‘Een voorzitter hoort achteraan te zitten om te zien wat er gebeurt, mensen ruimte te geven en achterblijvers op te vangen. Ik doe als nieuwe voorzitter niet een stap naar voren. Ik doe een stap naar achteren.’ Sinds de Jaarvergadering hebben we een nieuwe voorzitter, Hermien Miltenburg. De redactie van Wijzer Wonen sprak met haar. Voor het geval dat je dat gemist hebt…
Wat kan de vereniging van Miltenburg verwachten? ‘Dat is gemakkelijk,’ zegt zij, ‘ik ben nu ook belangenbehartiger van de vereniging en dat blijf ik als voorzitter. maar mij tref je niet altijd in de voorste linie aan. Ik heb een keer een training over leiderschap gehad bij mijn werkgever, de Wageningse universiteit. Daar heb ik van een dierenpsycholoog geleerd dat een intelligente leider niet voorop loopt. Daar lopen de jonge dieren die de weg verkennen. De leider loopt achteraan. Die kan zien wat de durfal doet. Die geeft de ruimte aan de dieren en helpt de zieken die achterblijven. Die les heb ik altijd onthouden.’
Dreigende kloof
Een heel belangrijk thema voor de nieuwe voorzitter is de dreigende kloof tussen mensen die geld hebben om een woongroep te starten en mensen die dat niet kunnen betalen. ‘Ik vind dat niet kunnen,’ aldus Miltenburg. ‘Ik zit zelf in een initiatiefgroep en ik weet dat het een heel lang proces is voordat het een echte woongemeenschap is. Het vinden van een locatie, de procedures. het vergt veel doorzettingsvermogen. En geld, veel geld. De mensen die achterblijven wil ik helpen.’ Woongemeenschappen met koopwoningen komen er wel, denk zij. maar als het om sociale huurwoningen gaat, lukt het volgens haar minder snel. ‘Ik wil graag mijn steentje bijdragen om die kloof te overbruggen,’ aldus Miltenburg. Volgens haar moeten mensen mét en mensen zónder geld dezelfde kans krijgen om in een woongemeenschap oud te worden.
Sterke senioren
Miltenburg wil met iedereen praten die zich inzet voor senioren op gebied van bouwen en wonen. ‘Ik wil het verhaal van binnenuit vertellen. Nu wordt er heel veel óver senioren gesproken, maar niet mét.’ Het beeld van senioren moet volgens haar ook hoognodig worden bijgesteld. ‘Dat beeld is nog steeds een mens met een wandelstok rollator. Maar er zijn tegenwoordig heel veel sterke senioren die bovendien heel zinvol bezig zijn. Zij willen betekenisvol zijn. Er is een enorm potentieel aan vijftigplussers, dat realiseren beleidsmakers zich niet,’ aldus Miltenburg.
Er is een enorm potentieel aan vijftigplussers. Dat realiseren beleidsmakers zich niet
Oma-orka’s
Het doet haar denken aan een tweede les van de dierenpsycholoog: ‘Dieren die niet meer vruchtbaar zijn trekken zich terug en sterven. Anders nemen ze eten af van gezonde dieren. Orka’s doen dat anders. Oma-orka’s wijzen jongeren op vette zalm. Het zijn hele intelligente dieren: zij wijzen anderen de weg. ‘
Als voorzitter van de LVGO is Miltenburg voortaan de ‘roeptoeter’ van de leden. De boodschap van de vereniging moet nog meer doorklinken bij de overheid, de zorg, het onderwijs, vindt zij: ‘Een voorbeeld: hoe kunnen we een ingang vinden om projectontwikkelaars ook voor senioren te laten bouwen?’
Op het verlanglijstje van Miltenburg staat natuurlijk veel meer. Zo wil zij het argument van 55-plusser “ik ben er nog niet aan toe” ontzenuwen. ‘Je moet de stap op tijd zetten, want de overstap duurt langer dan je denkt. ‘En zij wil haar best doen om de diversiteit in de woongemeenschappen te bevorderen: ‘We moeten als vereniging streven naar diversiteit. Oud en minder oud. Rijk en minder rijk. Afkomst, geaardheid, het mag er niet toe doen. Het zou een slechte ontwikkeling zijn als de woongemeenschap er alleen in voor de rijke grijze.’
Weten wie er nog meer in het bestuur zitten? Kijk dan hier.
Ella Termorshuizen zegt
Mooi te lezen dat de nieuwe voorzitter zich ook hard wil maken voor mensen die afhankelijk zijn van sociale huur, zoals ik.
Ik wil ook de gelegenheid krijgen om anders oud te kunnen worden. Helaas zie ik niet veel mogelijkheden hier in Brabant.
Maar ik blijf positief!
Ella Termorshuizen
Hermien Miltenburg zegt
Dag Ella,
Ja, ik ben het helemaal met je eens dat het vinden van een sociale huurwoning in groepsverband vreselijk lastig is. Op provinciaal niveau hebben we hierover overleg met beleidsmakers en corporaties. Maar de weg is lang, te lang. Wil je eens contact met onze belangenbehartiger die contact heeft met de provincie Brabant? Mail dan met info@lvgo.nl
Joke Buis zegt
Fijn te lezen dat de nieuwe voorzitter opkomt voor mensen met minder geld, die afhankelijk zijn van huren. De vraag die zich aandient is: hoe gaat ze dat doen? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Ook fijn te lezen dat ze het beeld van ouderen wil bijstellen. 50+ en 55+ zijn in mijn ogen geen ouderen meer, maar senior volwassenen. De fase van de ouderdom begint tegenwoordig later en als je geluk hebt eindigt hij ook later. Om toegelaten te worden tot een bestaande leefgemeenschap staat er veelal tot 75 jaar. Het voelt als leeftijdsdiscriminatie, maar ik begrijp natuurlijk wel het probleem dat de bestaande leefgemeenschappen het probleem van veroudering ervaren. Om in een project mee te doen is het inderdaad verstandig om vroeg te beginnen, omdat de realisatie jaren duurt. Ik ben zo iemand die dat niet heeft gedaan, maar pas later het verlangen kreeg om in een woongemeenschap te gaan wonen. Omdat ik van huren afhankelijk ben en inmiddels 75 ben ( en nog vitaal) zijn mijn kansen nihil geworden. Het zou fijn zijn als er creatieve oplossingen bedacht worden om mensen die werkelijk tot de ouderen behoren tot een leefgemeenschap toegelaten kunnen worden en dat het niet een feestje blijft van senior volwassenen. Dat de fase van de ouderdom in het licht mag staan en dat er bewustzijn is dat een afnemende vitaliteit in het leven op weg naar de dood nu eenmaal tot het leven behoort.
Hans Nusink zegt
Helemaal mee eens wat Hermien zegt en met de aanvulling van Joke. Niet voor niets, want Joke en ik zitten in hetzelfde schuitje en het lijkt mij heel mooi om als partners, wat we zijn, samen in de één of ander vorm, een andere dan in één huis wonen, te kunnen verblijven in een complex voor ouderen huisvesting..
Voor mij zijn waarden als verbondenheid, zelfstandigheid, duurzaamheid en verbonden zijn met Aarde kernwaarden voor het wonen in een vorm waar de LVGO voor staat.