Slimme technologie maakt het mogelijk langer thuis te blijven wonen, is het idee. Het maakt het leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler. Veel technologie kennen we al: de zapper voor de tv, de dimmer voor het licht, de thermostaat voor de temperatuur.
Projectontwikkelaars en corporaties houden steeds meer rekening met oudere bewoners en bouwen levensloopbestendig. Door bijvoorbeeld stopcontacten wat hoger te plaatsen, doorgangen rolstoelvrij te maken en sensoren te plaatsen om het licht automatisch aan en uit te laten gaan. Ook initiatiefgroepen doen er goed aan om bij de bouw de bestaande mogelijkheden en wensen met het oog op de toekomst te inventariseren en mee te nemen.
Een nieuwe, digitale wereld
Want in de toekomst springt het licht aan als je ’s nachts uit bed stapt om naar het toilet te gaan. Er hangt een alarmkoord voor noodsituaties en sensoren helpen bij valpreventie. En er is een digitale deurspion en video intercom bij de voordeur, vooral handig als bezoekers binnenkomen via de gemeenschappelijke hal. Ook een elektronisch deurslot, gangverlichting met een sensor, een koolmonoxidemelder en een gekoppelde rookmelder maken het leven veiliger.
Bij de toekomst horen ook robots; sociale robots. Huishoudrobots, die voor je stofzuigen. Of een robot als sprekende agenda: hij/zij/het herinnert je eraan dat het tijd is voor een boterham, het bezoek van de thuiszorg, de medicijnen of voor de gezamenlijke kop koffie in de woongemeenschap.
Digitale ontmoetingsruimte
Omkijken naar elkaar is een basisprincipe binnen een woongemeenschap; zorgen voor elkaar in principe niet. Het is een smalle lijn tussen betrokken zijn en privacy, tussen bijspringen tijdens ziekte en afstand bewaren. Ook hier gaat technologie een handje helpen, bijvoorbeeld met behulp van een digitaal platform. Daar kun je via je PC, telefoon of ipad afspraken maken, vragen stellen, informatie delen. Dat kan met een vriendengroep, patiëntengroep, met een buurt of woongemeenschap.
Het voordeel van een digitaal platform is dat het altijd toegankelijk is, het heeft geen openingstijden, én dat je kunt reageren op elkaar. Handig om toch op de hoogte te blijven van het wel en wee binnen een groep, ook in drukke tijden of wanneer je (tijdelijk) minder mobiel bent. Slimme technologie kan veel bijdragen aan woongenot, is de verwachting. Ook kan het contact vergemakkelijken, want digitaal contact is ook contact.
José van Berkum
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder in Wijzer Wonen verscheen.