De Monitor Ouderenhuisvesting, door minister Ollengren onlangs naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd, onderstreept de urgentie om in woningen voor ouderen te blijven investeren: In de stad zijn het de woningen zelf die regelmatig niet leeftijdsbestendig blijken, in landelijke regio’s is het eerder de woonomgeving die problemen kan geven.
Om ervoor te zorgen dat ouderen ook in de toekomst goed wonen is een groter, deels ander woningaanbod nodig. Niet alle ouderen kunnen in hun huidige woning blijven wonen, bijvoorbeeld als er geen lift in het appartementencomplex is of als een traplift in de eigen woning niet mogelijk is.
Nederland telt 6,73 miljoen woningen die geschikt zijn voor mensen met een fysieke beperking of die voor minder dan 10.000 euro geschikt te maken zijn. Dat is 86% van de totale woningvoorraad. Uit de monitor blijkt dat 61.000 ouderen met een fysieke beperking, zoals moeite met traplopen, nu nog niet geschikt woont. Door het beter benutten van de bestaande woningvoorraad kan, zo blijkt uit de monitor, al een aanzienlijk deel van het tekort worden opgelost.
Geschiktheid woonomgeving
In de discussies over de knelpunten van het langer zelfstandig wonen, is vooral aandacht voor de geschiktheid van woningen. Ook de woonomgeving is echter van belang voor het langer zelfstandig (kunnen) blijven wonen. Bij fysieke geschiktheid gaat het bijvoorbeeld om de vraag of de openbare ruimte zich leent voor veilig wandelen. Bij sociale geschiktheid gaat het om de vraag of ouderen voldoende sociale contacten in de buurt hebben. En de functionele geschiktheid kijkt naar de nabijheid van verschillende belangrijke voorzieningen. In het rapport wordt overigens alleen gekeken naar functionele geschiktheid.
Cijfers voor lokale aanpak
Bij de monitor hoort een openbare databank waar per gemeente informatie over de 55-plushuishoudens en de woningvoorraad terug te vinden is. Ook staat er informatie in over het type woningen waar ouderen naartoe gaan als ze verhuizen én over het woningtype wat ze achterlaten.
Lokale organisaties kunnen de cijfers uit de databank en de monitor gebruiken bij het opstellen van woonzorgvisies, prestatieafspraken en concrete plannen voor ouderenhuisvesting. Maar ook interessant voor initiatief-woongroepen om een beeld te krijgen van de woonsituatie van 55-plussers in hun gemeente.
De Monitor Ouderenhuisvesting 2020 is hier te downloaden.
Geef een reactie