Een fijne ontmoetingsruimte vormt het hart van een woongemeenschap. Maar de akoestiek laat daar nogal eens te wensen over. Wendakker ging op zoek naar een oplossing. En vond deze ook na uitgebreid zoekwerk. Ook fijn: een subsidie dekte een belangrijk deel van de kosten.
Al jaren werd er gemopperd op de herrie van vele stemmen in de ruimte waar we samen komen. Lange gordijnen en lange vitrage, kleedjes op tafel, het hielp niet.
Er was ook al wel eens gesproken over panelen tegen het plafond, maar ja zou dat wel helpen?
Twijfels
We gingen kijken en luisteren in andere woongroepen. Maar hoe het daar klonk vóórdat die platen daar hingen dat wisten we natuurlijk niet. En ja het geld: wat zou dat wel niet kosten allemaal? Aan twee bedrijven vroegen we een offerte. Er werden metingen gedaan en berekeningen gemaakt en in rapportages in prachtige grafieken gepresenteerd hoe geweldig dat allemaal zou helpen.
Maar ja een bedrijf… was dat rapport wel betrouwbaar? Eén bedrijf kwam de rapportage toelichten, vragen beantwoorden en een paneel laten zien. Maar ja… gelikte plaatjes zijn geduldig.
Proefopstelling
Een aantal van ons ging naar de bedrijfslokatie waar een proefopstelling stond van de panelen die in de offerte waren berekend. Kale ruimte zonder panelen. Net zo’n kale ruimte met 1 of een paar van zulke panelen. Duidelijk dat de verstaanbaarheid veel beter was in de laatste ruimte. Maar ja….of zo’n opstelling nou wel vergelijkbaar zou zijn met het effect dat het bij óns zou hebben…
De plaatsing was in een dag gepiept
Je begrijpt het, de scepsis was groot. Er werd lang en veel over gesproken, gewikt en gewogen. Uiteindelijk werd tijdens een ledenvergadering dan toch besloten tot plaatsing van panelen. Die plaatsing was een paar weken later zo gepiept. In één dag, zonder rommel op de grond en zonder stof op de tafels zaten de panelen keurig op het plafond.
Subsidie
Voortvarend was er al begonnen met zoeken naar subsidie. Wat waren we blij toen een quickscan bij het RCOAK opleverde dat we de hele aanvraag mochten doen!
Binnen de verwerkingstermijn van een paar weken kregen we ook al antwoord: JA!
Het RCOAK hielp ons met de bekostiging van een fors deel van de kosten.
Eind goed…
Wij vinden het héél fijn dat onze verstaanbaarheid in de ruimte waar we samenkomen volgens de meesten van ons, enorm is verbeterd!
2 tips:
- Akoestische platen, gewoon doen!
- Zoek subsidiefondsen die kunnen helpen. Bijvoorbeeld het RCOAK, Fonds voor een menswaardig bestaan.
Tekst: Annemarieke Krabbedam
Urban van Aar zegt
Ook wij (Ubuntuplein Zutphen) hadden een groot probleem met de akoestiek in onze gemeenschappelijke ruimte, het Ubuntuhuis. Wij hebben akoestische platen van ployesterwol (2 cm dik) tegen het plafond geplaatst en dat werkt heel goed; het probleem is nagenoeg opgelost. Samen met inrichting en gordijnen verwachten we een perfecte akoestiek. De vuistregel is 40 % van het vloeroppervlak tegen het plafond. Wij hebben de witte platen een kleurtje gegeven. Kosten ca 25 euro / m2. Wil je meer weten, mail !