Net als in 2019 laat de ledenraadpleging in 2022 zien dat gemeenschappelijkheid voor (toekomstig) bewoners een grote meerwaarde heeft. Welke actiepunten onttrekt de LVGO aan de resultaten van dit onderzoek?
Gemeenschappelijk wonen heeft grote maatschappelijke meerwaarde
Actie: De LVGO gaat door met het informeren van publiek en beleidsmakers over de voordelen van gemeenschappelijk wonen van 50-plussers. We willen zichtbaar maken welke meerwaarde men kan verwachten, zowel op het gebied van sociale waarde, als ook op het gebied van zorg en duurzaamheid.
Sociale huurgroepen in de knel door huurderbeleid
Actie: De smalle financiële grenzen in het huurbeleid mogen geen bedreiging zijn voor het voortbestaan van een woongemeenschap. De identiteit van bestaande woongroepen moet zoveel mogelijk behouden blijven en kunnen bloeien. Hier kan de woongemeenschap zelf wat aan doen, maar vooral woningcorporaties en de rijksoverheid zijn hier aan zet. De LVGO zet in om dit tij te keren.
Grond en gebouwen voor initiatiefgroepen hard nodig
Actie: Er moeten veel meer beschikbare locaties komen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt primair bij gemeenten en woningcorporaties. De LVGO zal in het bevorderen van dit beleid als spreekbuis van woongemeenschappen van 50-plussers optreden. Daarnaast blijft de LVGO initiatiefgroepen ondersteunen onder andere door het organiseren van informatiebijeenkomsten over regelingen en subsidies.
Bevorderen sociale meerwaarde
Actie: We gaan investeren in het thema sociale meerwaarde, ook vanwege de behoefte aan informatie op dit punt. We streven naar meer zicht op de mogelijkheden om een gezond en actief sociaal leefklimaat in woongemeenschappen te krijgen en te behouden. We organiseren hiervoor in 2023 een themabijeenkomst.
LVGO is spreekbuis, belangenbehartiger en kennisbron
Actie: We nemen de uitkomst van de ledenraadpleging mee bij het opstellen van beleidsplan 2023 -2025 en in de thema’s die aan bod gaan komen in Wijzer Wonen, de website, nieuwsbrieven, themabijeenkomsten, intervisie, ondersteuning vanuit het EHBO-team (Eerste Hulp Bij Ongenoegen) en uiteraard onze overleggen met de ministeries van VWS, Binnenlandse zaken (Volkshuisvesting) en de koepels van landelijke woningcorporaties en gemeenten.
De hoofdpunten uit dit onderzoek lees je hier.
Download hier het hele onderzoek: Woongemeenschap 50-plus: De kracht van senioren – LVGO-ledenraadpleging 2022.
Geef een reactie