Is collectief wonen een marginaal verschijnsel, een noodgreep om aan een huis te komen en een niche voor een enkeling? Of gaat het om een substantiële behoefte in de samenleving?
Nemen vraag en aanbod toe onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, uiteenlopend van wens tot zelfregie, zeggenschap en eigenaarschap, een manier om vereenzaming te voorkomen, omkijken naar elkaar, minder ruimtebeslag, keuzevrijheid, een gedeelde verantwoordelijkheid voor anderen en de wens om blijvend betaalbaar te kunnen wonen?
In de publicatie De behoefte aan wooncoöperaties verkent Platform 31 wat het aanbod en behoefte aan collectieve woonvormen is. Zo bracht Cooplink medio 2021 het aantal wooncoöperaties in Nederland in beeld en kwam tot onderstaand overzicht.
De publicatie is gratis te downloaden op de website van Platform 31.
Jan Mastenbroek zegt
Wij zoeken al langere tijd naar een seniorenwoning. Mijn huidige woning is te groot en steeds lastiger te onderhouden, met name de tuin. Ook het sociale aspect en saamhorigheid vinden wij steeds belangrijker worden, simpelweg omdat we ouder en afhankelijker worden. En een ander helpen is een mooi tijdverdrijf.