, hoe regel je dat?
Bewoners van een woongemeenschap kiezen ervoor om zelfstandig, maar in sterke onderlinge verbondenheid een leefomgeving te creëren. Daarin spelen interesses, belangen en lief en leed. Daarnaast maak je als woongemeenschap je deel uit van je buurt en verenigingsleven en moet je zorgen voor een gezonde aanwas van nieuwe bewoners. Dat vraagt om aandacht voor de interne en externe communicatie.
De LVGO publiceerde hier een uitgebreide brochure over: Communiceren in de woongemeenschap. Deze is gratis te downloaden of voor € 7,50 te bestellen bij de LVGO.
Hoe voorkóm je dat je van een goede buur mantelzorger wordt?
De huizen in de meeste woongemeenschappen zijn levensloopbestendig. Je woont er volledig zelfstandig maar niet alleen. Je creëert samen een sterk sociaal netwerk, en dat hou je ook als je op leeftijd komt. Het begrip burenhulp staat er hoog in het vaandel: je kunt op je woongenoten terugvallen en zij op jou. Maar ook behulpzame buren zijn gewoon buren. Ze kunnen niet de zorg overnemen.
Hoe hier een balans of oplossing in te vinden daarover publiceerde de LVGO een uitgebreide brochure over: De zorgzame woongemeenschap. Deze is gratis te downloaden of voor € 7,50 te bestellen bij de LVGO.
Hoe zorg je dat je ook samen plezier blijft houden binnen de woongemeenschap?
Vooral de gezamenlijke activiteiten en het bewust zorg dragen voor elkaar hebben voor bewoners van een woongemeenschap veel meerwaarde. Maar woongenot is geen statisch gegeven. Mensen worden ouder, er dienen zich nieuwe bewoners aan, technische snufjes doen hun intrede. Af en toe moet je je met elkaar afvragen: wonen we hier nog met plezier?
De LVGO publiceerde hierover een uitgebreide brochure: Woonplezier in een woongemeenschap. Deze is gratis te downloaden of voor € 7,50 te bestellen bij de LVGO.
Mag je in de ontmoetingsruimte zonder vergunning alcohol schenken?
Ja, je hebt als woongemeenschap geen vergunning nodig. Er mag echter geen alcohol worden gekocht en het moet een besloten bijeenkomst zijn. Meer informatie lees je hier.
Bestaan er ook subsidieregelingen voor het onderhouden van bestaande ontmoetingsruimten?
Nee, helaas niet. Huur je bij een woningcorporatie dan kan deze wellicht helpen. Woningcorporaties hebben mogelijkheden om de huurprijs van een ontmoetingsruimte aan de feitelijke situatie aan te passen.
Maar dat zijn geen regelingen waarop je een beroep kunt doen.
Juridisch advies
Is het verstandig als woongemeenschap een vereniging te zijn?
Ja, dat is zeker aan te raden. Als vereniging ben je een rechtspersoon en als zodanig een volwaardige gesprekspartner van bijvoorbeeld de gemeente, woningcorporatie, projectontwikkelaar, aannemer en subsidieverstrekker. Er is een structuur, een gezamenlijk verband. Ook weet je dan precies wat je aan elkaar hebt, wat je gezamenlijke doel is, hoe de verantwoordelijkheden verdeeld zijn, enz.
Let op, kies niet voor de vorming van een stichting. Een stichting heeft alleen een bestuur en geen leden. Dat werkt niet bij een woongemeenschap waar het er juist gaat om het lid-zijn.
Moet de vereniging ingeschreven worden bij de KVK? Hoe doe je dat?
Ja, er zijn drie soorten verenigingen: de informele vereniging, de vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid en de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid. De laatste wordt voor een woongemeenschap sterk aanbevolen. Er moeten statuten gemaakt worden die aan wettelijke eisen voldoen. Die statuten moeten door een notaris worden vastgesteld en bij de Kamer van Koophandel (KVK) worden gedeponeerd (in de regel doet de notaris dat dan ook). Dat alles kost geld. Maar dan kan de vereniging ook rechtshandelingen verrichten net zoals een gewone persoon. En bestuursleden zijn niet meer hoofdelijk aansprakelijk, behalve bij verwijtbaar wanbestuur, frauduleuze handelingen, etc.
Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?
Zodra woningen van verschillende eigenaren in een gezamenlijk gebouw gesitueerd zijn, is een VvE nodig, zelfs wettelijk verplicht. In feite ben je samen eigenaar van het hele gebouw. Dat moet goed geregeld worden in heldere verantwoordelijkheden en bevoegdheden.
