Nog voordat onze woongemeenschap een vaste woonplaats had gekregen, waren er al gesprekken over hoe we voor elkaar konden zorgen als dat nodig zou zijn bij ziekte of plotselinge ongevallen. Hoe ver we daarin moesten gaan. Dat is inmiddels ruim twintig jaar geleden.
Toen we ‘gesettled’ waren in Nieuw-Amer, werd een werkgroep gevormd die als taak kreeg erop toe te zien wat gedaan kon worden als iemand hulp nodig had. Samengevat ging het omziekte, ongeval en nood, afgekort totZ.O.N. Een mooie symbolische naam.Deze werkgroep bestaat nog steeds. Het is niet de bedoeling dat de leden van de werkgroep al het werk doen. De hoofdtaak ligt in de coördinatie daarvan.
Hulp vragen en geven
Zo’n werkgroep is, wat hulp betreft, natuurlijk afhankelijk van het feit dat medebewoners melden hieraan behoefte te hebben. Hulp vragen is in het algemeen voor veel mensen moeilijk als het henzelf betreft. Hulp bieden gaat gemakkelijker. Omdat men in een woongroep dichter bij elkaar staat en beter weet hoe het met elkaar gaat, verloopt het proces van hulpverlening bieden door de medebewoners tamelijk vlot.
Vaak simpele dingen
Waaruit bestaat die hulp? Dat zijn vaak hele simpele dingen en het is afhankelijk van wat de hulpvrager nodig heeft en dat wil de Z.O.N. groep graag weten. Via een mededeling op het bord wordt doorgegeven hoe het gaat met iemand als deze bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt. Desgewenst wordt een rooster voor bezoek gemaakt.
Bij alle bewoners hangt een hulpkaart in de meterkast, met nuttige informatie over adres huisarts, zorgverzekering, te waarschuwen familieleden en veel meer. Ook regelt de werkgroep hand- en spandiensten in overleg met de vrager. Bij de jaarstukken hoort ook een kort verslag van de bezigheden van deze werkgroep, net als van andere werkgroepen, over het afgelopen jaar. Verantwoording geven is net zo belangrijk als handelingen doen.
Verzorging door de thuishulp
Wat niet gegeven wordt, is professionele hulp. Dat is ook vanaf het allereerste begin duidelijk afgesproken. Verzorging dient te gebeuren door de thuiszorg. Als een bewoner na een kort of langer verblijf in een ziekenhuis weer thuiskomt, zorgt Z.O.N. ook voor een bloemetje. Een zonnig gebaar dat zeer op prijs wordt gesteld.
Peter Leenhouts
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat in Wijzer Wonen verscheen.