In Groningen is het ondersteunen van wooncoöperaties opgenomen in de Woonvisie van de gemeente. In het kader daarvan wil de gemeente starten met een Steunpunt Wooncoöperaties. Tot 21 januari 2022 kunnen geïnteresseerden reageren op de voorstellen hoe de gemeente hiermee aan de slag gaat.
Het steunpunt wordt een centraal aanspreekpunt dat bewoners en groepen informeert en kan helpen met de ontwikkeling van een wooncoöperatie. In 2020 is de motie ‘Wooncoöperatie? Ik weet hoe dat moet!’ door de raad aangenomen als onderdeel van de gemeentelijke Woonvisie.
Aansluiten bij behoefte
Om goed aan te sluiten bij de verschillende initiatieven heeft de gemeente gesproken met initiatiefgroepen. Waar zijn zij mee geholpen? Wat moet het steunpunt doen? Er is ook gesproken met professionele begeleiders van deze initiatiefgroepen om inzicht te krijgen in wat er nu gebeurt als een initiatiefgroep aanklopt bij de gemeente. De gemeente heeft ook gekeken hoe andere steunpunten rondom dit thema zijn georganiseerd.
Het steunpunt richt zich niet op:
- CPO’s (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) waarin wel sprake is van gemeenschappelijke ruimten en gezamenlijke activiteiten, maar de woningen voor eigen rekening en risico zijn en geen gemeenschappelijk bezit.
- Beheerverenigingen (Co-housing) waar bewoners wel democratische zeggenschap hebben over beheer, maar het eigendom ligt bij woningcorporatie.
Denk mee!
Tot vrijdag 21 januari 2022 kunnen geïnteresseerden reageren op de voorstellen voor het Steunpunt Wooncoöperaties. Op basis van de reacties bepaalt de gemeente de vervolgstap; doorgaan op de voorgestelde weg of opnieuw in gesprek.
Alle informatie over de opzet van het Steunpunt Wooncoöperaties is te lezen op de website van de gemeente Groningen.
De Woonvisie van de gemeente Groningen is hier te lezen.
Geef een reactie