Wanneer heb je als woongemeenschap een VvE?
Bestaat de hele woongemeenschap uitsluitend uit eigenaren en is iedereen die eigenaar is ook lid van de gemeenschap, dan kunnen de VvE en de woongemeenschap-vereniging samenvallen. Dat is ingewikkelder dan het lijkt. De verschillende rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden moeten goed en volledig worden onderscheiden en omschreven. Dat is werk voor een specialist, en niet zomaar iedere notaris is dat.
Wanneer dat samenvallen niet kan, bijvoorbeeld als er ook huurwoningen zijn of de woongroep maakt deel uit van een groter gebouw/complex, dan moeten de VvE en de woongemeenschap-vereniging twee aparte rechtspersonen blijven. En ook, of juist dan is het zaak de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden goed te onderscheiden, te formuleren, en ook toe te delen aan de juiste vereniging. Rol- of taalverwarring liggen hier heel erg op de loer. Statuten en huishoudelijke reglementen van beide verenigingen moeten in nauwe onderlinge samenhang worden geschreven.
Kan de LVGO helpen bij het maken van statuten?
Ja, de LVGO beschikt over kennis wat er in die statuten thuishoort en hoe dit in de statuten zou kunnen worden opgenomen. Neem hiervoor contact op met ons infoteam voor (juridisch) advies.
Heeft de LVGO ook voorbeeldstatuten?
Vroeger wel, maar het is eigenlijk niet zo’n goed idee. Initiatiefgroepen bleken die vaak klakkeloos over te schrijven zonder verder na te denken. En juist dát is zo belangrijk en ook zo boeiend en samenbindend!
Beter is dus dit advies: Zoek op degoedkoopstenotaris.nl naar (de goedkoopste) notaris in je buurt en vraag diens standaardverenigingsstatuten. Lees die rustig door, praat erover, vul in en bewerk. Vraag in dat proces gerust hulp en advies van de LVGO juridisch adviseur. Resultaat: statuten op maat en de notaris heeft er nauwelijks nog werk aan. Op internet zijn voorbeelden te vinden van verenigingsstatuten, ook van woongemeenschappen. De kwaliteit is erg wisselend maar leerzaam zijn ze meestal wel.
Hoe regel je dat een koopwoning ook daadwerkelijk verkocht wordt aan iemand die op de wachtlijst staat?
Lastige vraag. Het kan gaan om een bewoner die besluit te gaan verhuizen. Of om iemand die niet langer zelfstandig kan wonen en naar een verpleeghuis moet. Of iemand overlijdt en het huis komt terecht bij erfgenamen.
In al die gevallen zou je een bepaling moeten hebben die regelt dat de woning niet naar een nieuwe bewoner kan gaan die niet de instemming van de woongemeenschap heeft. En dat is erg ingewikkelde materie, helaas.
In elk geval moeten er kettingbedingen in de koopakten worden opgenomen en die moeten verplicht weer doorgegeven worden aan volgende kopers.
Er moet geregeld worden dat een nieuwe eigenaar ook voldoet aan de toelatingseisen van de woongemeenschap en als lid is toegelaten.
Wanneer de nieuwe eigenaar de woning wil verhuren moet geregeld zijn of dat al of niet mag. En onder welke voorwaarden dat dan is toegestaan.
En wat kan iemand die de woning erft wel en niet doen? Dat allemaal goed regelen is razend ingewikkeld en vereist een ter zake zeer deskundige notaris.
Is het nodig dat onze woongemeenschap een bestuurders aansprakelijkheidsverzekering afsluit?
Als de woongemeenschap een bewonersvereniging is met volledige rechtsbevoegdheid (dus opgericht via de notaris en ingeschreven bij de KvK) – en dat raden wij ten zeerste aan – is dat niet per se nodig. Bestuursleden van zo’n vereniging zijn niet persoonlijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van ernstig en verwijtbaar wanbestuur. Overigens is het de vraag of een aansprakelijkheidsverzekering dat wél dekt. Als er sprake is van een VvE bij de bouw en het onderhoud van het gebouw is een passende aansprakelijkheidsverzekering van het bestuur wel te overwegen. Vaak kan dit voor lage kosten in samenhang met een verzekering voor juridische bijstand, die nodig kan zijn voor het geval er juridische procedures komen vanwege mankementen in de bouw.
En een rechtsbijstandverzekering?
