Met een aantal bestuursleden een knoop doorhakken is over het algemeen wel goed te doen. Maar hoe zorg je ervoor dat alle bewoners betrokken zijn bij en zich herkennen in een besluit? Goed overleg is in het belang van de hele vereniging en niet alleen een zaak van het bestuur. Bovendien is iedereen in potentie bestuurslid. Dat maakt deze brochure lezenswaardig voor alle bewoners.
Een eenvoudig ja/nee-besluit kan soms via een enquête worden genomen. Het loont de moeite om achteraf contact op te nemen met de mensen die niet instemden. Vaak kunnen bezwaren of zorgen alsnog worden weggenomen. Bij een complexere kwestie kunnen de informerende en meningsvormende rondes schriftelijk plaatsvinden op basis van een uitgewerkt voorstel. Doe de besluitvormende ronde bij voorkeur wel gezamenlijk.
Ellie Tap
Het bestuur van de woongemeenschap
Omvang: 24 p.
Download* hier gratis deze brochure.
*Liever de brochures in gedrukte versie ontvangen?
> Individueel of collectief LVGO-lid? Maak dan gebruik van het bestelformulier.
> Geen LVGO-lid? Bestel dan een pakket van alle vijf edities van de brochures in deze serie door overmaking van € 10,- op rekeningnummer NL89INGB0003380032 t.n.v. LVGO, onder vermelding van ‘LVGO-brochures’. Vergeet niet het verzendadres (straat, huisnummer, postcode en woonplaats) te vermelden.
Inhoud
Zelf aan het stuur
Besturen: de regels en de praktijk
- Taken binnen het bestuur
- Uitvoerend of coördinerend?
- Besturen doe je samen
- Het bestuurslidmaatschap
- Profiel
- Verlaag de drempel
- Alles zelf doen?
- Rol van de penningmeester
- Vergaderen en de rol van de voorzitter
Heldere besluitvorming draagt bij aan saamhorigheid
- Verschillende bestuursstijlen
- Hoe werkt de consent-methode?
- Relatie tussen bewonersvereniging en VVE
- Ondersteuning besturen vanuit de LVGO
- Over de LVGO
- Wat biedt de LVGO haar leden?
Deze LVGO-brochure is tot stand gekomen in opdracht van het programma Langer thuis van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
B. Welschen zegt
Ik mis de rol van de secretaris.