Wat doe je met de kosten van de woongroep als iemand het lidmaatschap opzegt? Een lastig dilemma. Gerard broeksteeg, juridisch adviseur van de LVGO geeft antwoord.
Als een woongroeplid het lidmaatschap opzegt en vervolgens NIET verhuist, heb je een probleem. Meestal draagt zo iemand niet langer bij aan de kosten (contributie, bijdragen groepsruimte, onderhoudskosten, ed.). Die kosten blijven wel gelijk, dus de overblijvende bewoners moeten een grotere bijdrage betalen. Bovendien moet al het vrijwilligers- en commissiewerk gedaan worden met minder mensen.
Dilemma
Het is niet voor niets dat de LVGO adviseert dat een opzegger ook verhuist. Dat is voor beide partijen beter. Maar afdwingen kun je dat helaas niet. Er is geen pasklare oplossing. Er zijn groepen die vastleggen dat deze bijdragen betaald moeten blijven worden, ook als je je lidmaatschap opzegt. Maar als regel wordt dat dan gecombineerd met de mogelijkheid de groepsruimte te blijven gebruiken. Want wordt er wel betaald, zonder nog gebruik te mogen maken van de ruimte, dan ontstaat er ook een lastige situatie (ook juridisch).
Geen lid meer? Dan liefst ook verhuizen
Intussen levert het mogen blijven gebruiken van de groepsruimte door uitgetreden leden ook vaak spanningen op. Bovendien, het kan voor anderen weer de vraag opwerpen wat het lidmaatschap dan nog aan extra’s biedt, behalve extra kosten…
Er zijn ook groepen die hun verlies nemen en inderdaad samen de extra kosten opvangen, of een beroep doen op de reserves. En intussen blijven aandringen op verhuizing, natuurlijk.
Bemiddeling corporatie
Hurende groepen kunnen proberen afspraken te maken met de verhuurder/corporatie over bemiddeling of eventueel voorrang van een opzegger bij verhuizing naar een andere woning bij dezelfde verhuurder. Heb je koopwoningen dan blijft de dissident gewoon lid van de VvE, met alle eventuele gevolgen van dien.
Voorkómen is beter
Kortom, een probleem dat zich toch wel geregeld voordoet en waar eigenlijk geen goede oplossing voor bestaat, behalve verhuizing. Dus stimuleer dat vooral. En misschien is mediation door de EHBO-groep van de LVGO ook het proberen waard. Trouwens, in veel gevallen had eerdere inschakeling van deze mediation mogelijk. kunnen helpen om het conflict, dat meestal aan het opzeggen van het lidmaatschap ten grondslag ligt, op te lossen. Zo hadden problemen wellicht voorkomen kunnen worden.
Ook een hoofdbreker waarbij juridisch advies van pas kan komen? Maak gebruik van de juridische ledenservice van de LVGO.
Meer vragen en antwoorden? Bekijk onze rubriek Veelgestelde vragen.
Tekst: Gerard Broeksteeg
Hans Kanters zegt
Voordat het zover komt dat iemand zijn lidmaatschap opzegt is er vaak al van alles gebeurt en geprobeerd om zo iemand binnenboord te houden. Juridisch vastleggen dat in de huur/koop ook het lidmaatschap zit verankerd en daarmee ook de kosten. Is dat een optie??
Ik ben geen jurist maar vraag me af of dat een mogelijkheid is ?