Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van OuderenSubscribe Now

Nieuwe initiatieven

Hier kunt u eventueel recent gestarte initiatiefgroepen vinden. Deze groepen zijn (nog) niet altijd lid van de LVGO, maar verdienen zeker onze aandacht. En ook die van u.

Als u vindt dat ook uw initiatief hier vermeld zou moeten worden kunt u ons via het contactformulier daar opmerkzaam op maken…


Vereniging Toekomstmuziek in Nijmegen

Onze vereniging, die momenteel 8 leden telt (3 koppels en 2 alleenstaanden), heeft in september 2019 een perceel van ruim 3000 m2 gekocht in de Nijmeegse wijk Hees. Hierop willen we maximaal 10 privé-appartementen bouwen plus enkele gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een ontmoetingsruimte en logeerkamers.
We zijn met 5 huishoudens en dat betekent dat 5 van de 10 privéappartementen bezet zijn. Voor de overige 5 appartementen zoeken we nog 50+ geïnteresseerden die graag in gezamenlijkheid, duurzaam en levensloopbestendig willen wonen.

Mail voor meer informatie: ellascholten54@gmail.com

19 januari 2020


Nieuw wooninitiatief in Cuijk

Zelfstandig wonen maar ook samen in het centrum van Cuijk. Dichtbij voorzieningen en openbaar vervoer. We willen niet alleen onze eigen woning ontwikkelen, maar ook samen bouwen aan een omgeving waar bewoners elkaar kennen, waar iedereen erbij hoort en waar we als goede buren naar elkaar omzien en waar nodig elkaar helpen. Privacy is voor ons zeker belangrijk. We willen ieder een zelfstandige, levensloopbestendige woning met privé buitenruimte. Maar we willen ook ruimte om elkaar te ontmoeten, af en toe samen te eten of activiteiten te organiseren. Verder denken we aan een logeerruimte die we ieder kunnen boeken voor onze gasten, een klusruimte en een
gemeenschappelijke tuin. We hebben een woonproject van ongeveer 10 tot 20 huishoudens in gedachte, om voldoende (ook financiële) draagkracht te hebben voor de gemeenschappelijke functies.

Wat ons bindt is het onderlinge vertrouwen, het besef dat we samen sterker staan. Ontmoeten, betrokkenheid, zorg voor elkaar en delen zijn sleutelwoorden voor ons. Delen van deze principes is voor ons belangrijker dan precieze leeftijd van deelnemers aan dit project. In principe staan we open voor iedere leeftijdscategorie.

Wil je meer weten over ons initiatief of wil je meedoen aan het ontwikkelen van een project in Cuijk?
Stuur ons dan even een bericht:
Anja Kuipers aamf.kuipers@gmail.com
Ria Jonkers jonkers.mjj@gmail.com

4 januari 2020

Wooninitiatief van senioren in Amsterdam: LIFE

In de Houthaven van Amsterdam wordt hard gebouwd aan LIFE: een sociaal gebouw voor mensen van 60+ die geloven dat de wereld net een beetje leuker wordt als je naar elkaar omkijkt. Ouderen willen steeds vaker zelfstandig samenwonen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Ieder in een eigen appartement dat meegroeit met een mogelijke zorgvraag, maar toch intensief bij elkaar betrokken. In plaats van op kinderen, steunen mensen liever op elkaar. Zo houden ze elkaar zo lang mogelijk zelfstandig én ontstaat er veel gezelligheid. We sluiten met LIFE aan bij deze wens. Op dit moment zijn de laatste sociale huurwoningen in verhuur. Einde deze maand volgen de vrije sector huurwoningen. LIFE wordt eind 2019 opgeleverd.

Hieronder vindt u meer informatie, net als op www.leveninlife.nl. We staan altijd klaar voor vragen!


Wat is LIFE?
LIFE wordt een prachtig nieuw woongebouw voor betrokken mensen van 60+ met of zonder (lichte) zorgvraag in de Houthaven van Amsterdam. Hier komen moderne op de toekomst gerichte 2- en 3-kamer appartementen rondom een gezamenlijke binnentuin. In het LIFE gebouw komen naast sociale huurwoningen van Habion en vrije sector huurwoningen van Bouwinvest ook koopwoningen, horeca, een buurtkamer en studio’s van zorgorganisatie Cordaan en een gezondsheidscentrum. Iedereen woont hier zelfstandig, maar wel binnen een community van gelijkgestemden.

Goede buren
We vinden het belangrijk dat ouderen prettig wonen op een plek waar ze zich thuis voelen, ongeacht hun geaardheid, afkomst, levensstijl of overtuiging. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het in de praktijk niet. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal ouderen zich eenzaam voelt of zich niet geaccepteerd voelt om hun levensstijl. LIFE wil een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en plezierig en veilig woont, omringd door gelijkgestemden. We zoeken daarom huurders die open minded  zijn en zich graag inzetten voor elkaar en voor hun buurt. Die met plezier middenin het leven staan, maar ook hechten aan vrijheid en privacy.

Toewijzing gebeurt dan ook op basis van onder andere een motivatiebrief, nadat iemand aan de verhuureisen voldoet. Door te selecteren op motivatie zorgen we ervoor dat de mensen die hier komen wonen aansluiten bij ons ideaal voor LIFE. Alle verhuureisen en voorwaarden staan op www.leveninlife.nl.


