Op steeds meer terreinen slaan burgers de handen ineen om problemen aan te pakken of voor voorzieningen te zorgen, zoals wonen, zorg, cultuur of energie. Ook zijn steeds meer overheden en financiers bereid om de krachten te bundelen met dergelijke initiatieven. Toch lopen deze burgercollectieven tegen obstakels aan, vooral als het gaat om financiering. Hoe kunnen alle betrokken partijen werken aan het wegnemen van die obstakels om zo nieuwe mogelijkheden te creëren voor collectieve kracht? Een uitgebreide, gratis te downloaden whitepaper biedt inzicht.
De whitepaper belicht de belangrijkste financieringsobstakels en welke stappen burgercollectieven, overheden en financiers kunnen zetten om deze obstakels te overbruggen. Na introductie van het vraagstuk gaat de brochure in op de vraag welke rol eigendom speelt in het verdienmodel en de continuïteit van een burgercollectief. Vervolgens wordt de rol van de overheid belicht en ten slotte de financiering door banken en maatschappelijke fondsen.
Vragen die bijvoorbeeld aan de orde komen:
- Hoe financier je een burgercollectief?
- Hoe beoordeel je als bank of fonds de risico’s?
- Hoe bouwen burgercollectieven, overheden en financiers gezamenlijk kennis op om risico’s te verkleinen?
Aan de brochure werkten onder andere mee: Katalys, Triodos Bank en Collectieve Kracht. Download de gratis whitepaper hier.
Geef een reactie