De gemeente Amsterdam is van plan regels voor het passend toewijzen van woningen binnen woongemeenschappen aan te passen. De LVGO doet een dringende oproep hierop terug te komen en in gesprek te gaan over bijstelling van dit beleid.
Om de kwaliteit van zorg voor thuiswonende ouderen in de toekomst te waarborgen is het nodig om te investeren in nieuwe woonvormen met een passend sociaal leefklimaat. Dat zegt de commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ in het advies ‘Oud en zelfstandig in 2030’. De LVGO vertegenwoordigt een grote groep ouderen die heeft gedaan wat Wouter Bos adviseert, en maakt zich ernstig zorgen over de problemen die ontstaan aan de voordeur van woongemeenschappen. Regels voor passend toewijzen van woningen maken het al lastig voor woongroepen om te bepalen wie er bij een beschikbaar gekomen sociale huurwoning de nieuwe bewoner wordt.
Nieuw probleem bij zoeken naar nieuwe bewoners
De gemeente Amsterdam creëert helaas weer een nieuw probleem. Deze gemeente is van plan om nieuwe en bestaande overeenkomsten op eigen regie van de woongemeenschap aan te passen. De woongemeenschap heeft voortaan geen ruimte meer om zelf actief naar bewoners op zoek te gaan. De procedure zou nu worden dat er vanuit woningnet een lijst kandidaten wordt aangeleverd, waaruit gekozen moet worden. Een reële verwachting is dat deze kandidaten vooral op zoek zijn naar woonruimte en minder belang hechten aan het wonen in een woongemeenschap.
Mensgericht in plaats van registratiesysteem
Dit gaat volledig in tegen de manieren die woongemeenschappen hebben ontwikkeld om de bewoners uit te zoeken die aansluiten bij de woongroep. Hierdoor komt de uitvoering van alle noodzakelijke taken binnen de groep onder druk te staan. Een woongemeenschap heeft belang bij diversiteit van bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van leeftijd, verdeling man/vrouw en met name capaciteiten om taken op zich te nemen. Woongemeenschappen nemen tijd voor kennismaking en er wordt bewust door nieuwe leden en door de groep voor elkaar gekozen. Het gaat hier om een mensgericht proces en niet om toewijzing vanuit een registratiesysteem.
Om een levende sociale groep te zijn en te blijven, moet de woongemeenschap de toegang zelf beheren. We zijn van mening dat dit voorgenomen beleid van de gemeente Amsterdam schade kan toebrengen aan het woon-leefklimaat van woongemeenschappen. Het is in tegenspraak met het beleid om een zorgzame omgeving mogelijk te maken waarin mensen eigen regie hebben en houden. Niet alleen over hun eigen leven, maar ook over hun gezamenlijke leefomgeving.
Oproep aan gemeente Amsterdam
We doen een dringende oproep om hiervan terug te komen en met de bestaande woongemeenschappen in gesprek te gaan over bijstelling van dit beleid. De steun die ouderen elkaar onderling bieden, heeft grote toegevoegde waarde. Beslis daarom niet over de hoofden van sociale ouderen heen. Zie hen als volwaardige samenwerkingspartners en neem hen serieus!
Yolanda van Seters zegt
Helemaal mee eens. Ik woon nu bijna een jaar in een nieuwe woongroep in Amsterdam. Wij hebben 2 jaar een experiment regeling om zelf nieuwe leden toe te laten. Is ook heel belangrijk, want we merken dat er veel taken zijn om onze vereniging levend te houden, naast de oplevering problemen van nieuwbouw en het wennen aan elkaar met 40 ouderen. Zonder een duidelijke keuze voor deze woonvorm, zal het snel uiteen vallen en dat gaat uiteindelijk ten koste van de sociale cohesie. Begrijp de gemeente niet, wel willen dat ouderen langer thuis wonen, maar niet faciliteren. Zonde van alle initiatieven.
Anneke van Rooij zegt
Heel verontrustend bericht! Maar kan dat juridisch? Woongemeenschappen die via een woningcorporatie huren hebben daar toch iets over geregeld via een convenant of bewonersvereniging?
Wij huren van een stichting en hebben alles duidelijk in de statuten staan. Bovendien zal de eigenaar die respecteren. Kan de gemeente daar iets aan veranderen ?
tienta zegt
Wat is de achtergrond van dit idee? in hoever kan dit landelijk beleid woeden? Juist het leren kennen van een toekomstige huisgenoot is belangrijk en ingewikkeld. Zeker bij de huidige woningmarkt. De mogelijkheid om de tijd nemen om elkaar te leren kennen.
Ik zie in jullie nieuwsbrief oproepen voor een op korte termijn lege woning. Dat zij lastige voorvallen om een goede keus te maken. In mijn woongemeenschap is dat niet altijd goed gegaan. Omdat er een eigen huurcontract is blijft de persoon wonen. Er is wettelijk i geen verplichting om te verhuizen. Dus is er binnen de gemeenschap een woning bezet die niet meer mee wil doen, helaas.
dhr. Paul Scherrenberg zegt
Onbegrijpelijk dat de gemeente Amsterdam met dat dwaze initiatief kwam. Ouderen willen graag zo lang mogelijk op zich zelf wonen en woongroepen zijn daar een prachtige manier voor. Dus blijf daar van af!
Ik heb zojuist begrepen dat de desbetreffende ambtenaar van de gemeente Amsterdam het voorstel heeft ingetrokken?!
Gelukkig maar, want ik sta op de wachtlijst bij een van de woongroepen op plaats 2 en hoop echt in 2021 met deze groep te gaan samen wonen.
Maar het blijft vinger aan de pols houden voor eventuele nieuwe ‘grappen’.
Piet Vloemans zegt
Jammer dat de gemeente Amsterdam nota bene niet begrijpt wat een woongemeenschap is. Zij wil gewoon meer woningen uit hun bestand toewijzen en halen daarmee de fundamenten van een woongemeenschap weg. Typisch een theoretische ambtenaren oplossing voor een tekort aan huisvesting mogelijkheden waar woongemeenschappen nu voor moeten gaan dienen. Terwijl zij nu juist door eigen initiatieven zelf gezorgd hebben voor huisvesting en woningnet ontlastten.
Pia Kemper zegt
De Gemeente Amsterdam heeft het debat hierover uitgesteld tot 2021.
Enkele woongroepen in Amsterdam hadden al gereageerd, maar kregen geen kans om in te spreken bij dit punt van de gemeenteraadsvergadering.
Er mochten maar 3 mensen inspreken.
Wel hebben ze hun mening schriftelijk te kennen gegeven.
Pia Kemper ,woongroep De Voorde