Het streven is tot 2030 80.000 geclusterde woningen voor senioren te realiseren. Platform 31 stelde een gratis te downloaden uitgebreide brochure samen om onder andere burgerinitiatieven van senioren te helpen inzicht te krijgen in belangrijke aandachtspunten bij het ontwikkelen van geclusterde woonvormen.
De heldere brochure bevat veel zeer bruikbare tips voor zowel gemeenten en ontwikkelende partijen (markpartijen, corporaties, zorgaanbieders, sociaal ondernemers en burgerinitiatieven). Aangaande de haalbaarheid van een initiatief voor geclusterd wonen noemt de brochure bijvoorbeeld vier belangrijke knoppen om aan te draaien:
- Woningen: welke mix bevordert de financiële haalbaarheid?
Door verschillende typen woningen met elkaar te mengen, kan de haalbaarheid van een initiatief worden vergroot. Het toevoegen van koopwoningen vergroot de haalbaarheid van het sociale segment. Daarentegen leidt de toevoeging van zorgwoningen als gevolg van extra bouwvereisten en vaak ook een ruimte voor de zorgprofessionals tot hogere kosten. Deze zijn vaak moeilijk via huurtarieven of verkoopprijzen terug te verdienen. - Buurt: is de ontmoetingsruimte ook voor de buurt?
De ontmoetingsruimte vraagt een eenmalige investering voor de bouw en langdurige kosten voor beheer. Voor de bouw is er de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO). Als ook anderen dan de bewoners de ontmoetingsruimte kunnen gebruiken, zijn er huurinkomsten. Wanneer mensen met een zorgvraag gebruik maken van de ruimte stijgen de kosten: Er zijn extra bouwvereisten en bij gebruik dient zorgpersoneel aanwezig te zijn. - Zorg: welke aanwezigheid is nodig?
Niet bij alle geclusterde woonvormen is zorg nodig. Combineren van wooneenheden met en zonder zorg zorgt ervoor dat mensen niet hoeven te verhuizen als er zorg nodig is. Voor het efficiënt inzetten van zorgpersoneel zijn
minimaal twaalf zorgwoningen nodig. - Locatie: welke maatschappelijke opbrengsten worden verwacht die een
investering wenselijk maken?
Grondbeleid van de gemeente is een middel om ruimtelijke doelstellingen op het gebied van volkshuisvesting, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te realiseren. Vooral door de investering in gemeenschappelijke voorzieningen is er geen opbrengstmaximalisatie te bereiken. Investeren in de grondprijs leidt tot lagere maatschappelijke kosten in de Wmo én zorgt voor een betere levensstandaard van ouderen.
De brochure (32 p.) is gratis te downloaden op de website van Platform 31.
Zie ook de gratis te downloaden LVGO-brochure ‘Starten met een woongemeenschap’
Geef een reactie