Ze weten de LVGO inmiddels te vinden, de overheid, woningcorporaties, zorgverzekeraars en maatschappelijke organisaties. Allemaal zijn ze op zoek naar oplossingen voor de tekorten op de woningmarkt en in het zorgaanbod. Om hierin een nog slagvaardiger gesprekspartner te kunnen zijn is de LVGO op zoek naar versterking op het punt van belangenbehartiging. Hermien Miltenburg, LVGO-bestuurder Belangenbehartiging vertelt waarom.
‘De LVGO heeft 40 jaar ervaring in gemeenschappelijk wonen van 50-plussers. We beschikken daarmee over belangrijke en unieke kennis aangaande wat senioren belangrijk vinden in hun (toekomstig) wonen. Mede dankzij ons tweejaarlijks onderzoek onder onze achterban weten we bijvoorbeeld dat daarin aandacht voor duurzaamheid een steeds nadrukkelijker rol speelt.
Eigen regie (toekomstige) bewoners
En de LVGO kent een eigen geluid. Bijvoorbeeld daar waar we het van groot belang vinden dat de regie over de woongemeenschap bij de (toekomstige) bewoners liggen. Nederland kent inmiddels vele varianten van gemeenschappelijke woonvormen voor 50-plussers. Vaak is daarin een (sociaal) ondernemer de drijvende kracht. Hoe goed de bedoelingen dan ook kunnen zijn, de regie ligt dan niet bij bewoners en hun wensen met betrekking tot hun woonomgeving, maar bij de ondernemer met een eigen belang. Voor onze gesprekpartners is het vaak een eye-opener te vernemen welke mogelijkheden er voor eigen regie zijn en welke voordelen dit biedt. De LVGO weet wat 50-plussers drijft. Zo kunnen wij ook meedenken in hoe het voor hen aantrekkelijk wordt een (te) grote woning in te ruilen voor een kleinere ruimte in een woongemeenschap, om zo de woningmarkt weer mede vlot te trekken.’
Voor alle portemonnees
‘Waar we als LVGO zeker voor waken is dat gemeenschappelijk wonen vooral weggelegd is voor vermogende senioren, meestal in bezit van een koopwoning. Een groot deel van de nieuwe woongemeenschappen zijn CPO’s, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Terwijl van oorsprong woongemeenschappen juist vaak bestaan uit woningen in de sociale huur sector onder het beheer van een woningcorporatie.
Van oorsprong bestaan woongemeenschappen vaak uit woningen in de sociale huur sector
We zijn daarom nadrukkelijk ook met woningcorporaties in gesprek om hernieuwde aandacht voor gemeenschappelijk wonen te vragen. We delen op dat punt ook graag ervaringen tussen woningcorporaties onderling. Talis meldt bijvoorbeeld dat vastgoed waarin een woongemeenschap gehuisvest is door bewoners beter beheerd wordt dan wanneer er sprake is van ‘losse’ appartementen. Datzelfde geldt ook voor de uitstraling naar de buurt. In een woongemeenschap voelen bewoners zich in de regel prettiger. Er is oog voor ontmoeting. En woon je prettig dan zorg je ook beter voor je omgeving. Een pluspunt voor de beheerder van de panden, de woningcorporatie.’
Minder aanspraak op zorg
‘Ook zorgverzekeraars komen graag met ons in gesprek. Bijvoorbeeld ZilverenKruis Achmea. Als verzekeraar zoekt Achmea naar mogelijkheden om de vraag naar zorg te verminderen. Nu zijn medebewoners geen mantelzorgers, dat zijn we als LVGO duidelijk in. Maar elkaar helpen met boodschappen kan al veel schelen. Woongemeenschappen zijn in de regel levensloopbestendig ingericht. Dat scheelt in vallen en gebroken heupen. Binnen woongemeenschappen ervaren bewoners ook minder last van eenzaamheid. Ook dat scheelt zorg. Zilveren Kruis Achmea gaat nu kijken wat zij kunnen doen om gemeenschappelijk wonen 50-plus bekender te maken.’
Doorstroming op de woningmarkt
‘Nog een ander voorbeeld: Vereniging Eigen Huis. Daar voelt men natuurlijk ook de spanningen op de woningmarkt. Eigen Huis realiseert zich inmiddels ook dat senioren een betere doorstroming van de woningmarkt kunnen bevorderen. Voor hun achterban zowel voor oudere huizenbezitters als jonge gezinnen op zoek naar een koopwoning van belang. Daarom attendeert de vereniging inmiddels bezoekers aan hun website op de LVGO en onze test Gemeenschappelijk wonen, iets voor mij?
Glinsterende ogen
‘Een medebestuurslid heeft wel eens gezegd dat mijn ogen gaan glinsteren wanneer ik het over belangenbehartiging heb. Dat kan best kloppen. Ik vind het heerlijk om op deze manier iets voor anderen te kunnen betekenen. Bovendien is het is verrijkend voor mijzelf: Ik spreek zo heel veel interessante mensen en organisaties. En het moment is nu. Overheden zoeken een partij om mee in gesprek te komen. Regelmatig worden we gevraagd lezingen of presentaties te geven. Helaas moeten we nu soms ”nee” zeggen. Dus versterking is van harte welkom.
Ook als je een bestuursfunctie niet ziet zitten, maar alleen in je eigen gemeente aan de slag wilt ben je van harte welkom!
En voor wie een bestuursfunctie niet direct ziet zitten maar bijvoorbeeld wel als belangenbehartiger binnen de eigen gemeente aan de gang wil: helemaal prima! Ik nodig iedereen uit gewoon eens contact met mij op te nemen om te kijken wat mogelijk is. Natuurlijk deel ik mijn kennis en ervaring graag!’
Meer weten?
Meer weten? Mail Hermien: hermien.miltenburg@gmail.com
De vacature Bestuurslid Belangenbehartiging LVGO is inmiddels voorzien.
Tekst: Yolanda Stil
Beeld: Hermien Miltenburg
Geef een reactie