Het gebruik van consumpties in de gemeenschappelijke ruimte roept nogal eens vragen op. Zoals deze: Mag er in de kantine (forse) winst gemaakt worden? Ons juridisch team geeft antwoord.
Bij de LVGO kwam de volgende vraag binnen:
Ik woon in een woongemeenschap en er is beneden een kantine. Toen ik hier zes jaar geleden kwam was de prijs van een drankje 80 cent. Inmiddels is dit 1.50 euro. Op de kasbegroting Bar staat dit jaar als inkomsten 1123.59 euro terwijl dit vorig jaar 222.61 was. Mag men winst maken binnen deze marge!
Het antwoord van onze jurist Gerard Broeksteeg
In de eerste plaats is belangrijk of die kantine onderdeel is van de woongemeenschap en ook door de leden van deze woongemeenschap wordt gerund. Óf dat deze in handen is van een externe partij, dus commercieel wordt beheerd. In het laatste geval valt er over de gehanteerde prijzen niet veel te zeggen. Maar is het jullie eigen, bij de woongemeenschap horende, ‘huiskamer’ dan ligt dat anders.
Geen winst, wel saldo
In het algemeen kan gezegd worden dat zo’n ‘groepshuiskamer’ niet commercieel gerund moet worden; Het mág wel, maar dan moet er aan zoveel wettelijke verplichtingen worden voldaan dat het niet leuk meer is, en dat wil je niet.
Er mag, met andere woorden, geen ‘winst’ worden gemaakt als doel van de exploitatie.
Maar dat betekent niet dat er geen saldo mag zijn aan het einde van het boekjaar. Zo’n saldo kan handig en nodig zijn om bijvoorbeeld tijdige inkoop te kunnen doen, tegenvallers op te vangen, of zelfs (mede) te dienen voor vervanging van meubilair. Zolang de winst maar geen doel op zichzelf is.
Aan de leden
Een prijsverhoging van 80 cent naar 1,50 euro in een periode van 6 jaar lijkt niet buitensporig. Het bedrag van Inkomsten op de financiële verantwoording zegt op zich niets: Het gaat om het saldo als de uitgaven van de inkomsten zijn afgetrokken.
Mocht dat bedrag ook zo sterk zijn gestegen, dan is het aan de ledenvergadering om daarover kritische opmerkingen te maken, en desgewenst een besluit te nemen over prijsverhogingen.
Meer kan ik hierover zo niet zeggen.
Mag je alcoholische dranken schenken in de ontmoetingsruimte van de woongemeenschap of heb je daar eigenlijk een vergunning voor nodig? Lees hier het antwoord.
Meer vragen? Vindt veel antwoorden in onze rubriek Veelgestelde Vragen
Tekst: Gerard Broeksteeg
Geef een reactie