Wonen op een mooie historische plek in Sevenum

Wonen op een mooie historische plek in Sevenum met de voordeur in het dorp en met de achterdeur in het groen én met betrokken buren die jezelf hebt uitgekozen……

Dat is wat we willen!

Voor de carré-boerderij genaamd Steinhagen, met nog oorspronkelijke varkens- en koeienstallen, een hoge hooischuur daterend uit 1600, een groot erf en een wei (1,2 hectare) gelegen aan de Molenbeek, worden op dit moment plannen ontworpen door de architect (definitief ontwerp) en is er een groenplan in ontwikkeling. Er komen 10 koopappartementen in de boerderij met aansluitend een plek om buiten te zitten. Daarnaast  zijn er ruime ontmoetingsmogelijkheden zowel binnen als buiten; we willen een erf met dynamiek, reuring en interactie.

Het wordt een plek waar mensen plezier beleven aan gezamenlijke activiteiten op het erf, in de tuin en de wei en hier ook gezamenlijk verantwoordelijkheid voor willen dragen.

Wij zijn als CPO Steinhagen sinds 2 jaar bezig met het opstarten van dit wooninitiatief onder begeleiding van Kilimanjaro.

Onze groep bestaat nu uit 5 initiatiefnemers en wij zijn momenteel actief bezig met de werving van nieuwe leden.

Als je interesse hebt om met ons mee te doen kun je reageren naar nelvanenckevort@hotmail.com of bellen met 06-20777733 (secretaris CPO Steinhagen)

We sturen je graag de flyer van ons wooninitiatief toe.


Een interessant initiatief in Baarn

Er is een plan om in een mooie grote villa in Baarn een woongroep te vestigen. Hierin kunnen ca 8 wooneenheden geplaatst worden.
Naast 3 andere groepen in Baarn is er ook reeds een woongroep in een villa gehuisvest.
Het gebouw is gelegen op loopafstand van het station, winkels en vrij toegankelijke bossen.
Wel hogere   prijsklasse.
Indien u hiervoor belangstelling hebt, kunt u zich aanmelden bij Wim Oudendorp, 0355 413105, email: w.oudenbach@gmail.com


Een burgerinitiatief in Amersfoort

CPO Amersfoort

Het eerste schetsontwerp

Wij zijn bezig met het opzetten voor een woongroep voor 50 plussers in Amersfoort. Het appartementen complex komt Amersfoort op een A1 locatie op het terrein van het voormalige ziekenhuis Lichtenberg. Het zullen maximaal 9 wat luxere koopappartementen worden met een gemiddelde grootte van ongeveer 120 m2. Wij zijn op zoek naar mensen die, in de vorm van een CPO, vorm willen geven aan dit project en in het bijzonder de complete indeling van hun appartement.

Op onze website vind je meer informatie. www.woongroepsamenzelfstandig.123website.nl

Mailen kun je naar: woongroep.samenzelfstandig@gmail.com


Gezamenlijk wooninitiatief voor ouderen i.o.  in Amsterdam, de Watergraafsmeer

 Villa des Roses

 Zoekt nieuwe leden voor haar vereniging.

De vereniging heeft tot doel het verhuren van sociale en vrije sector appartementen in de wooncoöperatie Villa des Roses. i.o.

Om op de wachtlijst te komen voor een vrije sector appartement geldt, naast het lidmaatschap, als basisvoorwaarden:

  1. Gemotiveerd zijn om samen met anderen vorm te geven aan de gezamenlijkheid met behoud van privacy
  2. De bereidheid om een motivatiebrief te schrijven en een kennismakingsgesprek aan te gaan.
  3. inleg van een (deel) van het eigen vermogen, in de vorm van obligaties of certificaten met rentevergoeding, bestemd voor de realisering van project.

Het totale project zal bestaan uit ongeveer 20 sociale en ongeveer 12 vrije sector appartementen.

Bij gunning en voldoende deelnemers voor de appartementen in de vrije sector is de verwachting dat het komende jaar of in 2019 gewerkt wordt aan de realisering van de wooncoöperatie.

Voor wie geïnteresseerd is in het lidmaatschap en in uitgebreidere informatie:

Stuur je mail naar:  ivervoor@xs4all.nl


Hofwoningen voor ouderen in Weespersluis

AM ontwikkelt met verschillende partijen bij Weesp een geheel nieuw woonland­schap in de Bloemendalerpolder, ‘Weespersluis’ genaamd. In de ontwikkeling is plaats voor maximaal 2.750 woningen.

De komende periode wordt gestart met de bouw van de eerste verkochte 178 woningen in de karakteristieke fin de siècle-stijl. Het nieuwe aanbod komt naar verwachting voor de zomer in de verkoop. AM heeft aangegeven in dit aanbod te willen differentiëren met woningtypen en een deel aan te passen aan de vraag én behoefte van ouderen.

Het plan is om tien woningen rondom een hof aan te bieden. De woningen vormen samen het Landscronerhof waar ouderen samen zelfstandig kunnen gaan wonen. De gelijkvloerse koopwoningen met een kleine verdieping en privétuin delen het theehuis  en de binnentuin. De bewoners geven zelf invulling aan deze faciliteiten.

AM heeft Grijzelente gevraagd hen te adviseren en begeleiden bij het realiseren van deze kleinschalige, gemeenschappelijke woonvorm voor vitale ouderen in Weespersluis.

Bent u geïnteresseerd in dit initiatief, lees dan hier meer