Hoe verminderen we onze footprint, via gemeenschappelijk wonen? Een woongemeenschap heeft niet alleen sociaal grote voordelen, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Door samen woonvoorzieningen te delen, ontstaan er mogelijkheden voor een meer duurzame leefwijze, die rekening houdt met de omgeving en het milieu. Welke mogelijkheden zijn er nog meer en welke keuzes maak je als woongemeenschap?
Deze vragen komen aan bod tijdens de LVGO-themamiddag ‘De duurzame woongemeenschap’. We krijgen inleidingen die ons zicht geven op de mogelijkheden. Daarnaast is er volop gelegenheid met andere deelnemers van gedachten te wisselen. Na afloop kun je met verfrissende ideeën en bruikbare informatie terug naar je eigen woongroep.
Programma
13.30 Inloop
14.00 Welkom en kennismaking, door Gabriëlle Verbeek, voorzitter LVGO
Eerste verkenning met elkaar: welke beelden hebben we bij duurzaamheid?
14.15 Mandora, van ideaal naar ecowijk
In de wijk Mandora in Houten staan 36 energiezuinige huizen en een buurthuis voor gezamenlijk gebruik van de bewoners. Jacqueline van Leent en Aram Verwoest zijn bewoners. Zij vertellen over de totstandkoming en de duurzame bouw van de wijk. Voor welke keuzes kwamen zij te staan? Hoe pakt het uit?
15.00 Praktijkverhaal over woongemeenschap Vriendenerf in Olst
Inleiding door bewoners van Vriendenerf. Welke keuzes zijn er door bewoners van Vriendenerf gemaakt in de ontwikkeling en bouw van de woongemeenschap? Welke visie is er op duurzaam leven?
Korte pauze
16.00 Welke stappen wil je zelf zetten naar duurzaam wonen en leven?
Uitwisselen in subgroepen.
16.20 Welke stappen wil je zelf zetten naar duurzaam wonen en leven?
Uitwisseling in subgroepen.
16.20 Laatste vragen, delen tips
16.30 Rondleiding Vriendenerf, voor wie dat wil
We nemen een kijkje in de tuinen en huizen van ‘Vriendenerf’. Met alle ruimte om verdere vragen te stellen.
Ja, ik meld mij aan voor de themamiddag ‘De duurzame woongemeenschap’
Beeld: Woongemeenschap Vriendenerf, Olst