Wat doe je met de kosten van de woongroep als iemand het lidmaatschap opzegt? Een lastig dilemma. Gerard broeksteeg, juridisch adviseur van de LVGO geeft antwoord.
Als een woongroeplid het lidmaatschap opzegt en vervolgens NIET verhuist, heb je een probleem. Meestal draagt zo iemand niet langer bij aan de kosten (contributie, bijdragen groepsruimte, onderhoudskosten, ed.). Die kosten blijven wel gelijk, dus de overblijvende bewoners moeten een grotere bijdrage betalen. Bovendien moet al het vrijwilligers- en commissiewerk gedaan worden met minder mensen.
Dilemma
Het is niet voor niets dat de LVGO adviseert dat een opzegger ook verhuist. Dat is voor beide partijen beter. Maar afdwingen kun je dat helaas niet. Er is geen pasklare oplossing. Er zijn groepen die vastleggen dat deze bijdragen betaald moeten blijven worden, ook als je je lidmaatschap opzegt. Maar als regel wordt dat dan gecombineerd met de mogelijkheid de groepsruimte te blijven gebruiken. Want wordt er wel betaald, zonder nog gebruik te mogen maken van de ruimte, dan ontstaat er ook een lastige situatie (ook juridisch).
Geen lid meer? Dan liefst ook verhuizen
Intussen levert het mogen blijven gebruiken van de groepsruimte door uitgetreden leden ook vaak spanningen op. Bovendien, het kan voor anderen weer de vraag opwerpen wat het lidmaatschap dan nog aan extra’s biedt, behalve extra kosten…
Er zijn ook groepen die hun verlies nemen en inderdaad samen de extra kosten opvangen, of een beroep doen op de reserves. En intussen blijven aandringen op verhuizing, natuurlijk.
Bemiddeling corporatie
Hurende groepen kunnen proberen afspraken te maken met de verhuurder/corporatie over bemiddeling of eventueel voorrang van een opzegger bij verhuizing naar een andere woning bij dezelfde verhuurder. Heb je koopwoningen dan blijft de dissident gewoon lid van de VvE, met alle eventuele gevolgen van dien.
Voorkómen is beter
Kortom, een probleem dat zich toch wel geregeld voordoet en waar eigenlijk geen goede oplossing voor bestaat, behalve verhuizing. Dus stimuleer dat vooral. En misschien is mediation door de EHBO-groep van de LVGO ook het proberen waard. Trouwens, in veel gevallen had eerdere inschakeling van deze mediation mogelijk. kunnen helpen om het conflict, dat meestal aan het opzeggen van het lidmaatschap ten grondslag ligt, op te lossen. Zo hadden problemen wellicht voorkomen kunnen worden.
Ook een hoofdbreker waarbij juridisch advies van pas kan komen? Maak gebruik van de juridische ledenservice van de LVGO.
Meer vragen en antwoorden? Bekijk onze rubriek Veelgestelde vragen.
Tekst: Gerard Broeksteeg
Hans Kanters zegt
Voordat het zover komt dat iemand zijn lidmaatschap opzegt is er vaak al van alles gebeurt en geprobeerd om zo iemand binnenboord te houden. Juridisch vastleggen dat in de huur/koop ook het lidmaatschap zit verankerd en daarmee ook de kosten. Is dat een optie??
Ik ben geen jurist maar vraag me af of dat een mogelijkheid is ?
Gerard Broeksteeg zegt
Hallo Hans
Het lidmaatschap van een gewone vereniging verplicht laten voortduren is in Nederland niet mogelijk. Het staat een lid vrij het lidmaatschap op te zeggen. Uitzondering is de VvE (Vereniging van Eigenaren): dat lidmaatschap is wettelijk gekoppeld aan het zijn van eigenaar in het betreffende complex. Bij koopwoningen zou dat in principe wel mogelijkheden kunnen bieden: bij het lidmaatschap van de VvE hoort dan ook het betalen van de daaraan verbonden kosten zolang het lidmaatschap duurt. Maar bij huurwoningen is dat niet mogelijk. Er zou misschien iets mogelijk zijn via de huurovereenkomst, maar dan moet de verhuurder daaraan wel willen meewerken.
Kortom: voorkomen is ook hier duidelijk veel beter dan genezen.
Anoniem zegt
Ik sluit me bij dhr. Kanters aan.
Zou u kunnen uitleggen wat er bij de koop-of /huurovereenkomst dan wel bij het lidmaatschap juridisch afdwingbaar afgesproken kan worden over de situatie waarin de bewoner geen(actief en betalend) lid meer wil zijn van de woongroep?
Ik kan me daarbij wel voorstellen sat de krapte op de woningmarkt een complicerende factor is. Je kunt iemand natuurlijk niet op straat zetten. Dus in die zin eens met belang van tijdige conflictpreventie en bewaking van goede en respectvolle, veilige omgangsvormen
Gerard Broeksteeg zegt
Er zijn misschien mogelijkheden om in elk geval de betaling van de bijdrage aan bv de algemene ruimte door te laten lopen. Maar eenvoudig is dat niet, en vanzelfsprekend is het ook niet. Sowieso wordt het lastig als je wél de betaling wilt laten doorgaan maar het gebruik door de betreffende persoon wilt stoppen. Dan moet je zoiets doen als het splitsen van het hébben van een algemene ruimte, die voor rekening komt van alle bewoners van het complex, en daarnaast het gebruiken van die ruimte, die je voorbehoudt aan alleen leden. Juridisch niet sterk, vrees ik.
En iemand ‘op straat zetten’ kun je sowieso niet, tenzij er sprake is van zeer ernstige overlast.
Claudia Op de Weegh zegt
Woongroep koopwoningen:
De woongroep beëindigt het lidmaatschap van 1 lid.
Gevolgen???
Gerard Broeksteeg zegt
De woongroep kan uiteraard het lidmaatschap van een lid beëindigen, volgens de daarvoor geldende procedures. Maar dan blijft in elk geval diens lidmaatschap van de VvE bestaan, want wettelijk verplicht. En voor de rest ligt het er dan aan wat er in de splitsingsakte c.s. is opgenomen over aanvullende verplichtingen ed. Maar vaak zal dat theoretisch blijven, want als de groep een lid ‘eruit gooit’ zijn de verhoudingen waarschijnlijk grondig verstoord en is het maar zeer de vraag wat en hoe het betreffende ex-lid nog ergens aan mee wil werken. En in de VvE wordt het er dan meestal ook niet leuker op. Procederen over bv een (meestal niet zo forse) bijdrage aan een groepsruimte zal in de meeste gevallen niet lonen.