Dat is mede afhankelijk van het soort woongemeenschap en de rechtsvorm. Meestal kent het dagelijks leven binnen een gewone woongroep geen zaken die een rechtsbijstandsverzekering noodzakelijk maken. Maar het ís denkbaar dat het ooit wel eens handig zou kúnnen zijn… Dat geldt zeker voor een VvE, waar een rechtsbijstandsverzekering wél is aan te raden.
Ook voor CPO-initiatiefgroepen is het verstandig een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Daar gaat het immers al gauw over flinke financiële verplichtingen en overeenkomsten.
Hoe ga je als woongemeenschap om met een (grotere) schenking of erfenis?
Ook een vereniging moet bij een schenking of een legaat (een nagelaten bedrag) in principe daarover belasting betalen. In beide gevallen is er een onderdrempel. Gaat het om een hoger bedrag dan betaal je bij een legaat erfbelasting over het meerdere. Bij een schenking betaal je schenkbelasting over het hele bedrag. Bij een schenking kan het dus handig zijn het bedrag in overleg met de schenker te verdelen over meerdere schenkingen in verschillende jaren. Bij een nalatenschap kan dat natuurlijk niet. Er zal dus bij zo’n schenking of legaat aangifte moeten worden gedaan. Wel bestaat de reële mogelijkheid om bij de Belastingdienst een zogenaamde SBBI-status (Sociaal Belang Beogende Instelling) aan te vragen bij het doen van die aangifte. De kans is vrij groot dat die vraag gehonoreerd wordt en dan geldt er vrijstelling.
Kan je roken verbieden in een woongemeenschap?
Het is goed mogelijk om in alle gemeenschappelijk ruimten een rookverbod in te stellen. Maar bij roken in privéruimten kan je alleen beperkingen opleggen in de vorm van bepalingen. Bij koopwoningen is er op dat punt minder mogelijk dan bij huur. Een uitgebreid antwoord lees je hier.
Eerste Hulp Bij Ongenoegen (EHBO)
Wat kan het EHBO-team voor woon- en initiatiefgroepen betekenen?
Om conflicten of onvrede te voorkómen is het belangrijk tijdig te signaleren wanneer er iets scheef dreigt te gaan, er conflicten dreigen of een meningsverschil uit de hand loopt. Kom dan al in actie. Probeer het conflict of meningsverschil bespreekbaar te maken, een beroep doen op de gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid in een groep en het op te lossen vóórdat het onoplosbaar is geworden.
Dan is het prettig als je er iemand bij kunt halen van het EHBO-team die het snapt, die onpartijdig is, en die goede raad en bemiddeling kan verschaffen.
Kan ik ook als individueel LVGO-lid de hulp inroepen van het EHBO-team?
In feite is ondersteuning vanuit het EHBO-team alleen werkbaar wanneer een woongroep (lees het bestuur of de Algemene LedenVergadering (ALV)) deze hulp inroept. Inzet van het EHBO-team is dan ook voorbehouden aan collectieve leden. Een lid kan dat natuurlijk wel aan het bestuur of de ALV voorstellen een beroep te doen op het EHBO-team.
Een bewoner wil uit onvrede zijn lidmaatschap van de woongemeenschap opzeggen, maar wil niet verhuizen. Kan dat?
Ja, dat kan. Niemand kan gedwongen worden lid te blijven van een vereniging (met uitzondering van een VvE in geval van koopwoningen). Bij huurwoningen staat de huurbeschermingswet gedwongen verhuizing niet toe. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben. Denk aan alle gezamenlijke kosten van de woongemeenschap die nu door minder mensen moeten worden gedragen. Er woont nu iemand binnen je groep die er niet bij hoort. Als je huurt van een woningcorporatie moet die allerlei (service)kosten anders gaan berekenen. Heel lastig en vervelend allemaal. En juridisch niets aan te doen. Probeer daarom diepere onvrede te voorkómen, bijvoorbeeld door ons EHBO-team om ondersteuning te vragen.
Ambassadeurs
Ik wil wel meer weten over de belangenbehartiging gemeenschappelijk wonen 50-plus / ik heb daar wel ideeën over. Met wie kan ik contact opnemen?
De LVGO kent een team van ambassadeurs die het gedachtegoed van de LVGO uitdraagt. Ambassadeurs helpen de vereniging om pro-actief gemeenschappelijk wonen van 50-plus op het netvlies te krijgen en houden van stakeholders binnen de BV Nederland. Meer informatie vind je hier.
Beeld: Moon Saris