Je wilt een Algemene Ledenvergadering voor je bewoners organiseren, maar welke ruimte leent zich daarvoor binnen de corona-restricties? Woongroep De Ruisdaelhof in Wijk bij Duurstede beschikt over een mooi atrium, maar twijfelde toch. En dus legde de woongroep deze vraag voor aan de juridisch adviseur van de LVGO.
Semi-ontmoetingsruimte of huiskamer?
‘Beste LVGO, het bestuur van de woongroep ”De Ruisdaelhof” wil haar ALV door laten gaan in de maand september. Deze zal plaatsvinden in het Atrium, een ruime hoge ruimte. De verwachting is dat er circa 35 mensen aan deze bijeenkomst zullen deelnemen. Valt ons atrium onder semi-ontmoetingsruimte of huiskamer? Wij houden ons aan de verplichte voorzorgmaatregelen in verband met corona.’ Via het contactformulier op de website van de LVGO kwam deze vraag binnen.

Juridisch advies
Het antwoord van juridisch adviseur Garard Broeksteeg volgde snel: ‘Hallo Wil, het antwoord is: Jullie Atrium is geen huiskamer, maar eerder vergelijkbaar met een zaaltje wat je ergens huurt. Dat betekent met de op dit moment geldende coronaregels dat je daar met maximaal 100 personen bij elkaar mag komen, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en onderling 1,5 m afstand kan worden gehandhaafd. Jullie Atrium kennende moet dat met zo’n 35 personen goed kunnen lukken. Eventueel geloop (koffie, toilet) moet goed gereguleerd worden, zodat er geen groepjes ontstaan die geen afstand kunnen houden. Vanzelfsprekend blijft iedereen die de bekende symptomen heeft thuis.’
Regelmatig maken leden gebruik van de mogelijkheid grote en kleine vraagstukken aan de LVGO voor te leggen. Een telefonisch of schriftelijk advies is voor hen gratis. Vraagt beantwoording of ondersteuning aanmerkelijk meer tijd dan biedt de LVGO haar diensten tegen beperkte kosten aan.
Meer weten? Lees hier meer over de dienstverlening van de LVGO.
h.wijnants (contactpersoon woongroep teunisbloemhof - den haag- zegt
zoals boven omschreven hanteren wij de regels voor onze woongroep. Fijn dat de juridisch adviseur dit bericht wil delen met de woongroepen. Inderdaad is het zo dat de regels moeten worden nageleefd omdat ouderen bij het rivm worden gerangschikt onder kwetsbaren. Bij ons lukt het allemaal prima. Gebleken is dat door het weer kunnen opstarten van bijvoorbeeld het wekelijkse koffie-uurtje de mensen, met name alleenstaanden, dit zeer op prijsstellen. De eenzaamheid wordt dan enigszins onderbroken door even met elkaar te kunnen zijn en verhalen te kunnen uitwisselen. Nogmaals dank.
Tineke Dorr zegt
Gerard,
Je kent ook de gemeenschappelijke ruime van De Voorde/
Sinds Coronatijd drinken we daar koffie wekelijks op 1,5 afstand. Vergaderen kan dus ook.
Tot nog toe komen er geen mensen van buiten. Zou dat in principe mogelijk zijn als de 1,5 meter gewaarborgd is?
In het verleden hebben we gemusiceerd . Zou dit zonder publiek mogelijk zijn? Klopt het dat de afstand hiervoor 2 meter is juridisch gezien?
Met groet uit Amsterdam
De Voorde
Tineke Dorr
LVGO juridisch advies zegt
Bij gebruik van de gemeenschappelijke ruimte maakt het in wezen niet uit of je daar ook mensen van buiten de eigen woongroep toelaat. Ook binnen de woongroep voeren de meesten geen gezamenlijke huishouding. Dus voor bezoekers van buiten gelden dezelfde regels als voor de eigen groepsleden.
De adviezen v.w.b. zingen en muziekinstrumenten bespelen lopen uiteen. Bij zingen wordt wel een onderlinge afstand van 3 meter genoemd, plus de noodzaak van een hoog plafond. Anderen vinden de standaard-anderhalvemeter genoeg. Alles uiteraard ‘wetenschappelijk onderbouwd’…
En bij instrumenten lijkt er verschil te zijn tussen bijvoorbeeld een dwarsfluit en een klarinet, vermoedelijk omdat er verschil is in aanblazen (er in of er overheen).
Kortom, er zijn helaas geen duidelijke en eenduidige antwoorden. Wél is duidelijk dat veel ventileren helpt om de risico’s te verminderen: Veel verse buitenlucht er doorheen dus. Al zal dat straks als het kouder wordt ook niet echt meer kunnen…
Ik zou zeggen, blijf er verstandig naar kijken en neem liever het zekere voor het onzekere. Wij ouderen zijn een risicogroep.
Gerard Broeksteeg, juridisch adviseur LVGO zegt
Advies: hou er bij het bovenstaande wél rekening mee dat de actualiteit de antwoorden kan inhalen! Zi is nu recent weer een nieuwe set coronamaatregelen ingevoerd, waardoor bijvoorbeeld de maximale aantallen mensen in één ruimte weer zijn verminderd.
Blijf de ontwikkelingen in de gaten houden, blijf goed nadenken, en blijf gezond!
Ad Kaarsgaren zegt
Geachte mw/hr,
In onze woongroep ‘t Pluspunt te Hilversum beschikken we over een ontmoetingsruimte
welke ruim genoeg is om met ca 15 personen onze koffie te drinken met 1,5 m afstand.
Is het ivm de corona toegestaan dit een paar maal per dag te doen zodat, indien gewenst door de bewoners, iedereen aan de beurt kan komen.
Graag uw reactie.
Gerard Broeksteeg -juridisch adviseur LVGO zegt
In een ruimte zoals de gemeenschappelijke ruimte van een woongroep is het toegestaan met meerdere personen te verblijven, tot een maximum van 30, mits iedereen zit en er een onderlinge afstand van 1,5 m is.
Personen uit één huishouden hoeven die afstand onderling niet aan te houden maar kunnen direct naast elkaar zitten.
Als bij u het maximum 15 personen is met die afstand, is dat vanzelf het maximum per gelegenheid; en dat kan zo vaak herhaald worden als gewenst is. Het is ook niet nodig een vaste groep te handhaven, als er bv 3 weggaan, kunnen 3 anderen toegelaten worden.
Bij opstaan en lopen is dan wel het dragen van een mondkapje geadviseerd.
Het is raadzaam evt nieuwe ontwikkelingen te volgen, ivm het mogelijk verder aanscherpen van de regels.
Gerard Broeksteeg zegt
en inmiddels zijn er weer nieuwe maatregelen van kracht geworden (4 nov. 2020), en is er al door een woongroep gevraagd of er nu iets verandert voor de bijeenkomsten van een woongroep in de groepsruimte.
Mijn antwoord daarop:
Voor jullie is er niets veranderd. Jullie groepsruimte is geen publiek toegankelijke ruimte, en er zijn geen wijzigingen in de regels die gelden voor zulke ruimtes.
Voor alle duidelijkheid: zelfs georganiseerde bijeenkomsten in buurthuizen ed zijn toegestaan (na tussenkomst tweede kamer). En dat terwijl die buurthuizen voor de rest wél dicht moeten.
Dus geen zorgen: de koffie kan gezet worden!
Gerard Broeksteeg
juridisch adviseur LVGO