Om daadwerkelijk voortgang te maken met gemeenschappelijke wonen van senioren is vaart nodig. En dus heft Vereniging Akropolis Amsterdam (VAA) zich op… Maar haar leden krijgen de mogelijkheid bij de LVGO een doorstart te maken. Voormalig wethouder in Diemen en bestuurslid VAA Ruud Grondel vertelt waarom.
‘Als wethouder zag ik hoeveel geld er ging naar het aanpassen van woningen voor ouderen. Terwijl gemeenschappelijk wonen voor een derde van de senioren een fijne woonvorm blijkt te kunnen zijn: Je legt snel contact binnen een woongroep en bent daardoor minder snel eenzaam. Bij de oprichting van een woongemeenschap kan bovendien al rekening gehouden worden de woningen leeftijd-bestendige te maken. Reden waarom er vroeger bejaardenhuizen bestonden. Ik raakte geïnteresseerd in varianten daarop die beter zouden aansluiten bij de senioren van nu. Senioren zitten bovenaan de woningmarkt. Wanneer zij doorstromen naar voor hen geschiktere woningen helpt dat de hele woningmarkt vlot te trekken.’
Een 80 woningen tellende woontoren
‘De Vereniging Akropolis Amsterdam (VAA) is opgericht vanuit het Humanistisch Verbond met als doel initiatieven op te starten ten behoeve van gemeenschappelijk wonen van senioren. Toevallig kwamen we daarbij in contact met een woningcorporatie. Dat leidde tot een 80 woningen tellende woontoren, waarin de bewoners de dienst uitmaken. Inmiddels groeide ook de belangstelling vanuit de gemeente Amsterdam voor gemeenschappelijk wonen en kwam er gemeentelijk beleid gericht op het bevorderen van wooncooperaties*. Als Akropolis hebben we toe ingetekend op enkele geschikte locaties, om ons vervolgens weer terug te trekken vanwege de knellende randvoorwaarden.
Ons systeem werkte kennelijk niet
Drie jaar lang zijn we bezig geweest. Uiteindelijk resulterend in een project bestaande uit 20 woningen in IJburg. Toen bleek echter dat geen van onze leden er wilde wonen! Ons systeem werkte kennelijk niet. Het hele traject van bouwprojecten et cetera bleek te omvangrijk voor de VAA, waardoor het allemaal veel te lang duurde. Terwijl voor een oplossing een gestage stroom van locaties op gang moet komen. Reden voor de VAA zich medio dit jaar op te heffen. Maar om gemeenschappelijk wonen op de politieke agenda te houden blijft politieke druk noodzakelijk. We hopen dat de LVGO, versterkt door onze leden, dat straks blijft doen.’
LVGO-lid worden voor politieke druk
‘Binnen de LVGO zijn al 20 Amsterdamse woongemeenschappen verenigd. Met een speciale kortingsactie, door de VAA mogelijk gemaakt, komen daar nu hopelijk een groot aantal individuele VAA-leden bij. Het is belangrijk dat we de krachten bundelen om politieke druk te houden.
De tijd is rijp, maar de aandacht mag niet verslappen
Woningcorporaties hebben in een convenant afgesproken de komende 5 jaar meer gemeenschappelijke woonvormen voor senioren te realiseren. En ook de in Amsterdam verantwoordelijke nieuwe wethouder heeft aangegeven hiervoor belangstelling te hebben. De tijd is rijp, maar de Amsterdamse woningmarkt complex. We moeten voorkómen dat de aandacht verslapt.’
Speciaal aanspreekpunt LVGO
De LVGO onderschrijft dit streven van harte. Al eerder trok de vereniging -met succes- samen op met de OWA 50+ (Overleg 50+ Woongroepen Amsterdam) om te voorkómen dat het cooptatierecht in Amsterdam geschrapt zou worden. Binnen het bestuur is Hermien Miltenburg dan ook speciaal aanspreekpunt voor Amsterdam.
Oproep aan (voormalig) VAA-leden
‘Daarom roep ik alle (voormalig) VAA-leden op zich juist nu aan te sluiten bij de LVGO. De VAA ondersteunt dit met een aantrekkelijk aanbod: Het eerste jaar lidmaatschap van de LVGO voor slechts een tientje! Laten we voorkómen dat de afgelopen jaren opgebouwde energie voor gemeenschappelijk wonen in Amsterdam weglekt. Let op, de tientjesactie loopt tot 1 april 2023!
Tekst: Yolanda Stil
Beeld: Studioninedots
*Een wooncooperatie is een vorm van collectief wonen waarin bewoners meer of minder met elkaar delen. Bewoners bepalen samen hoe zij het gebouw beheren. Niet te verwarren met een woningcorporatie: een organisatie die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van woonruimte voor mensen met een smalle beurs.
Geef een reactie