Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van OuderenSubscribe Now

Kwartaalblad Wijzer Wonen

Wat is Wijzer Wonen?

Benieuwd naar nieuwe woonvormen van en voor 50-plussers? Meer weten over de laatste ontwikkelingen rond gemeenschappelijk wonen? Leren van de ervaringen van de vele (andere) woongemeenschappen die Nederland kent? Lees dan Wijzer Wonen!

Wijzer Wonen is het ledenblad van de LVGO  en verschijnt vier keer per jaar. In ieder nummer staat een thema centraal dat actueel is voor huidige en toekomstige bewoners van woongemeenschappen van senioren.

Wijzer Wonen is onderdeel van het lidmaatschap van de LVGO. Nog geen lid? Word lid (individueel lidmaatschap vanaf € 22,- en krijg Wijzer Wonen thuisgestuurd. Niet-leden kunnen zich aanmelden voor een abonnement of een los nummer aanvragen via contactformulier.

Ideeën voor artikelen of zelf schrijven? Neem contact op met de redactie van Wijzer Wonen.

 


Artikelen uit Wijzer Wonen


Onderhoudstips voor gebouwen WW 170, winter 2019

De deelnemers aan de Woongroependag 2019 kregen een bijzondere onderhoudstip voor gebouwen mee: ‘Durf te dromen over duurzaamheid en woongeluk en koppel dit aan het onderhoud.’ Lees hier de tien tips. 


Werven nieuwe bewoners bij De Roef WW 169, herfst 2019

De manier van werven bij woongemeenschap De Roef in Amsterdam is geleidelijk ontwikkeld. Eerst kwamen er bij advertenties in de plaatselijke krant voornamelijk reacties van mensen die alleen maar een woning zochten. Dat leverde veel teleurstellingen op en geen nieuwe bewoners. Daarom is de groep actief gaan adverteren op Woongroep.net. Lees hier het artikel..


Themamiddag ‘Woongroep in wording’. WW 169, herfst 2019

Bij woongemeenschap Vriendenerf in Olst organiseerde het bestuur van de LVGO september 2019 een themabijeenkomst voor initiatiefgroepen:  ‘De tijd is er nu rijp voor, onder meer dankzij de stimuleringsmaatregel van de overheid.’ Lees hier het artikel.


Over delen en vermenigvuldigen. WW 168, zomer 2019

Wat delen bewoners van woongemeenschappen met elkaar? Dat was hetoverkoepelende thema van twee bijeenkomsten van de LVGO. De themabijeenkomst in Assen was gericht op delen in algemene zin, in Utrecht ging het over het delen van gemeenschappelijke ruimtes.  Lees hier het artikel.

In gesprek met het ministerie. WW 168, zomer 2019

We zijn te gast bij woongemeenschap Kerschoten in Apeldoorn. De LVGO heeft daar ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgenodigd. We bespreken hoe de nieuwe stimuleringsregeling Wonen en Zorg gaat helpen bij initiatieven van en voor ouderen. Lees hier het artikel.

Huiskameraad: woningen voor actieve senioren. WW167, voorjaar 2019

In Loods 6, op het KNSM-eiland met zicht op het IJ, is een grote ruimte met allerlei creatieve stedenbouwers, architecten en ontwikkelaars. Daar spreek ik Leon Teunissen en Lars Mosman oftewel: DubbeLL. Lees het interview hier.

Thuishuis: je deelt de voor- en achterdeur. WW167, voorjaar 2019

Voorjaar 2019De afspraak met Lotte Ruyten vindt plaats in een café, niet in het Thuishuis zelf. Het huis in Woerden kreeg eind vorig jaar veel publiciteit na een uitzending van het NOS Journaal over deze relatief nieuwe woonvorm. De bewoners vinden het nu wel even welletjes met de interviews, en gelijk hebben ze.Lees het interview hier.

Wordt ook erfdeler! WW 167, voorjaar 2019

Bij Waddinxveen sta ik een half uur stil in de file. De N11 is afgesloten. Wat is er te zien? Weilanden met koeien, veelwater en boerderijen tot aan de horizon.Veel ruimte om in het groen te gaan wonen als daar eens een boerderij leeg zou komen. Een idee voor groepswonen door ouderen. Je woont dan lekker met elkaar in de gezonde buitenlucht. Lees het artikel hier.

In gesprek met Peter Camp over bouw- en groepsprocessen. WW 167, voorjaar 2019

Peter Camp is auteur van het boek Wonen in de 21e eeuw. Naar een hedendaags Utopia. Daarin beschrijft hij ontwikkelingen in en rond gemeenschappelijk wonen, met 250 voorbeelden inNederland en België. Wij hebben het dikke boek allebei nog niet helemaal uit als we Peter in Arnhem opzoeken, maar weten wel dat we aan het goede adres zijn voor een interessant gesprek. Lees het interview hier.

‘De nieuwe senioren kunnen zich revolutionair opstellen’. WW 165, najaar 2018

Floris Alkemade is sinds 2015 Rijksbouwmeester en voorzitter van het College van Rijksadviseurs. Naast zijn architectenbureau FAA heeft hij een lectoraat aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst – We hadden een interview met hem in Rotterdam in het fraaie HAKA-gebouw, tussen zijn drukke bezigheden door. Lees het interview hier.