Het Ubuntuplein wordt vooral een aantrekkelijke woonplek voor 50-plussers die volop in het leven staan, waar het prettig wonen en leven is in betrokkenheid op elkaar. Waar je gezien en gewaardeerd wordt, waar ruimte is voor duurzaamheid en de mogelijkheid jezelf te blijven ontwikkelen.
Een van de peilers van het Ubuntuplein is de nabijheid van zorg. Op de eerste plaats is daar de zorg voor elkaar als buren. Dan gaat het om kleine maar belangrijke zaken als boodschappen doen voor iemand die ziek is, hulp bij vervoer en kleine klusjes. Maar burenhulp is geen vervanging van mantelzorg.
Zorg en ondersteuning aan huis
Ubuntuplein wordt geen ‘zorg-enclave’ in de stijl van de traditionele verzorgingshuizen. Het wordt zo opgezet dat zorg en welzijn binnen handbereik zijn, maar dusdanig in het wonen zijn geïntegreerd dat het wonen de boventoon voert. Bewoners organiseren en regelen in principe hun eigen zorg en doen in beperkte mate een beroep op hun medebewoners, leden van de Bewonerscoöperatie. Is meer zorg of ondersteuning nodig dan doen zij daarnaast een beroep op professionele zorgaanbieders, eventueel met behulp van familie en mantelzorgers.
Door het bestuur van de Bewonerscoöperatie Ubuntuplein Zutphen zijn afspraken gemaakt met zorginstelling Sutfene voor zorg en huishoudelijke dienstverlening. Zorg en ondersteuning worden dan op basis van indicatiestelling of op persoonlijke wens aan huis geboden, zodat bewoners daadwerkelijk zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
Met de bouw is mei 2021 begonnen. Het project zal naar verwachting eind 2022 gerealiseerd zijn. Het huidig aantal leden is ca. 60 met daarnaast nog zo'n 20 aspirant-leden en belangstellenden.
Ligging
De plek van het Ubuntuplein wordt begrensd door de Noorderhavenstraat, het toekomstige Ettegerpark, de spoorlijn en het Statenbolwerk. Binnen de nieuwe situatie bieden drie gebouwen tezamen plek aan zo’n 110 woningen, die allemaal voldoen aan de kwaliteitseisen van vandaag en morgen. Het merendeel van de appartementen valt binnen het aanbod van de sociale huursector, maar er komen ook koopwoningen en vrijesector huurwoningen.Activiteiten
Het woonconcept Ubuntuplein wil bewoners in staat stellen hun wensen samen en met korte lijnen te realiseren. Elke bewoner kan vanuit eigen talenten en vermogen bijdragen, deelnemen en betrokken zijn. Je kunt bijvoorbeeld samen muziek maken of schilderen, in de tuin werken of wandelen. Natuurlijk is er ruimte om samen te koken en te eten. Auto’s en hulpmiddelen worden gedeeld. Het opzetten van een fietsreparatiewerkplaats en een tweedehandswinkeltje? Aan het Ubuntuplein is dat mogelijk. Zo kunnen nieuwe vormen van solidariteit tot uitdrukking komen, en activiteiten pakken we op een creatieve en kleinschalige manier aan.Kandidaat bewoners
Wanneer je je aanmeldt als belangstellende voor het lidmaatschap word je eerst uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Daarna beslis je of je bereid bent een of meer gesprekken te voeren met leden van de introductiecommissie. Klikt het daar? Mooi, dan wordt je aspirant lid voor maximaal 6 maanden. In die tijd maak je kennis met de andere leden van de Bewonerscoöperatie en zij met jou. Vervolgens teken je een intentieverklaring en word je door het bestuur voorgedragen als lid. De Bewonerscoöperatie hanteert een aantal voorwaarden voor het lidmaatschap. Zo wordt rekening gehouden met een evenwichtige spreiding naar leeftijd en geslacht. Ook zoeken we mensen die ons kunnen en willen helpen in deze opbouwfase van het Ubuntuplein. Na toelating wordt een eenmalige deelnamesom gevraagd als bijdrage in de ontwikkelkosten van het project. Voor leden die een sociale huurwoning wensen is die vastgesteld op € 700,- en voor de andere woningen op € 1000,-. Het aanmeldformulier vind je op onze website.Kenmerken woongroep
Huur / koop: Huur- en koopwoningen
Status: Initiatief
Wachtlijst: n.v.t.
Oppervlakte woning:
Prijs woning:
Aantal woningen:
Initiatiefgroep Bewonerscoöperatie Ubuntuplein, Zutphen
Zutphen
Website
Contactpersoon
Maria Thomas
E-mail: info@ubuntuplein.nl
Telefoon:
.