Laat aan gemeenten zien dat het lonend is wooncoöperaties een plek te geven in het woonbeleid. Hoe dat te bereiken is te lezen in de leidraad ‘Hoe beïnvloed je de lokale politiek?’
Gemeenten hebben soms grond uit te geven en zijn vaak eigenaar van vastgoed zoals scholen, kantoren en winkel. Bij herbestemming zouden deze beschikbaar kunnen komen voor gemeenschappelijk wonen. Daarnaast houdt de gemeente toezicht op woningbouw en maakt zij daarover afspraken met woningcorporaties, projectontwikkelaars en -waarom ook niet?- woongemeenschappen in spe.
Aanknopingspunten
Bijna elke politieke partij heeft in zijn programma speerpunten op het gebied van wonen opgenomen. Aanknopingspunten kunnen bijvoorbeeld zijn betaalbaar wonen, duurzaamheid, slim ruimtegebruik en sociale cohesie. De leidraad doet je tips aan de hand hoe een en ander aan te vliegen.
De leidraad is opgesteld door Cooplink en gratis te downloaden op hun site.
Juni 2021 riep de LVGO haar achterban op gemeentelijke politieke partijen te enthousiasmeren gemeenschappelijk wonen van 50-plus in hun partijprogramma op te nemen.
De LVGO-brochure ‘Starten met een woongemeenschap’ gaat uitgebreid in op de rol van gemeente en woningcorporatie. Deze is hier gratis te downloaden.
Geef een reactie