Een moeilijke vraag voor woongemeenschappen met koopwoningen is hoe om te gaan met verkoop. Wat gebeurt er als er een huis vrij komt? Twee woongemeenschappen vertellen hoe zij invloed houden op wie er in hun woongemeenschap opgenomen wordt.
Koosje van der Horst van Voormekaar in Boxmeer legt uit: ‘De woonvereniging is eigenaar van het hele complex met uitsluitend koopwoningen. De bewoners betalen een woonrecht. De prijs is gelijk aan de taxatiewaarde van het appartement. Bij vrijkomen verkoopt de vereniging het woonrecht van de flat. De erfgenamen zijn niet de eigenaar van de woning maar van het woonrecht. Die erfgenamen moeten soms even wachten op hun geld tot het appartement is verkocht.
Het moet klikken. De nieuwe mensen mogen na de kennismaking eerst meedoen met een klussendag, die de woongroep een keer per maand gezamenlijk houdt. Dat kan tuinieren zijn of schoonmaken. Ze zijn welkom bij het koffiedrinken of kunnen, als ze verder weg wonen, komen logeren. De leden van de vereniging hebben weliswaar vetorecht maar dat is nog nooit uitgesproken.’
Mix koop en huur
Zandroos in Diever telt twaalf (sociale) huurwoningen en tien koopwoningen. In de zomer van 2019 hebben de leden van de woongroep hun woningen betrokken. Akke Overzet: ‘Een beheerstichting is de eigenaar van het hele gebouw en zorgt voor de verhuur. Een splitsingsakte is opgesteld voor de koopappartementen. Daarnaast is er een vereniging van eigenaren.’
‘Voor kopers geldt dat het appartementsrecht onderdeel is van het gebouw en dat de eigenaar lid moet zijn van de woongroep. De bewoners moeten ook voldoen aan de statuten van de vereniging’, aldus Ans Geerlings.
Het is nog niet voorgekomen, maar als een flat leeg komt, is dat voor de verhuur geen probleem: de vereniging bepaalt wie er mag komen wonen.
Kettingbeding
Voor de koopwoningen is een ‘kettingbeding’ opgenomen in de koopcontracten. Ans Geerlings: ‘Dat verplicht eigenaren het eerst aan de beheerstichting aan te bieden. Als die stichting het niet kan kopen, omdat er nog te weinig geld in kas is, dan moet het worden aangeboden aan de leden van de vereniging Zandroos. Dat hoeft niet iemand te zijn die er al woont. Dat kan ook een lid van de vereniging zijn die op de wachtlijst staat. Tenslotte staat in het appartementsrecht dat kopers verplicht lid moeten zijn van Zandroos.
Overigens zijn zowel de huurders als de eigenaren lid van de vereniging van eigenaren. De huurders hebben alleen geen stemrecht als het gaat om financiële kwesties.’ Bang voor leegstand is Akke niet. ‘Er staan mensen te trappelen om bij ons te komen wonen.’
Gijs Korevaar
Dit is een verkorte versie van een artikel dat in Wijzer Wonen is verschenen.