Na 2 jaar kón het eindelijk weer. Met de nodige voorzorgsmaatregelen uiteraard. Al zorgde de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen de avond ervoor voor nog wat afzeggingen, de deelnemers aan de LVGO-ontmoetingsdag, 3 november 2021, hadden er zin in. ‘We zijn eigenlijk één grote woongemeenschap. Gespikkeld, wel te verstaan. ‘
Ook 2 jaar uitgesteld: het officiële afscheid van Gerard Broeksteeg, Acht jaar was hij lid van het bestuur. Alle reden voor aanvulling van zijn trofeeënkast, een fles uit het geboortejaar van de LVGO en het erelidmaatschap van de vereniging. Een écht afscheid was het overigens ook weer niet: Gerard is en blijft als juridisch adviseur bij de LVGO betrokken.
Samen terugblikken
In gesprek met LVGO-voorzitter Gabriëlle Verbeek vertelde Janny Koops hoe zij 35 jaar geleden startte met woongemeenschap De Kamp in Bunnik. Voor Janny geen twijfel: ‘Ik zou het zo weer doen!’ (1) Dik Baalbergen stond 35 jaar terug aan de wieg van de LVGO. Naar Duits voorbeeld startte hij een kaartenbak met initiatieven voor gemeenschappelijk wonen. Aanleiding voor de deelnemers aan de Ontmoetingsdag onderling terug te blikken op hún historie: Waar komt mijn woongemeenschap vandaan? Hoe is het begonnen? Wat waren de mijlpalen en hoe kijken we daar op terug?
Meer variatie
Gespikkeld wonen (geen gemeenschappelijk wooncomplex, wel een ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten) (2) is slechts 1 van de varianten die er inmiddels bestaan binnen gemeenschappelijk wonen voor 50-plussers. Yvonne Witter van platform ZorgSaamWonen doorkruist Nederland regelmatig om nader kennis te maken met de vele soorten woongemeenschappen en te horen wat de ervaringen daarmee zijn. De eenvoud van een variant als gespikkeld wonen kan daarin aantrekkelijk zijn. (3)
Kritische noot
Op de Ontmoetingsdag ook een kritisch geluid: Gemeenschappelijk wonen van 50-plus is vooral (nog) iets van witte mannen en vrouwen. De samenstelling van de bezoekers aan de Ontmoetingsdag deed inderdaad niet anders vermoeden. Een terecht aandachtspunt, al onderstreepten de aanwezigen hier juist voor open te staan en is de LVGO groot voorstander van diversiteit in al zijn variatie.
De LVGO groeit mee
Zowel in omvang als in dienstverlening groeit de LVGO mee met de groeiende behoefte aan gemeenschappelijke woonvormen van 50-plussers. De vereniging kent inmiddels een groot aantal actieve leden. Zoals de ambassadeurs die voorlichting en informatie geven over gemeenschappelijk wonen en wat de LVGO daarin betekent. Het EHBO-team (Eerste hulp bij Ongenoegen) helpt leden meningsverschillen binnen de groep te voorkómen of te tackelen. Het infoteam voorziet van (juridisch) advies en een redactie geeft vorm en inhoud aan het ledenblad Wijzer Wonen.
Samen vooruitblikken
Hoe gaat jouw woongemeenschap de toekomst in? Waar sta je nu? Waar wil je naar toe? Met deze vragen gingen de deelnemers vervolgens met elkaar is gesprek: ‘Veel interessants gehoord. Er zijn zoveel dingen waar je anders niet bij stil staat!’ Derhalve voor herhaling vatbaar deze dag? Algemene stemming: Zeker weten!
(1) Beluister de podcast van NPO5, Theater van het Sentiment, waarin Janny Koops vertelt over haar ervaringen rond het opstarten van haar woongemeenschap.
(2) Lees het artikel uit Wijzer Wonen ‘Gespikkeld wonen in Zeist’
(3) Bekijk de presentatie van Yvonne Witter op de LVGO-ontmoetingsdag.
Beeld: Aad de Jonge
Cokkie Blom zegt
Het lijkt mij een goede manier van wonen en leven als je wat ouder wordt. Ik reis momenteel een half jaar met mijn campertje door zuid Europa, maar moet toch ergens in Nederland zien te wortelen
Ineke van der hoorn zegt
Zo denk ik er ook over ben benieuwd wat voor mogelijkheden er zijn in de omgeving van rotterdam