Op dit moment (2022) hebben zo’n 290.000 mensen de diagnose dementie.
Doordat we steeds ouder worden en er meer mensen oud worden zal dat aantal in 2040 gestegen zijn naar meer dan een half miljoen.
Naarmate je ouder wordt neemt de kans dat je dementie krijgt toe. Gemiddeld wonen mensen met dementie de langste tijd dat ze de diagnose hebben thuis. Zo’n 6-6½ jaar. De kans dat je te maken krijgt, met iemand met dementie in een woongemeenschap voor ouderen neemt dus ook toe! Dan is het goed om iets te weten over de ziekte, wat het met mensen doet en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Het is belangrijk dat je dementie niet alleen herkent, maar ook iets kunt betekenen voor iemand met dementie of diens mantelzorger.
Meestal kan iemand met (beginnende) dementie zichzelf nog wel redden. Maar soms kunnen zij wel wat hulp gebruiken van mensen uit hun omgeving. Jij kunt hen en hun mantelzorgers op allerlei manieren tot steun zijn. Een klein gebaar of een uurtje van je tijd is vaak al genoeg.
Gelukkig is er veel goede informatie beschikbaar over dementie en de omgang met mensen met dementie. Bijvoorbeeld op:
www.dementie.nl of www.alzheimer-nederland.nl
Bijvoorbeeld over feiten en cijfers over dementie.
En in één schema kun je zien wat de vier hoofdvormen van dementie zijn en welke kenmerken ze hebben.
Ook zijn er tips hoe je het beste kunt omgaan met iemand die dementie heeft.
Op de website van Samen dementievriendelijk kun je gratis verschillende onlinetrainingen doen om je kennis te toetsen en te leren hoe je het beste kunt omgaan met mensen met dementie. Ook een training op locatie is daar aan te vragen. B.v. om een keer in de woongemeenschap te doen en daarover met elkaar te spreken.