Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van OuderenSubscribe Now

Kwartaalblad Wijzer Wonen

Wijzer Wonen ledenblad LVGOBenieuwd naar nieuwe woonvormen van en voor 50-plussers?
Meer weten over de laatste ontwikkelingen rond gemeenschappelijk wonen?
Leren van de ervaringen van de vele (andere) woongemeenschappen die Nederland kent?
Lees dan Wijzer Wonen!

Wijzer Wonen is het ledenblad van de LVGO en verschijnt vier keer per jaar. In ieder nummer staat een thema centraal dat actueel is voor huidige en toekomstige bewoners van woongemeenschappen van ouderen.

Het winternummer 2018 ging over de feestdagen en andere bijzondere momenten en gebeurtenissen in een woongemeenschap. Het lentenummer 2019 heeft als thema Vernieuwing en het zomernummer zoemt in op de vele vormen van Delen.

Leden van de LVGO krijgen Wijzer Wonen thuisgestuurd. Niet-leden kunnen zich aanmelden voor een abonnement of een los nummer aanvragen via contactformulier


Artikelen uit Wijzer Wonen

  • Waarom ga je in een groep wonen? WW 163, Voorjaar 2018

Yvon Hoogendijk, van Grijze Lente, heeft een symposium bezocht over vergrijzing in Overijssel. ‘Mijn vermoedens werden bevestigd. Uit onderzoek blijkt dat het met de meeste ouderen heel goed gaat. Ze geven zichzelf gemiddeld een 7,8!’ Lees het interview hier.

  • ‘De nieuwe senioren kunnen zich revolutionair opstellen’. WW 165, Najaar 2018

Floris Alkemade is sinds 2015 Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Naast zijn architectenbureau FAA heeft hij een lectoraat aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst – We hadden een interview met hem in Rotterdam in het fraaie HAKA-gebouw, tussen zijn drukke bezigheden door. Lees het interview hier.

  • In gesprek met Peter Camp over bouw- en groepsprocessen. WW 167, Voorjaar 2019

Peter Camp is auteur van het boek Wonen in de 21e eeuw. Naar een hedendaags Utopia. Daarin beschrijft hij ontwikkelingen in en rond gemeenschappelijk wonen, met 250 voorbeelden inNederland en België. Wij hebben het dikke boek allebei nog niet helemaal uit als we Peter in Arnhem opzoeken, maar weten wel dat we aan het goede adres zijn voor een interessant gesprek. Lees het interview hier.

  • Wordt ook erfdeler! WW 167, Voorjaar 2019

Bij Waddinxveen sta ik een half uur stil in de file. De N11 is afgesloten. Wat is er te zien? Weilanden met koeien, veelwater en boerderijen tot aan de horizon.Veel ruimte om in het groen te gaan wonen als daar eens een boerderij leeg zou komen. Een idee voor groepswonen door ouderen. Je woont dan lekker met elkaar in de gezonde buitenlucht. Lees het artikel hier.

  • Thuishuis: je deelt de voor- en achterdeur. WW167, Voorjaar 2019

De afspraak met Lotte Ruyten vindt plaats in een café, niet in het Thuishuis zelf. Het huis in Woerden kreeg eind vorig jaar veel publiciteit na een uitzending van het NOS Journaal over deze relatief nieuwe woonvorm. De bewoners vinden het nu wel even welletjes met de interviews, en gelijk hebben ze.Lees het interview hier.

  • Huiskameraad: woningen voor actieve senioren. WW167, Voorjaar 2019

    In Loods 6, op het KNSM-eiland met zicht op het IJ, is een grote ruimte met allerlei creatieve stedenbouwers, architecten en ontwikkelaars. Daar spreek ik Leon Teunissen en Lars Mosman oftewel: DubbeLL. Lees het interview hier.