Het stimuleren van doorstroming van senioren naar een geschikte woning kan bijdragen aan het verminderen van het woningtekort. Platform31 voerde een quickscan uit naar een effectieve aanpak van doorstroming van senioren op de woningmarkt.
Doorstroming betekent dat huishoudens verhuizen van de ene naar de andere woning. De woning die zij achterlaten, komt hierdoor beschikbaar voor anderen. Dit lost de schaarste niet op, maar draagt wel bij aan een evenwichtigere verdeling. Het biedt starters, waaronder gezinnen, de kans op een passende woning. Oudere huishoudens verhuizen echter weinig en hebben vaak ook geen verhuiswens. De kunst is om hen te verleiden en te faciliteren om doorstroom mogelijk te maken.
Op welke wijze kunnen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen senioren, in zowel de huur- als de koopsector, stimuleren of ondersteunen om door te stromen naar een woning die geschikt is voor het langer thuis wonen? Platform31 ordende interventies in vijf categorieën: passend wonen, op weg helpen, ontzorgen, prijsprikkel en voorrang.
Uit de quickscan blijkt dat gemeenten en woningcorporaties (en in mindere mate maatschappelijke en commerciële initiatieven), vaak meerdere instrumenten naast elkaar inzetten. Zoals een informerend gesprek (2. Op weg helpen) en een verhuiskostenvergoeding (4. Prijsprikkel). Maatwerk is daarbij het sleutelwoord.
Maud Brugman, seniorenmakelaar bij Vidomes: ‘Lever maatwerk. Luister en speel op de behoeftes in. Dat is het belangrijkste!’ Ook Ludan Schmid, oprichter ErinThuis, bevestigt het belang ervan: ‘Gemeenten en corporaties, geef mensen de keus tussen een verhuisvergoeding en begeleiding van het verhuisproces. Geld is mooi, maar veel senioren hebben meer een helpende hand nodig dan een bedrag.’
Geef een reactie