Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van OuderenSubscribe Now

Initiatiefgroepen

Woongroep “een minidorp in de stad Dordrecht”

Meer dan alleen buren

Wie zijn wij?

kopMinidorpindestad_dordrechtWij zijn een initiatiefgroep van “jonge”ouderen die op zoek is naar mensen die graag willen wonen in een appartementencomplex waar de bewoners meer willen dan alleen maar buren zijn.

Wat betekent dat meer dan alleen buren?

In ons toekomstig appartementencomplex kennen de mensen elkaar. Natuurlijk wonen we allemaal zelfstandig in ons eigen appartement en leven we ons eigen leven. Maar daarnaast willen wij ook goede buren zijn van elkaar. Daardoor is het makkelijk om iemand hulp te vragen bij kleine hand- en spandiensten. Doordat we elkaar kennen is het ook makkelijk en leuk om elkaar te inspireren en samen iets te organiseren. Op die manier kun je van elkaars talenten gebruik maken. Zoals b.v. samen sporten, theater bezoek, samen koffie drinken, borrelen, koken en eten in de gemeenschappelijke ruimte of klussen met elkaar.

Doordat we meer dan buren zijn is het ook makkelijker om ook andere dingen met elkaar te delen. In deze tijd van individualisering en een terugtredende overheid is het belangrijk de krachten te bundelen. Dat zou b.v. kunnen door gezamenlijk flexibele zorg in te kopen, als daar behoefte aan ontstaat. Ook zouden we daarbij een functie kunnen hebben voor de buurt. Hoe dat er precies uit gaat zien bepalen we natuurlijk met elkaar.

Zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn bij ons gekoppeld aan saamhorigheid. Wij streven naar een goede verhouding tussen je vrij voelen om je eigen leven te leiden en iets voor elkaar te betekenen.

Hoe ziet ons wonen eruit?

Wij zijn er van uit gegaan dat we graag in de stad willen wonen waarbij winkels, openbaar vervoer, culturele voorzieningen en culinaire voorzieningen op loopafstand te bereiken zijn.

Iedereen beschikt over een comfortabel zelfstandig appartement met een eigen buitenruimte en fantastisch uitzicht over de beneden Merwede. We hebben gekozen voor koopappartementen. Omdat het om nieuwbouw gaat kunnen kopers zelf de grootte bepalen van hun appartement. De indeling van het appartement kan iedereen samen met onze architect Endry van Velzen van de Nijl Architecten bepalen. Endry van Velzen begeleidt onze groep in het bouwkundig proces.

Daarnaast hebben we een aantal gemeenschappelijke ruimten zoals bijvoorbeeld een woonkamer/keuken en een gezamenlijke daktuin. De parkeergarage, fietsenstalling en bergingen komen op de begane grond.

Wij verwachten van de bewoners van “het minidorp in de stad” een positieve bijdrage aan de totstandkoming van en het in stand houden van deze uitgangspunten.

Wij zijn op zoek naar medebewoners die deze uitgangspunten onderschrijven. Welkom zijn mensen van verschillende leeftijden.

Locatie van ons beoogde appartementencomplex op De Stadswerven in Dordrecht aan de Beneden Merwede

Locatie van ons beoogde appartementencomplex op
De Stadswerven in Dordrecht aan de Beneden Merwede

De grond van ons appartementengebouw ligt aan de kant van de rivier Beneden Merwede naast de locatie waar zelfbouwwoningen komen en dicht bij de plek waar project-ontwikkelaar OCW nu al woningen bouwt. Aan de punt van de Stadswerven wordt een fiets- loopbrug gebouwd. Daarmee komt het historische centrum van Dordrecht op loop- en fietsafstand van onze appartementen. In de directe omgeving is ook veel te beleven. Villa Augustus, de Biesboschhal, het Energiehuis en er komt een bioscoop aan het Wantij.

Belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze woongroep dan kun je je aanmelden via onze website. Klik rechtsboven op het groene vakje, bij nieuws vind je de laatste ontwikkelingen.


