Als 50plusser denk je na over hoe je ook straks plezierig kunt wonen en leven. In een woongemeenschap bijvoorbeeld. Daar woon je zelfstandig met behoud van privacy. Daarnaast zijn er in en rond het gebouw ruimtes en voorzieningen die je met de andere bewoners deelt. Dankzij de gezamenlijke activiteiten en onderlinge betrokkenheid draagt iedereen bij aan een prettige en levenslustige manier van ouder worden. Nederland kent inmiddels al honderden woongemeenschappen en dit aantal groeit snel.
De LVGO bestaat sinds 1985. Een aantal van onze leden – woongemeenschappen door het hele land – bestaat ook al zolang. Dat betekent decennia lang ervaring met gemeenschappelijk wonen. Deze kennis en ervaring komt samen in de LVGO en delen (en ontwikkelen) we graag met onze leden en andere belanghebbenden zoals gemeenten, landelijke overheid, woningcorporaties en maatschappelijke organisaties.
Wie is de LVGO?
De LVGO is een vereniging met een bestuur en aangesloten leden: (bewoners van) woongemeenschappen, (leden van) initiatiefgroepen die een woongemeenschap voorbereiden of zich daarop oriënteren en andere geïnteresseerden. We merken aan onze ledenaanwas dat de belangstelling groeit.
Wat doet de LVGO?
De LVGO stimuleert het gemeenschappelijk wonen 50plus door het delen van kennis en belangenbehartiging van onze leden. Dat doen we onder andere door:
- bestaande en nieuwe wooninitiatieven van 50plussers te ondersteunen in hun ontwikkeling en voortbestaan
- gemeenschappelijk wonen breed onder de aandacht te brengen
- in gesprek te blijven met relevante partijen als landelijke overheid, VNG en woningcorporaties
- onze leden en andere belangstellende te informeren via onze website, nieuwsbrief en het ledenblad Wijzer Wonen
- het organiseren van themabijeenkomsten
- het maken van brochures en ander voorlichtingsmateriaal
- het bieden van (juridisch) advies
- het helpen oplossen van meningsverschillen en andere vormen van ongenoegen
Leden van de LVGO maken in de regel kosteloos gebruik van onze diensten.
Wat doet de LVGO NIET?
De LVGO bemoeit zich niet met toewijzing of het verhuren van woningen. Woongroepen die lid zijn van de LVGO zijn allemaal verschillend en hanteren elk hun eigen toelatingsbeleid. Neem dus, wanneer je geïnteresseerd bent in een woongroep te gaan wonen of deel te nemen aan een initiatief zelf rechtstreeks contact op met de betreffende woon- of initiatiefgroep. Een overzicht van bij de LVGO aangesloten woongroepen vind je hier.
LVGO staat voor Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen. Onder ‘ouderen’ verstaan we alle personen van 50 jaar en ouder.