Als meerdere bewoners in een woongemeenschap geen auto bezitten maar gebruik maken van deelauto’s, dan scheelt dat ruimte op het terrein van de woongemeenschap. Je kan de bespaarde parkeerruimte een andere functie geven. Of, als je nog plannen aan het maken bent, je kan geld besparen op de bouw van parkeerplaatsen.
Cijfers van het CBS laten zien dat gemiddeld het autobezit bij 50plussers groeit, terwijl de hoeveelheid autokilometers die deze groep maakt juist daalt. Als je minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt, is autodelen dikwijls voordeliger dan het bezit van een eigen auto. Je hebt geen vaste autokosten, zoals verzekering, belasting en aanschaf, maar betaalt alleen als je de auto gebruikt, per kilometer & gereserveerde uren. Deelauto’s kan je tegenwoordig heel makkelijk reserveren via een app, iets wat voor veel ouderen tegenwoordig niet echt meer een drempel is. Reserveren kan ruim van tevoren, maar ook op het laatste moment.
Eigen deelauto
Zeker als je een grotere woongroep hebt en er voldoende interesse voor autodelen is, kan je ook overwegen om als woongroep een of meer ‘eigen’ deelauto’s te plaatsen. Het voordeel is, dat je als groep een of meer vaste deelauto’s hebt, die je op eigen terrein kan plaatsen en dat je een model kan kiezen dat past bij de wensen van de bewoners. Je hebt een soort gezamenlijk leasecontract, waarin je een vaste bundel kilometers per maand afneemt.
Er is veel mogelijk. Bespreek je mobiliteits-wensen en verwachtingen met je medebewoners, inventariseer de interesse, gereisde autokilometers, autokosten en kijk samen welke vorm van autodelen het beste past bij jullie behoeften en bij de lokale mogelijkheden. Op de website www.autodelen.info staat praktische informatie over autodelen, zoals de verschillende aanbieders die actief zijn.
Meer keuze
Het voordeel van het gebruiken van een openbare deelauto is, dat je meer keuze hebt: je kan alle deelauto’s in je omgeving reserveren en hebt, afhankelijk van de aanbieder, keuze uit verschillende typen auto’s. Als je graag je eigen auto wil houden, kan je ook je eigen auto ‘te deel’ aanbieden. Zo verdien je wat terug van je vaste autokosten en het heeft vaak ook een sociale functie: je ontmoet degene die je auto huurt om de sleutel over te dragen. Dit zorgt vaak weer voor leuke nieuwe contacten in buurt. Je kan op deze manier natuurlijk ook auto’s delen binnen de woongemeenschap zelf.
Martien Das
Dit is een verkorte versie van een artikel dat eerder in Wijzer Wonen verscheen.