Wat een gemeenschappelijk wonen-initiatief interessant en complex maakt, is de combinatie van de mensen en de stenen. En waar begin je? Zoek je eerst de mensen bij elkaar en bespreek je met z’n allen hoe het gebouw eruit komt te zien? Of maak je een plan voor een gebouw en ga je dan bewoners werven?
Het Berlijnse model gaat uit van een middenvorm. Eerst met een kleine kerngroep de uitgangspunten bepalen, dan een eerste ontwerp voor het gebouw laten maken en dat presenteren aan belangstellenden om de groep aan te vullen. Vandaar werk je de plannen gezamenlijk verder uit waarbij het groepsproces net zoveel aandacht krijgt als het stapelen van de stenen.
Gedeelde waarden
Hoe dan ook, de groep bepaalt voor het grootste deel hoe succesvol het samen wonen verloopt. Het gebouw draagt daar zeker aan bij, maar als de sfeer niet goed is, werkt het niet. Daarom is het van het begin af aan belangrijk om duidelijk te krijgen met welke intenties mensen samen deze groep willen vormen. Welke waarden deel je, en wat betekent dat in de dagelijkse praktijk?
Lees ook het stappenplan om naast het pand te werken aan een solide groep.
beeld: aangekocht archief