De gemeente Amsterdam is van plan regels voor het passend toewijzen van woningen binnen woongemeenschappen aan te passen. De LVGO doet een dringende oproep hierop terug te komen en in gesprek te gaan over bijstelling van dit beleid.
Om de kwaliteit van zorg voor thuiswonende ouderen in de toekomst te waarborgen is het nodig om te investeren in nieuwe woonvormen met een passend sociaal leefklimaat. Dat zegt de commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ in het advies ‘Oud en zelfstandig in 2030’. De LVGO vertegenwoordigt een grote groep ouderen die heeft gedaan wat Wouter Bos adviseert, en maakt zich ernstig zorgen over de problemen die ontstaan aan de voordeur van woongemeenschappen. Regels voor passend toewijzen van woningen maken het al lastig voor woongroepen om te bepalen wie er bij een beschikbaar gekomen sociale huurwoning de nieuwe bewoner wordt.
Nieuw probleem bij zoeken naar nieuwe bewoners
De gemeente Amsterdam creëert helaas weer een nieuw probleem. Deze gemeente is van plan om nieuwe en bestaande overeenkomsten op eigen regie van de woongemeenschap aan te passen. De woongemeenschap heeft voortaan geen ruimte meer om zelf actief naar bewoners op zoek te gaan. De procedure zou nu worden dat er vanuit woningnet een lijst kandidaten wordt aangeleverd, waaruit gekozen moet worden. Een reële verwachting is dat deze kandidaten vooral op zoek zijn naar woonruimte en minder belang hechten aan het wonen in een woongemeenschap.
Mensgericht in plaats van registratiesysteem
Dit gaat volledig in tegen de manieren die woongemeenschappen hebben ontwikkeld om de bewoners uit te zoeken die aansluiten bij de woongroep. Hierdoor komt de uitvoering van alle noodzakelijke taken binnen de groep onder druk te staan. Een woongemeenschap heeft belang bij diversiteit van bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van leeftijd, verdeling man/vrouw en met name capaciteiten om taken op zich te nemen. Woongemeenschappen nemen tijd voor kennismaking en er wordt bewust door nieuwe leden en door de groep voor elkaar gekozen. Het gaat hier om een mensgericht proces en niet om toewijzing vanuit een registratiesysteem.
Om een levende sociale groep te zijn en te blijven, moet de woongemeenschap de toegang zelf beheren. We zijn van mening dat dit voorgenomen beleid van de gemeente Amsterdam schade kan toebrengen aan het woon-leefklimaat van woongemeenschappen. Het is in tegenspraak met het beleid om een zorgzame omgeving mogelijk te maken waarin mensen eigen regie hebben en houden. Niet alleen over hun eigen leven, maar ook over hun gezamenlijke leefomgeving.
Oproep aan gemeente Amsterdam
We doen een dringende oproep om hiervan terug te komen en met de bestaande woongemeenschappen in gesprek te gaan over bijstelling van dit beleid. De steun die ouderen elkaar onderling bieden, heeft grote toegevoegde waarde. Beslis daarom niet over de hoofden van sociale ouderen heen. Zie hen als volwaardige samenwerkingspartners en neem hen serieus!
Geef een reactie