Een praktische gids voor iedereen die een wooncoöperatie gaat oprichten. Het Handboek wooncoöperaties Amsterdam is een (gratis te downloaden) digitale gids om plannen voor een wooncoöperatie ook daadwerkelijk de eindstreep te laten halen. Niel alleen in Amsterdam, overigens.
In 2020 is door de gemeenteraad van Amsterdam het Eindrapport ‘Aan de slag met wooncoöperaties’ vastgesteld. Daarmee koos Amsterdam voor een in Nederland nog vrij onbekende (maar in bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk al breed geaccepteerde) vorm van burgerinitiatief: de wooncoöperatie.
Wooncoöperatie versus woningcorporatie
Het leidt nog wel eens tot verwarring, het verschil tussen een wooncoöperatie en een woningcorporatie: Het laatste is een organisatie die zich richt op het bouwen, beheren en verhuren van betaalbare woonruimte voor mensen met een smalle beurs. Bij een wooncoöperatie verenigen bewoners zich om samen huurwoningen te bouwen en/of in beheer te hebben, zonder winstoogmerk. De bewoners maken
afspraken over het delen van ruimtes en voorzieningen, het innen van de huren en het aannemen van nieuwe bewoners. Een wooncoöperatie kan een kleine, hechte vriendengroep zijn maar ook een grote, wat lossere groep zijn, maar kenmerkt zich altijd in iets van gemeenschappelijkheid.

In het handboek komen zaken aan bod als:
- Wat is een wooncoöperatie? (Verschillende varianten in de huur, welke rechtsvormen, hoe werkt financiering globaal).
- Hoe start je een wooncoöperatie (groepsvorming, visie, organisatie opbouw).
- Nieuwbouw in Amsterdam (hoe werkt het gemeentelijk selectieproces, hoe kom je aan een kavel).
- Samenwerken met een woningbouwcorporatie (beheer of vastgoed overnemen van je corporatie, samen iets nieuws ontwikkelen).
- Bestaand vastgoed kopen (funda).
- En dan is het gelukt: hoe zorg je dat jouw wooncoöperatie toekomstbestendig wordt. Door het boek heen staan interviews met diverse wooncoöperaties uit binnen- en buitenland. Waarom überhaupt beginnen aan zo’n enorm project (want dat is het), wat drijft hen en hoe pak je het aan?
- Welke tips geven zij mee aan startende groepen? Ook vind je er een quickscan om erachter te komen of een wooncoöperatie iets voor jullie groep is en een aantal werkvormen om tot een visie te komen.
Het handboek wooncoöperaties Amsterdam is een uitgave van !Woon en is gratis te downloaden.
Geef een reactie