Struikelblokken voor initiatiefgroepen die een woongemeenschap willen vormen zijn er in alle vormen en maten. Voor initiatiefgroep Gemeenschappelijk Wonen Culemborg is er echter één hobbel die er bovenuit steekt. De redactie van Wijzer Wonen vroeg hoe het deze groep vergaat.
Ook na anderhalf jaar zoeken en praten heeft de groep nog steeds geen geschikt stuk grond weten te verwerven om hun ideaal te verwezenlijken. ‘Het is de grootste hobbel’, zegt voorzitter Jeannette Dhondt van de groep. Ze gaat verder: ‘We willen het liefst grond van de gemeente kopen. Maar veel grond heeft de gemeente niet. We hebben een gesprek gehad met de verantwoordelijke wethouder. Daarbij hebben we alles besproken. Nabijheid openbaar vervoer, doorstroming, zorg. De politici onderschrijven dit streven allemaal. Zeker. Maar voorlopig is er nog niets concreets gebeurd. We kijken ook naar particuliere grondeigenaren, maar dat is toch lastiger, financieel onzekerder’.
Succesje nodig
Hoe het ook zij, de groep heeft nu wel een succesje nodig, vinden ze zelf. ‘De situatie van nu mag niet te lang duren. We moeten af en toe iets te vieren hebben om gemotiveerd te blijven. En wellicht kan in ons voordeel werken dat een wethouder een succes wil presenteren met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ik ga het niet jarenlang volhouden. Al die energie die ik er in steek, moet naar iets concreets leiden’, zegt Jeannette.
Bestuurslid en secretaris Eveline Brand is enthousiast over het initiatief in Culemborg. ‘We staan in de startblokken’, vertelt zij. Maar tegelijk heeft zij zich bij meerdere woongemeenschappen als kandidaat ingeschreven. ‘Het is goed om je op meerdere
groepen te richten’, denkt zij. Zo zijn er al kandidaten voor GW Culemborg vertrokken omdat zij elders terecht konden.
Andere dynamiek
Het idee van gemeenschappelijk wonen leefde bij Jeannette al een tijdje en zij keek of ze ergens aan kon sluiten. Haar leeftijd was bij andere woongroepen al een bezwaar. Toen besloot zij zelf het initiatief te nemen voor een nieuwe groep. Maar hoe kom je aan belangstellenden? Zij vroeg het Kwarteel, een andere woongroep in Culemborg, of zij mensen die op hun wachtlijst stonden, wilden benaderen. ‘De andere leden hebben ons gevonden via de LVGO en via woongroep.net. We hebben leden die onze vergaderingen bezoeken en belangstellenden die de nieuwsbrief lezen’, aldus Jeannette.
Nieuwe leden
Eveline voegt toe: ‘Zodra we grond hebben, ontstaat er een andere dynamiek. Dan weet je hoe groot het project wordt en wat het financieel gaat betekenen. Dan kan je er pas echt mee naar buiten treden en zorgen dat we nieuwe leden erbij krijgen.’
Over Wijzer Wonen
Dit artikel maakt deel uit van een drieluik en is gepubliceerd in Wijzer Wonen, najaar 2021. In dit nummer van Wijzer Wonen, het ledenblad van de LVGO, staan initiatiefgroepen centraal. Een proefnummer is à € 8,- te bestellen met behulp van het contactformulier.
tekst: Gijs Korevaar; beeld: GW Culemborg
Geef een reactie