Met de Provinciale Statenverkiezingen achter de rug zijn wordt er in de provincies weer nagedacht over het beleid de komende vier jaar. Een goed moment om het maatschappelijk belang van collectieve woonvormen binnen het nieuwe bestuur van provincies onder de aandacht te brengen. Acht organisaties, waaronder de LVGO, deden dit in een gezamenlijk manifest.
Collectieve woonvormen bieden een antwoord op tal van maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan het onbereikbaar worden van woningen voor alleenstaanden en starters, het tekort aan sociale en midden huurwoningen, de toename van de zorgvraag, de toenemende eenzaamheid en de stappen die gezet moeten worden in de energietransitie.
Meerwaarde van collectieve woonvormen
Met het manifest ‘Stimuleer en versnel coöperatieve woonvormen’ roepen acht organisaties provincies op om coöperatieve wooninitiatieven te faciliteren. Dit door gemeenten aan te moedigen locaties beschikbaar te stellen, door financiële ondersteuning te bieden en door kennisdeling te stimuleren. Sommige provinciale besturen zoals van Noord-Brabant en Gelderland hebben in de afgelopen periode al beleid hiervoor ontwikkeld. In het manifest vragen de organisaties dit beleid te continueren en waar mogelijk uit te breiden.
Namens acht organisaties
De ondertekenaars van het manifest zijn: Cooplink, Erfdelen, GEN Nederland (Global Ecovillage Network), LVGO Gemeenschappelijk wonen 50+, Nederland Zorgt Voor Elkaar, Vereniging Gemeenschappelijk Wonen, VrijCoop en ZorgSaamWonen.
Geef een reactie