Zelfredzaam, langer thuis, desgewenst gemeenschappelijk, waar mogelijk ondersteund door technologie. Het zijn een paar hoofdpunten uit het beleidsplan dat minister Conny Helder 4 juli 2022 presenteerde op tv en in de Tweede kamer. Gemeenschappelijk wonen past daar prima in. De LVGO zal daarom zeker waar mogelijk aansluiten bij de plannen van de minister.
Programma WOZO
Uit de brief van Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, aan de Tweede kamer: ‘Ouderen leven steeds langer in als goed ervaren gezondheid. Zij willen blijven participeren en op hun kracht en verantwoordelijkheid worden aangesproken; hun “geefkracht”. Zij hebben levenservaring en wijsheid, die zij kunnen overdragen aan de jongere generaties, bijvoorbeeld als opleider, mentor, oppas en vrijwilliger. Deze vitale ouderen kunnen o.a. met vrijwilligerswerk en eigen initiatieven een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving.’
Voor vitale ouderen geldt dat ondersteuning en zorg niet of nauwelijks nodig is en slechts dient om hen in staat te stellen zelfstandig te blijven leven en mee te doen.
‘Omgekeerd doen zij een beroep op de samenleving voor ondersteuning en zorg. Voor vitale ouderen geldt dat ondersteuning en zorg niet of nauwelijks nodig is en slechts dient om hen in staat te stellen zelfstandig te blijven leven en mee te doen. Als ondersteuning en zorg onverhoopt toch nodig is, willen zij dat deze past bij hun individuele situatie. (…) Mogelijk bieden geclusterde woonvormen voor deze ouderen mogelijkheden om de kwaliteit van ondersteuning en zorg te borgen en expertise doelmatig in te zetten.’
Kritisch interview Op 1
In het programma Op 1 werd de minister bij de presentatie van haar plannen stevig aan de tand gevoeld. Zij moest uitleggen hoe we met een sterk vergrijzende bevolking en in verhouding minder personeel de kwaliteit van ondersteuning en zorg voor senioren op pijl moeten houden: Oplossingen liggen hier volgens de minister bij focus op zelfredzaamheid en de ontwikkeling van ondersteunende technologieën.
Het plan is onderdeel van het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en kent 5 Actielijnen:
- Actielijn 1: Samen vitaal ouder worden
- Actielijn 2: Sterke basiszorg voor ouderen
- Actielijn 3: Passende Wlz-zorg
- Actielijn 4: “Wonen en zorg” voor ouderen
- Actielijn 5: Arbeidsmarkt en Innovatie
De plannen binnen het project WOZO zijn helder weergegeven in deze presentatie.
Beeld: NPO
Geef een reactie