Dat de intervisiemiddag voor besturen in Zaltbommel was volgeboekt, maakte duidelijk dat bestuurders behoefte hebben aan ondersteuning. Aan het einde van de middag concludeerden de aanwezigen dat de bijeenkomst voor herhaling vatbaar was.
De ruimte van woongemeenschapWoonwaard zat vol met huidige en toekomstige bestuursleden. Gabriëlle Verbeek gaf in haar inleiding een inkijkje in haar ‘jonge’ woongemeenschap De Oosterburen. Ook daar bleek het moeilijk om bestuursleden te vinden. Dit open en eerlijke verhaal zette de toon voor de verdere middag, namelijk delen en leren van elkaar. Haar ervaringen als voorzitter van de bewonersvereniging en als voorzitter van de LVGO, leverden leerpunten op:
- Neem als bestuur niet te veel taken op je, maar leg de verantwoordelijkheid ervoor ook in de groep. Dat voorkomt overbelasting.
- Plaats jezelf als voorzitter, bij het nemen van besluiten, tijdelijk buiten de groep en uit je mening pas aan het einde.
- Wil je toch meedoen, zoek dan eenmalig een andere voorzitter, binnen of buiten de groep.
- Probeer besluiten te nemen met algehele instemming, lukt dat niet, vraag dan of de tegenstemmers er mee kunnen leven of stel een proefperiode in na besluitvorming.
Herkenbaar
Na de inleiding vormden voorzitters, penningmeesters, secretarissen en andere bestuursleden hun eigen groepjes en gingen met elkaar in gesprek. De vragen waren een leidraad: Wat speelt er in je groep? Wat gaat goed en wat is lastig? Wat is je eigen rol en wat verwacht je van je medebewoners? Een algemeen probleem is het vinden van bestuursleden. Herkenbaar voor velen was ook dat bewoners van het eerste uur veranderingen tegenhouden, ‘de oudere rakkers maken de dienst uit’, zei een man.
Vaak lukt het nog wel om leuke dingen te doen, zien mensen om naar elkaar, maar bij de algemene ledenvergaderingen is het ‘intermenselijke contact lastig. Er wordt dan op de man gespeeld’, aldus een andere aanwezige. ‘Het nemen van besluiten heeft veel voeten in de aarde.’ Natuurlijk waren er ook positieve geluiden: taken die onderling goed verdeeld waren, duidelijke afspraken waar bewoners zich aan hielden, grote verbondenheid in de groep en niet te vergeten een goed lopend betalingsverkeer.
Intervisie
Daarna gingen de groepjes over tot de echte intervisie. Een van de groepsleden bracht een probleem in, de anderen luisterden gedurende vijf minuten, stelden daarna vragen ter verduidelijking en gingen vervolgens over tot het geven van tips:
- Zorg dat de harde basis vastligt in de reglementen, dan hoef je daar niet meer over te zeuren en kan het onderlinge contact wat luchtiger zijn.
- Laat naast de vaste kern in het bestuur twee andere leden rouleren.
- Spreek af dat iedereen een keer aan de beurt komt voor een bestuursfunctie.
- Besluitvorming kun je leren: neem de tijd en luister goed.
- Laat problemen niet zitten, houd ze klein of maak ze van groot weer klein.
Maria Leemreize
Dit is een ingekorte versie van een artikel dat eerder in Wijzer Wonen verscheen.