Als je de eerste stappen als startgroep hebt doorlopen, moet je kiezen of je wilt huren, kopen of een combinatie van beide. Hier beschrijven we hoe je verder gaat met een huurproject.
Stap 7. De keuze voor huur is een keuze voor sociale huurwoningen, of een combinatie van sociale en vrije sector huur. Dat betekent samenwerking met een woningcorporatie in de plaats/regio die je voor ogen hebt.
Tip: Benadruk de voordelen voor de corporatie. In woningen van een woongemeenschap is veel minder verloop, betere zorg aan woningen en omgeving, één aanspreekpunt om iedereen te bereiken en minder kans op overlast of hinder.
Locatie
Stap 8: Intussen kan het geen kwaad om uitgebreid rond te kijken naar mogelijke concrete locaties voor de woongroep. Zijn er leegstaande panden, die mogelijk geschikt zijn? Braakliggende stukken grond? Grotere bouwplannen om bij aan te haken? Breng ideeën in beeld, als voorbeelden, en om gedachtewisseling op gang te brengen.
Stap 9: Ook het benaderen van de gemeente kan nu zinvol zijn. Neem bijvoorbeeld contact op met de wethouder Volkshuisvesting. Als deze voor het plan kan worden gewonnen, heb je een goede startpositie, zoals voor het toewijzen van een lokatie. Ook het benaderen van politieke partijen kan handig zijn. Onderzoek eerst hoe zij staan tegenover deze initiatieven op het gebied van wonen.
Vereniging
Stap 10. Zodra er bereidheid tot meedenken is van woningcorporatie en gemeente, is het tijd voor het oprichten van een formele Vereniging. Dat betekent een naam voor de woongroep en duidelijk geformuleerde doelen. Vraag een notaris naar diens model standaard-statuten voor een vereniging. Aarzel niet om bij het invullen een beroep te doen op de deskundigheid van de LVGO. De notaris verzorgt de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Nu ben je officieel een woongroep / woongemeenschap.
Tip: een vereniging oprichten kost geld, denk aan zo’n € 500. Ook andere zaken gaan geld vragen. Informeer of de gemeente subsidiemogelijkheden heeft. Dat is vaak het geval. Er is ook een landelijke subsidieregeling voor startende woongemeenschappen.
Publiciteit
Stap 11. Nu begint het traject van overleg en onderhandeling met de corporatie over het concrete bouwplan. Welke eisen stelt de groep, en hoe kan dat gestalte krijgen in een concreet gebouw. Denk vooral aan de gemeenschappelijke ruimten, dat is essentieel.
Tip: Het genereren van publiciteit voor je initiatief wordt nu belangrijk.
Stap 12. Dit is ook het moment om de groep uit te breiden. Je bent nu een vereniging, en je hebt nagedacht over eisen aan potentiële nieuwe leden en een goede toelatingsprocedure. De publiciteit zal gegarandeerd een toeloop van belangstellenden opleveren en dat betekent ook het organiseren van informatiebijeenkomsten. Blijf zo dicht mogelijk bij het originele gedachtegoed van de startgroep; nieuwe belangstellenden sluiten daar liefst goed bij aan.
Tip: als de gemeente meewerkt, kun je vaak een beroep doen op gemeentelijke vergaderfaciliteiten.
Afspraken en de groep
Stap 13. Met de woningcorporatie maak je nu concrete afspraken. Over de aantallen sociale huur- en vrije sector huurwoningen. Over de minimale eisen van oppervlak en voorzieningen, de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen, het bouwplan en omgeving. Over een tuin.
Stap 14. Betrek ook anderen dan alleen de startgroep bij een en ander. Vorm taakgroepen, maak een structuur van onderlinge communicatie, kom geregeld bij elkaar. Denk daarbij aan een goede balans tussen zakelijk vergaderen over de voortgang en gezelligheid, sociale contacten en de onderlinge band.
Onze expertise
Aarzel niet gebruik te maken van onze expertise. Kijk goed rond op deze website, mail ons of neem telefonisch contact op via 030-8200965.