Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Dit heeft veel te maken met dagelijkse gewoonten: veel groente eten, wandelen, tuinieren, een praatje maken, een dutje doen en (soms) een glaasje wijn drinken. Wat kan de woongemeenschap leren van de Blue Zone?
Journalist en onderzoeker Dan Buettner onderzocht een aantal plekken op aarde waar relatief veel mensen in goede gezondheid een hoge leeftijd bereiken. Hij markeerde ze met een blauwe viltstift op de wereldkaart: Blue Zones.
Lichaamsbeweging is onderdeel van de gezonde levensstijl. Honderdjarigen op Sardinië wonen bijvoorbeeld in huizen met trappen. Zij maken vaak een wandeling naar winkels, de kerk of vrienden. Er wordt flink getuinierd, vaak in de moestuin. Soms staat er wat vis of vlees op het menu, maar nooit overdadig. De Blue Zoners drinken gemiddeld een à twee glazen wijn per dag, bij voorkeur in goed gezelschap en bij het eten.
Moment voor reflectie
De Japanners op Okinawa hebben het over ikigai: dat waarvoor je ’s ochtends je bed uitkomt. Het hebben van een doel in je leven kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren, volgens Buettner. De Blue Zoners weten ook wanneer ze moeten terugschakelen. Er zijn momenten van rust en ontspanning bijvoorbeeld een siësta, een feestje of een moment voor reflectie of gebed. Op Okinawa is er een sterk sociaal netwerk rond elke senior. In Costa Rica geven de mensen voorrang aan sociale interactie. Ze werken niet over als ze daardoor een feestje missen.
Wat kunnen we leren van de Blue Zones?
In veel opzichten zijn woongemeenschappen vergelijkbaar met Blue Zones. Dat geldt vooral de mogelijkheid om heel gewoon sociale interactie te hebben. Het hebben van verbinding met anderen is gezondmakend en prikkelt de geest. Het zelfstandig wonen versterkt je eigen vrijheid en eigen regie, maar het samen wonen spreekt ons aan op zorg voor elkaar.
5 Tips voor een Blue Zone in je woongemeenschap
- Hou de ouderen in ere! Een goede mix van generaties verrijkt de woongemeenschap.
- Zorg dat iedereen bijdraagt en betekenis geeft. Mensen die zinvolle manieren vinden om iets te doen voor anderen, zijn gelukkiger.
- Eet gezond, lekker, gevarieerd. In bijna alle woongemeenschappen wordt gezamenlijk gegeten. Maak er een feestje van met elkaar.
- Blijf in beweging. Ga samen klussen in de gemeenschappelijke tuin en ruimtes. Besteed alleen uit wat echt niet meer gedaan kan worden.
- Stimuleer verbinding en vriendschap. Met een nieuwe blije vriend(in) neemt je geluk met vijftien procent toe, volgens Dan Buettner.
Gabriëlle Verbeek
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat ook in het LVGO-ledenblad Wijzer Wonen is verschenen.