Woongemeenschap Jan Sluyters Den Bosch

Ons ideaal is om te wonen rondom een gemeenschappelijke binnentuin. Hier kom je elkaar tegen voor een praatje. Er staan bankjes onder een boom, een tafel om samen aan te eten. Rondom de binnentuin liggen de voordeuren naar de begane grondwoningen. In totaal gaat het om 14 woningen over 2 woonlagen. Mogelijk zullen hiervan 4 woningen voor verhuur zijn, de overigen zijn koopwoningen. De appartementen variëren in oppervlakte van 71m2 tot 168m2, maar daar kan nog verschil in komen tijdens het ontwerpproces. De prijzen liggen tussen €164.000,– en €338.000,–

jansluyters_nwAan de achterzijde heeft iedereen een eigen tuintje of balkon waar je je terug kunt trekken. Iedere woning heeft veel geveloppervlak voor licht en uitzicht.

Het complex telt 2 bouwlagen, wellicht met een plat dak, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. Rondom de binnentuin komt een galerij, enigszins overkapt, met lift bereikbaar, zodat het woongebouw levensloop-bestendig is. De woningen op de 1e verdieping krijgen een privé buitenruimte in de vorm van een terras of balkon.

Aan de straatkant liggen de gemeenschappelijke ruimten. Deze zijn zo ook toegankelijk en uitnodigend voor andere buurtbewoners. Je kunt ‘door de ruimte heen’ de binnentuin zien liggen, waardoor deze niet te benauwd wordt.

Voor parkeren wordt een parkeerplaats per woning gerealiseerd op eigen terrein. De parkeervoorziening, liefst een ‘groene’ bestrating ligt dicht bij de straat zodat het ruimtebeslag zo efficiënt mogelijk is.

Dit alles wordt gerealiseerd op een terrein ter grootte van ongeveer 2.2350 m2, in een rechthoekige vorm. Een zijde komt aan de straatkant en daar krijgt de gemeenschappelijke ruimte een toegang, zodat die makkelijk toegankelijk is voor iedereen in de buurt.

Planning

Wij hebben het Voorlopig Ontwerp (bouwplan) vastgesteld en zijn nu bezig met verdere uitwerking van installaties en materialen. Wij verwachten dat de bouw begin 2017 zal starten en oplevering eind 2017/begin 2018.

Er is in dit project nog een appartement van 94m2 en externe berging 5m2 op de begane grond (€205.000,-). En een appartement op de verdieping van 82m2 en externe berging 5m2. (184.000,-)

Zie onze website voor meer informatie.


Vitalius

Het initiatief is opgezet als een Coöperatieve Vereniging U.A. (uitsluiting van aansprakelijkheid). Bestuur en leden bepalen samen de koers en de Algemene Ledenvergadering is het hoogste orgaan. De coöperatie is uiteindelijk eigenaar van het gebouw en de grond. Vitalius regelt hiervoor alle vereisten voor aankoop en financiering inclusief de verbouwing tot appartementen.

De bewoners van de appartementen huren van de eigen coöperatie waarbij geldt dat alleen leden bevoegd zijn een huurovereenkomst aan te gaan. Deze structuur geeft volledige inspraak.

We willen een project vormgeven, gericht op Wonen Werken en Zorgen voor een groep actieve ouderen vanaf 50 jaar, uit Ede en omgeving om door onderlinge betrokkenheid zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

bergansius kazerne_web

De P.L. Bergansiuskazerne in Ede

Om dit mogelijk te maken willen wij één van de monumentale gebouwen op het voormalige kazerneterrein Maurits Noord, transformeren naar levensloopbestendige appartementen. Maurits Noord is een geaccidenteerd terrein, met alle kwaliteiten om een schitterend woongebied te worden: hoogteverschillen, een parkachtige omgeving en het mooie bos van de Sysselt vlak om de hoek. Vitalius heeft het oog laten vallen op een gebouw op één van de mooiste plekken van dit terrein, de P.L. Bergansiuskazerne. Contactgegevens en uitgangspunten van de vereniging vindt u op hun website.