De woon-coöperatie, opgenomen in de woningwet van 2015 en in het regeringsbeleid, is bedacht om bewoners meer zeggenschap over hun woningen en directe woonomgeving te geven, door het beheer van woningen van de woningcorporatie geheel of gedeeltelijk over te dragen aan de gezamenlijke bewoners. De woon-coöperatie is het overwegen waard voor zowel startende als bestaande woongemeenschappen.
Voor gemeenschappelijk wonen zijn de meest interessante vormen van de woon-coöperatie:
- de beheervariant: woningen en gemeenschappelijke ruimtes blijven in het bezit van de woningcorporatie, maar een deel van het beheer gaat over naar de woon-coöperatie. Dat kan een klein deel zijn, maar ook vrijwel het hele beheer: van de aanname van nieuwe bewoners tot groot onderhoud en renovatie. Afhankelijk van het aandeel van het beheer dat wordt overgenomen, gaat een deel van de huursom naar de woon-coöperatie.
- de koopvariant: de woon-coöperatie neemt alle woningen en gemeenschappelijke ruimtes van de woningcorporatie over. Het gehele beheer komt bij de woon-coöperatie te liggen. De bewoners huren voortaan van de woon-coöperatie. Er is veel geld mee gemoeid om het geheel aan woningen, gemeenschappelijke ruimtes en grond te kopen.
In beide varianten krijgen de gezamenlijke bewoners er taken bij. Beheer betekent: beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid over de uitvoering. Uitvoering die je vrijwel in zijn geheel kunt uitbesteden of deels zelf kunt doen. De keuze voor nieuwe bewoners zal je niet gauw uitbesteden, maar groot onderhoud wel.
Wat levert het je op?
Waarom zou je als bewoners naar een woon-coöperatie overgaan? Zelfbeheer betekent dat je samen veel meer bepaalt wat er wel en niet wordt gedaan. Welk onderhoud en wanneer. Aanpassingen die je niet nodig vindt, laat je aan je voorbij gaan, waar je anders het algemene beleid van de woningcorporatie hebt te volgen. In plaats daarvan kun je besluiten om een aanpassing, reparatie of opknapbeurt waar je al lang op wacht, uit te voeren. Je regelt zelf het energie-neutraal maken van de gebouwen.
Meer informatie over de woon-coöperatie:
– cooplink.nl
– vrijcoop.org
– Platform31
Peter Bakker (Vereniging Gemeenschappelijk Wonen)
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder in Wijzer Wonen verscheen.