Ruim 80 procent van alle Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor hun oude dag en de zorg die ze als oudere nodig hebben. Dat blijkt uit landelijk publieksonderzoek van ActiZ, branchevereniging van zo’n 400 zorgorganisaties. het NOS-Achtuurjournaal zocht naar een voorbeeld van hoe het wél goed kan. En kwam (via de LVGO) terecht bij woongemeenschap Vriendenerf in Olst.
In het onderzoek valt op dat ruim een kwart van alle mensen het gesprek over ouder worden uitstelt. Vooral 50-plussers vertonen dit uitstelgedrag, terwijl zij wel erkennen dat het gesprek hierover belangrijk is. De motivatie van deze uitstellers: niet weten wat je nu al kan regelen om voorbereid te zijn op ouder worden. Ook vinden sommigen zichzelf nog te jong om daarmee bezig te zijn. Of men zegt: ‘Oud worden duurt nog zo lang, er kan nog heel veel veranderen in de tussentijd.’
Nederlanders die wel iets concreets hebben geregeld voor hun toekomstige zorg, geven als motivatie om voorbereid te willen zijn op de toekomst en dat zij niet afhankelijk willen zijn. Woongemeenschap Vriendenerf in Olst is daarvan een goed voorbeeld.
NOS-Achtuurjournaal, vrijdag 26 mei 2023. Het item begin op 14.15 minuut.
Marjo van Rumpt zegt
Heel belangrijk dat er meer van dit soort woon gemeenschappen komen. Jammer is dat het heel moeilijk blijkt om gemeenten en woningbouwvereniging mee te krijgen in plannen om te kunnen bouwen. In Den Bosch zijn er verschillende initiatieven stuk gelopen.
Hans van Rijsinge zegt
Ja leuk dat er zoveel aandacht voor is. Maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Ik ben zelf al 4 jaar bezig met zoeken naar een geschikte plek om gelijkvloers, alleen of met anderen te wonen. Dat heeft voordelen. Maar is niet makkelijk.
En de groepen die er zijn hebben vaak maar 1 of 2 huizen die tussentijds verlaten worden door ouderen die opgenomen moeten worden of overlijden. Dus komen er maar weinig huizen vrij. Ook is het voor sommige situaties lastig een geschikte plek te vinden. Zo zijn niet alle plekken al verduurzaamd, dat betekent hogere woonlasten en minder comfort. En in een later stadium overlast bij verbouw. Ook bij zoeken naar appartementen in een betaalbare prijsklasse voor 65 plussers is het lastig, weinig aanbod en er zit veel oud materiaal tussen. Bijvoorbeeld geen lift of lift die op een tussenetage stopt. Of ook niet naar de kelder gaat. Zo heb je als je aan de toekomst denkt, problemen omdat je alsnog stukjes trap moet lopen. Al met al wil de overheid dat mensen langer thuis wonen, maar het wordt niet makkelijk gemaakt. Te weinig nieuwbouw met de broodnodige ruimte en duurzame materialen. Dus is het hard nodig dat de overheid wordt aangesproken om dit te verbeteren en meer betrokken is/wordt bij nieuwbouwplannen en er voor zorgt dat niet alleen dure appartementen, maar MEER betaalbare woonruimte komt voor ouderen en starters. mvrgr. Hans van Rijsinge
Lijni Hindriks zegt
Al 5 jaar proberen wij 65+ een sociale duurzame wijk te starten. Maar bureaucratie en grond zijn de grootse belemmeringen.
Yolanda Stil zegt
De LVGO onderkent dat er nog heel veel moet en kan verbeteren. Als gevolg van de huidige woningmarkt zijn het vooral koop-initiatieven die als nieuw te starten woongemeenschappen op dit moment kans van slagen hebben. Dit terwijl van oorsprong woongemeenschappen juist door woningcorporaties in de (sociale) huursector werden gefaciliteerd. De LVGO is nadrukkelijk van mening dat wonen in een woongemeenschap voor alle senioren, ongeacht financiële draagkracht, toegankelijk moet zijn. Daartoe maken we ons zowel naar woningcorporaties als andere stakeholders zoals bijvoorbeeld de gemeenten, provincies en ministeries sterk.
Gitta van Spreeuwel zegt
Ook het Knarrenhof is een organisatie, die landelijk zijn/haar best doet , om woongemeenschappen te creëren. Lang niet elke gemeente werkt hier aan mee. Helaas