Zelf een nieuwe woongemeenschap 50plus oprichten? Het kan! Het gebeurt momenteel volop in Nederland en elders. Bedenk wel, het is meestal een langdurig traject, soms twee stappen vooruit en één terug. De LVGO heeft veel ervaring met deze trajecten. Onze kennis en ervaring delen we graag in dit stappenplan.
Startgroep
Stap 1. Zoek een aantal gelijkgestemde medestanders en vorm een startgroep. Zorg er in elk geval voor dat je in deze allereerste beginfase niet met te veel mensen bent, want dat werkt belemmerend.
Tip: Start met 5 tot 10 mensen, dat is meer dan genoeg.
Stap 2. Met deze startgroep wissel je ideeën uit, vergelijk je verwachtingen, bespreek je achterliggende filosofieën. Bezoek andere woongroepen, ga op zoek naar informatie en achtergronden van gemeenschappelijk wonen of klop bij de LVGO aan voor informatie, tips, verwijzingen.
Tip: Zorg ervoor op hoofdpunten met elkaar op één lijn te zitten.
Startvragen
Stap 3. Een van de belangrijkste startvragen is: wat voor woningen willen we? Sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen, koopwoningen of een combinatie. Schat in hoe groot je ideale woongemeenschap eruit ziet. Denk ook na over een mogelijke locatie.
Tip: 20 tot 30 woningen is een mooi aantal. Het blijkt een goede balans tussen verbondenheid en privacy op te leveren.
Stap 4. Gaande het proces blijft het belangrijk is om te blijven praten over de achterliggende gedachten achter het gezamenlijk wonen. Waarom wil je dat, wat verwacht je ervan, wat verwacht je van elkaar, wat wil je in elk geval níet. Tolerantie is een kenmerk van een goede woongemeenschap, maar tolerantie kent ook grenzen.
Tip: ActivAge heeft een handig boekwerk met de titel ‘Woon-dromen 55+’ uitgegeven. Te bestellen via internet.
Starten met een woongemeenschap
Een woongemeenschap starten is spannend en leuk, maar de weg ernaartoe gaat zelden over rozen. Deze LVGO-brochure (24 pagina’s) gaat over het starten van een nieuwe woongemeenschap en dan vooral de rol van instanties hierin. Hoe kunnen zij helpen je doel te bereiken?
Startdocument
Stap 5. Leg in een startdocument de eerste verkenningen en ideeën van de startgroep vast. Beschrijf daarin de onderwerpen die al zijn besproken: de keuze voor deze woonvorm, de verwachtingen, het aantal bewoners, de keuze voor huren of bouwen en locatie.
Tip: Het startdocument is niet heilig, dus houd ruimte voor tussentijdse aanpassingen, gaandeweg het traject.
Stap 6. Voor het vervolg van je project is publiciteit nodig. Aanmelden bij de LVGO levert vermelding van het nieuwe initiatief op onze website op. Ook is nu de tijd rijp om contacten te leggen, bijvoorbeeld met vertegenwoordigers van provincie/ gemeente, woningcorporaties, politiek.
Tip: Start met de werving van nieuwe leden voor de woongemeenschap via lokale of regionale pers, social media, website.
Huren, kopen en andere opties
Wil je als woongemeenschap gaan huren of kopen? Dat heeft consequenties voor het vervolgtraject. Klik op je voorkeur en lees er meer over. Kopen en huren combineren kan ook, alleen is dat extra complex.
Denk ook vooruit, bijvoorbeeld over het centraal inbouwen van nieuwe, slimme technische mogelijkheden. En bedenk hoe je ruimte – en daarmee kosten – kunt besparen dankzij zaken als een gezamenlijke logeerkamer en autodelen.
Tip: Bekijk ook eens de openbare databank waar per gemeente informatie over de 55-plushuishoudens en woningvoorraad terug te vinden is.