Je kiest voor een woongemeenschap omdat je een actieve band wilt hebben met je buren en de groep als geheel. Die band vult iedereen in de praktijk verschillend in, maar de gezamenlijkheid vormt de ziel van de woongroep en is daarmee grotendeels bepalend voor het woonplezier van iedereen.
Uit onderzoek blijkt dat woonplezier voortkomt uit een combinatie van gevoelens: vrij; verbonden; genieten; thuis; ontspannen; veilig en comfortabel. Voor iedereen betekent dat in de praktijk iets anders en de persoonlijke invulling verandert in de loop der jaren. Voor een woongroep zijn dit mooie aanknopingspunten om het woonplezier van de bewoners in kaart te brengen en waar mogelijk te verhogen.
Een goede sfeer houdt bewoners vitaal
Sfeer is bepalend bij de keus van een woongemeenschap en van belang bij het wonen. Zo is bekend dat een goede sfeer maakt dat mensen zich prettig voelen en daardoor langer vitaal en actief blijven. Er kan een vorm van collectieve zingeving ontstaan, die het persoonlijke ontstijgt. Gelukkig kunnen bewoners, alleen of samen, er invloed op uitoefenen. Daarbij is het van belang niet dwingend te zijn en te bedenken dat iedereen in de groep evenveel recht heeft op het geven van zijn of haar mening.
Feesten en partijen in de woongroep
Met zoveel mensen bij elkaar kan het niet anders: er valt een hoop te vieren. Verjaardagen, Kerst en Oud & Nieuw, een jaarlijks uitstapje: iedere woongroep geeft er een eigen draai aan. De wekelijkse activiteiten, al dan niet met buurtbewoners erbij, zorgen voor vermaak en verhogen de onderlinge sfeer. Ook het samen-wonen zelf kan reden zijn voor een feestje, zoals bij een jubileum.
Woonplezier in de woongemeenschap
Deze LVGO-brochure (24 pagina’s) maakt woonwensen bespreekbaar: Voelen we ons vrij om te leven zoals we willen? Wat verstaan we onder een goede sfeer? Hoe gaan we om met verschillende verwachtingen en hoe houden we iedereen betrokken?
Eenzaamheid
Ook in woongemeenschappen is eenzaamheid geen zeldzaamheid, ondanks alle activiteiten en goed nabuurschap. Hoe kun je zelf voorkomen dat je in een isolement terecht komt? Hoe signaleer je dat iemand anders eenzaam is en wat kun je daar als groep aan doen? Het gesprek hierover aangaan is een eerste stap.
Afscheid nemen
De sfeer van een woongroep wordt tot slot ook bepaald door de manier waarop je afscheid neemt van bewoners. Een vrijwillige verhuizing, of gedwongen, bijvoorbeeld door ziekte. Het overlijden van een bewoner. Hoe ga je ermee om? Er ontstaat een gemis, maar het kan de achterblijvers ook dichter bij elkaar brengen. Ook dit is iets waar je gezamenlijk over kunt praten, zodat je als groep beter bent voorbereid.
Woongemeenschap als Blue Zone
Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Dit heeft veel te maken met dagelijkse gewoonten: veel groente eten, wandelen, tuinieren, een praatje maken, een dutje doen en (soms) een glaasje wijn drinken. Wat kan de woongemeenschap leren van de Blue Zone?
Foto header: Moon Saris