29 september 2019
De overheid wil vaart maken met gemeenschappelijk wonen van ouderen. Maar wat kan zij doen om de totstandkoming van woongemeenschappen te bevorderen? In september sprak het bestuur van de LVGO met ambtenaren van de ministeries Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken (BZ) met het bestuur van de LVGO. De ambtenaren werden daartoe op uitnodiging van LVGO-voorzitter Gabriëlle Verbeek warm onthaald in Woongemeenschap Oosterburen in ’s Hertogenbosch. Tijdens dit overleg heeft het bestuur knelpunt en besproken die zich voordoen bij de totstandkoming van nieuwe woongroepen. Met name door de moeite die het kost om aan grond of gebouwen te komen.
Belang onderlinge band bewoners
Begin oktober opent Woongemeenschap Oosterburen officieel haar deuren. Ook al wonen de meeste bewoners er inmiddels al enkele maanden, alle inspanning om deze woongemeenschap daadwerkelijk van de grond te krijgen rechtvaardigt niet minder dan een uitbundig feest. In gesprek met bewoners konden de naar ’s Hertogenbosch afgereisde ambtenaren horen en ervaren hoe belangrijk de onderlinge band van bewoners voor het slagen van een woongemeenschap is. Juist het (in grote mate) gezamenlijk doorlopen van idee naar initiatief tot realisatie van een woongemeenschap blijkt een belangrijke voorwaarde de woongemeenschap ook daadwerkelijk bestendig tot een plezierige leefomgeving te maken. De LVGO benadrukte daarom wederom het belang om bij een mogelijke verbreding van de Stimuleringsregeling voor woon(zorg)initiatieven (waarmee sinds april dit jaar initiatiefgroepen financieel ondersteund kunnen worden), de regeling te blijven inzetten voor projecten waarin de beoogde toekomstige bewoners vanaf het begin nadrukkelijk betrokken zijn en zoveel mogelijk de regie in handen hebben en houden.
Flexibiliteit toewijzen huur
In het overleg ook aandacht voor het nieuwe huurbeleid van minister Ollongren. Inkomensbepalingen hierin veroorzaken vaak onnodig problemen bij passend toewijzen van woningen voor bestaande groepen in de huursector. Wooncorporaties bijvoorbeeld maken onvoldoende gebruik van de ruimte die ze hebben bij het toewijzen op basis van inkomen. Uit de ledenraadpleging die de LVGO zomer 2019 heeft gehouden blijkt dat dit een groot probleem is voor woongroepen met sociale huurwoningen.
Al heeft de overheid geen directe invloed op woningcorporaties, via gemeenten bestaat die mogelijkheid wellicht wel. Waarvan acte…
Het overleg LVGO en ministerie krijgt een vervolg.
Geef een reactie