Gemeenten zijn een belangrijke factor in het faciliteren van nieuwe wooninitiatieven van senioren. Daar valt nog veel te winnen, maar soms komen gemeenten wel degelijk in beweging. Zoals Meierijstad in Noord-Brabant. De LVGO sprak daar met Rik Compagne, wethouder.
De wethouder Volksgezondheid en Wonen in Meijerijstad (fusiegemeente van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel) heeft een interessant takenpakket. Met verschillende thema’s rakend aan de doelstellingen van de LVGO zoals ouderen, welzijn, wonen, mantelzorg, leefbaarheid, inclusie en participatie: ‘Ouderen willen zélf regie houden op hoe ze wonen. En ook voor ons als gemeente is eigen regie houden op ‘wonen’ belangrijk. Wij willen niet afhankelijk zijn van ontwikkelaars maar zelf grondposities innemen. Zo kunnen we sturen op wonen en leefbaarheid.
Idealen
Compagne heeft vele idealen. Hij vindt het belangrijk verbindingen te leggen tussen de verschillende thema’s waar hij zich mee bezighoudt. ‘Want veel thema’s liggen in elkaars verlengde. In mijn gemeente is er een behoorlijke vergrijzing. Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Maar als gemeente moet je dan wél zorgen voor goede en levensloopbestendige huisvesting, waar senioren ook echt graag willen wonen. Dat moet je niet voor hen invullen. Je moet ze vooral zelf vragen naar hun wensen en ze ook vragen hoe we ze kunnen ‘verleiden’ te verhuizen.
Ik vind het belangrijk dat we inwoners uitnodigen en betrekken bij gebiedsontwikkeling.
We zitten dan ook aan tafel met de seniorenraden en de KBO’s, de Katholieke Bond voor Ouderen. Ik vind het belangrijk dat we inwoners uitnodigen en betrekken bij gebiedsontwikkeling.’
Alleen sturen op ‘doorstroom’ werkt niet
‘Vanaf een afstandje naar ‘doorstroom van ouderen’ kijken werkt niet. Dat moet je gezamenlijk doen. Het is ook belangrijk corporaties hierbij te betrekken. Gezamenlijk met seniorenbonden, KBO en corporaties kijken we welke ‘verleidingen’ werken en welke voor ons te realiseren zijn.
Soms weten gemeenten niet zo goed hoe ze om moeten gaan met burgerinitiatieven.
We gaan op bezoek bij ouderen thuis om te vragen wat hun toekomstige woonwensen zijn. Hoe wilt u wonen in de toekomst? Gemeenten zijn nog niet erg gewend om aan inwoners zelf te vragen wat hun wensen zijn. En soms weten gemeenten niet zo goed hoe ze om moeten gaan met burgerinitiatieven’.
Eigen regie werkt
Maar het werkt als je als gemeente en ouderen zelf regie neemt. Dan kun je de uitdagingen rondom ‘wonen en zorg’ ook gezamenlijk aanpakken. Ouderen zien best de noodzaak om op een andere manier om te gaan met ‘wonen en zorg’. En de gemeente ook. Gezamenlijk komen we er.
Tekst: Hermien Miltenburg, bestuurslid belangenbehartiging LVGO
Beeld: Gemeente Meierijstad
Geef een reactie