De behandeling van het plan van de gemeente Amsterdam om woongemeenschappen te beperken in het zelf op zoek gaan naar nieuwe bewoners is voorlopig uitgesteld. Het stuitte op grote weerstand onder woongemeenschappen in de hoofdstad, daarin gesteund door de LVGO.
Vorige maand berichtten we over de plannen van de gemeente, gealarmeerd door onze leden in Amsterdam. De LVGO bracht daarop als belangenorganisatie van woongemeenschappen voor 50-plus haar bezwaren onder de aandacht van de gemeente(-raad) en woningcorporatie. Te verwachten is immers dat binnen de voorgestelde procedure nieuwe bewoners vooral op zoek zijn naar woonruimte, in plaats dat zij hechten aan het wonen in een woongemeenschap: Een bedreiging voor het voortbestaan van de woongemeenschap. Overigens bleek ook de woningcorporatie grote bedenkingen tegen het plan te hebben.
Uiteraard zijn de woongemeenschappen en de LVGO blij met dit uitstel maar houden de vinger aan de pols. Om beter zicht te krijgen op de juridische aspecten van coöptatie en toewijzingsprocedures is ook het expertise van de juridisch adviseur van de LVGO ingezet.
Download hier de nieuwsbrief van de werkgroep Behoud Coöptatierecht van Overleg 50+woongroepen Amsterdam (OWA 50+). Deze is geheel gewijd aan de ontwikkelingen rond coöptatierecht in Amsterdam, februari 2021.
Marijke Verdult zegt
Beste 50+woongroep bewoners uit Amsterdam.
Inmiddels is er een werkgroep “Behoud Cooptatierecht” geformeerd.
De doelen van deze werkgroep zijn:
1. Informatie geven over het cooptatierecht en de hangende bedreiging over het voortbestaan daarvan.
Wil je voor de Zoom meeting op 10 februari om 15.00 uur worden uitgenodigd, mail dan naar mverdult@hotmail.com
Graag ook je naam en evt woongroep voor ouderen waar je woont of op de wachtlijst staat.
Ik stuur je dan een mailtje met de link om mee te doen.
Ook hebben we een app groep aangemaakt.
Als je aangeeft in je mail dat je je daar ook bij wil aansluiten, vermeld dan ook je telefoonnummer.
2. Met een groep van max. 7 mensen in deze werkgroep, ons hard maken middels .a. lobbyen vd politiek en in gesprek gaan met ambtenaren en Raadsleden, voor elkaar te krijgen het cooptatierecht te behouden, of aan te passen tot een werkbaar en functioneel recht voor alle gemeenschappelijke woonvormen. We kunnen nog versterking gebruiken.
Vriendelijke groeten,
Marijke Verdult, 55+woongroep de Doorzetters